Mapa kávy a jej pestovanie

Peter Szabó | 30.12.2011 COFFEEIN články
Mapa kávy a jej pestovanie

V našom minulom článku sme písali o historických stopách kávy. Tentokrát napíšeme o krajinách, kde sa káva pestuje a dôvody, prečo je tomu tak. Keďže kávovník vyžaduje teplé a vlhké prostredie, jeho výskyt je obmedzený. Plantáže kávovníkov sa rozprestierajú medzi severným a južným obratníkom od Strednej a Južnej Ameriky po Afriku, Arabský polostrov, Indiu až k Indonézii a Oceánii. Určitá časť plantáží sa nachádza aj v Ázii, kde sa hlavne pestuje menej kvalitná a lacnejšia odroda - robusta.

Káva z každej krajiny chutí inak, a preto je spoznávanie rôznych druhov káv z rôznych krajín malé dobrodružstvo. Každá krajina má svoju špecifickú chuť a znalci vedia často odhadnúť krajinu pôvodu kávy už z jedného dúšku. Ovocné chute a kyslosť sú typické pre Kenyu. Čokoládová chuť a kakaová horkosť zas charakterizuje Honduras. Mnoho káv je pestovaných na rovnakých plantážach ako kakaovník alebo ovocné stromy, a tak káva "nasiakne" chuťou kakaa alebo ovocia. Chuť kávy je ovplyvnená aj inými faktormi, ako sú klimatické podmienky a geografické vlastnosti krajiny. Jedna z najznámejších oblastí pre pestovanie kávy je Latinská Amerika. Latinsko-americké plantáže siahajú od Mexika až po severnú Brazíliu. Až 2/3 celesvetovej produkcie kávy pochádza práve z Latinskej Ameriky.

Druhým veľkým svetadielom, kde môžete nájsť súvislé pásy plantáží kávovníkov, je Afrika. V kolíske kávovníka a kávy na západe Afriky, v Etiópii, nájdeme kávu "na každom rohu". Kávovník sa pestuje aj v ostatných tropických štátoch, ako je Kenya, Sudán, Tanzánia, Uganda, Burundi či Malawi, ktorá bude v našej ponuke už onedlho.

Na blízkom východe môžeme nájsť ostrú kávu z Indie. Na juhu tejto krajiny sa pestuje káva, ktorá je niekoľko týždňov vystavená monzúnovým vetrom a dažďu čo káve dodáva nezameniteľnú chuť. Je to jediná, pravá, monzúnová káva. Medzi ďalšie pestovateľské krajiny môžeme zaradiť Jávu a Sumatru. O kúsok ďalej v Oceánii môžeme nájsť znalcami vysoko hodnotenú havajskú kávu, ktorá patrí podľa mnohých do TOP 5 najlepších káv na svete.

V našom e-shope môžete nájsť pestrý výber plantážnych káv, ktoré raz za čas obmieňame a experimentujeme s novými krajinami.

 

Ak ste pri čítaní tohto článku dostali chuť na kávu, tak navštívte náš e-shop s kávou www.coffeein.sk a vyberte si čersvto praženú kávu z celého sveta. Teraz so zľavovým kódom BLOG10 získate navyše aj 10% zľavu na celý nákup.

 

COFFEEIN Elite - espresso zmes