Brazília a káva

Peter Szabó | 01.12.2015 O pestovateľských krajinách
Brazília a káva

Brazília je najväčším pestovateľom kávy už vyše 150 rokov. V jej najlepších časoch produkovala až 80 % svetovej produkcie kávy. Momentálne produkuje až 1/3 celosvetovej produkcie. Brazília je tak veľkým hráčom, že jej ročná produkcia ovplyvňuje celosvetové trhy. Podľa ich ročnej produkcie sa odvíjajú ceny káv iných pestovateľských krajín.

História

Kávovník do Brazílie priniesli v roku 1727 z Francúzskej Guyany ešte za nadvlády Portugalska. Prvý kávovník zasadil človek menom Francisco de Melo Palheta v regióne Para na severe krajiny. Podľa legendy sa diplomat Francisco Palheta vydal na diplomatickú cestu do Francúzskej Guayany. Z cesty si priviedol aj kávovník, ktorý mu darovala manželka starostu. Kávovník následne zasadil vo svojej záhradke, kde jeho plody mal na domáce použitie. Časom sa kávovník začal šíriť medzi susedmi a veľmi rýchlo aj medzi farmármi. Kávový „ošial“ v Brazílii prepukol naplno.

Komerčné pestovanie kávy dotované štátom prepuklo pár rokov na to. Kávovník sa začal pestovať v oblasti Paraiba, v blízkosti Rio De Janeira. Táto oblasť bola vybraná, pretože mala skvelé podmienky na pestovanie kávovníka, no hlavná výhoda spočívala v blízkosti mesta, kde bol prístav, a tak mohli kávu exportovať.

Boom v pestovaní kávy v Brazílii bol v rokoch 1820 až 1830, kedy začali exportovať vo veľkom aj do Európy. V tomto období bola svetová produkcia kávy Brazílie cca 30 % a každým rokom rástla cca o 1 % až do 1840. Na plantážach, ktoré patrili štátu a mocným zemepánom, pracovali otroci, ktorých priviezli z Afriky a chudobnejších krajín Južnej Ameriky. Otroctvo bolo zrušené v roku 1888, no aj po zrušení panovali podobné podmienky ako počas neho.

Druhý boom nastal v rokoch 1900 – 1930, kedy štát začal masívnejšie zasahovať do obchodu s kávou. Od farmárov a zemepánov vykupovali kávu za nízku, no vždy stabilnú cenu a kávu exportovali, keď boli ceny na globálnom trhu vysoké. Takto mali farmári istotu výkupu a štát istotu zisku. Okolo roku 1930 patrilo Brazílii až 80 % svetovej produkcie kávy.

Keď ale ponuka predbehne dopyt, tak začnú klesať ceny. A tak to bolo aj v Brazílii a v roku 1931 začala takzvaná „veľká kávová depresia“. Štát ale zasiahol a umelo znížil produkciu. Spálili až 78 milion vriec kávy (4 680 000 000 kg zelenej kávy). Týmto krokom vyrovnal ponuku a dopyt, a stabilizoval ceny na trhu.

Súčasnosť

Dlhoročné know-how spravilo z Brazílie modernú kávovú veľmoc s vypracovanou infraštruktúrou. Zameranie na kvantitu sa cca od roku 2005 mení na zameranie na kvalitu a Brazília si získava čoraz lepšiu reputáciu, čo sa týka kvality a pestovania.

V dnešných dňoch je v Brazílii už množstvo súkromných farmárov a minifariem, kde sa pestuje výlučne len výberová káva. Farmári sú veľkými nadšencami spracovania kávy takzvanou „pulped natural“ metódou. Je to metóda, pri ktorej sa káva suší aj s dužinou čerešne. Táto metóda dodáva Brazílskym kávam ich typickú čokoládovú, orieškovú chuť a menšiu aciditu, ktorú toľko preferujú aj naši zákazníci.

Chuťový profil káv z Brazílie

Ako som už písal vyššie, tak väčšina brazílskych káv je spracovaných „pupled natural“ metódou. Hlavne vďaka tejto metóde má káva veľmi silné a sladké telo, častokrát s čokoládovou a orechovou dochuťou. Acidita/ovocnosť kávy je minimálna.

Brazílske kávy odporúčame hlavne na prípravu espressa alebo moky. Či už si zvolíte svetlejšie alebo tmavšie praženie, určite vás poteší táto typická šálka kávy.

V našom e-shope môžete nájsť obľúbenú Brazíliu Yellow Bourbon z oblasti Cerrado, ktorá dokonalo vystihuje vyššie popísaný chuťový profil.

 

Ak ste pri čítaní tohto článku dostali chuť na kávu, tak navštívte náš e-shop s kávou www.coffeein.sk a vyberte si čersvto praženú kávu z celého sveta. Teraz so zľavovým kódom BLOG10 získate navyše aj 10% zľavu na celý nákup.

 

COFFEEIN Elite - espresso zmes