Môže pitie kávy škodiť organizmu?

Peter Szabó | 08.12.2011 COFFEEIN články
Môže pitie kávy škodiť organizmu?

Čo vás ráno preberie najskôr? Ranná sprcha, výdatné raňajky alebo hrnček čerstvo voňajúcej čiernej kávy? Možno aj vy denne siahate po tomto čiernom nápoji, aby vás postavil „na nohy“ do nového dňa. Pravdepodobne však neviete, že pitie nekvalitnej kávy vás skôr zrazí „na kolená“.

Uprednostňujete peniaze alebo svoje nenahraditeľné zdravie?

Pri výbere kávy platí pravidlo, že cena kávy vždy zodpovedá jej kvalite. Čím nižšia cena, tým horšia káva. Samozrejme, ľudia dnes prirodzene siahajú po lacných instantných náhradách kávy, aby tak šetrili svoju peňaženku (a vlastne aj čas). V žiadnom prípade ale nešetria svoje zdravie…

Nekvalitné zrná sa totiž prevážajú na miesto spracovania v kontajneroch väčšinou ešte zelené a nezrelé. Takéto zrná sú veľmi dobrou živnou pôdou pre rôzne druhy plesní, baktérií a húb.

V hubách sa nachádza napríklad ochratoxín, ktorý bol v roku 2006 nájdený vo viacerých kávach predávaných v sieťach supermarketov na Slovensku.

Čo všetko v káve naozaj pijeme?

Ochratoxín je veľmi odolný mykotoxín, jed produkovaný hubou, ktorý sa dá len čiastočne zničiť pražením alebo varom. Po skonzumovaní väčšieho množstva spôsobuje zlyhanie obličiek, pečene a v neposlednom rade aj vznik nádorových ochorení.

Pravidelným pitím instantných káv a nekvalitných mletých zmesí sa nám do tela dostávajú, okrem iného, aj umelé farbivá, konzervačné prípravky a iné chemické látky, ktoré sú potrebné, aby aspoň priblížili chuť ozajstnej kávy. Hromadenie týchto látok v tele Vám určite neprospieva.

Ako neprísť o lahodnú chuť kávy a zároveň si zachovať zdravie?

Ak Váš stôl bude „zdobiť“ kvalitná káva, tak predídete mnohým možným chorobám. Medzi najlepšie kávy na našom trhu patria plantážne kávy 1. triedy vypestované až v Brazílii, Kolumbii, Jamajke, Etiópii alebo Indii.

Vyberte si skutočnú kávu

Ak si chcete vychutnať pôžitok z kvalitnej kávy, tak je najlepšia voľba zrnková káva. Pred výrobou nápoja si pomeliete vždy len toľko kávy, koľko potrebujete.

 

Ak ste pri čítaní tohto článku dostali chuť na kávu, tak navštívte náš e-shop s kávou www.coffeein.sk a vyberte si čersvto praženú kávu z celého sveta. Teraz so zľavovým kódom BLOG10 získate navyše aj 10% zľavu na celý nákup.

 

COFFEEIN Elite - espresso zmes