Prečo dostávame na stôl zlé espresso?

Peter Szabó - foto Peter Szabó
SCA roasting professional
COFFEEIN články 07.06.2012
Prečo dostávame na stôl zlé espresso?

Na Slovensku existuje niekoľko stoviek kaviarní, ale len hŕstka z nich ponúka skutočný kávový zážitok. Je smutné, že si ľudia dokážu spraviť na lacnom kávovare doma lepšie espresso, než aké dostanú v kaviarňach.

Všetky kávové firmy a dodávatelia kávy by mali zaučiť personál kaviarne ako pripraviť hlavné kávové nápoje a ako sa starať o kávovar, aby bola káva chuťovo a vizuálne vždy rovnaká. Bohužiaľ to mnoho kávových firiem zanedbáva a tak zaujímavý koncept kaviarne zlyháva často na tom najdôležitejšom. Na káve určenej na prípravu espressa samotnej. Aké sú teda príčiny zlého espressa?

  • Ľudský faktor: Lenivý a zle zaplatený čašník, ktorý robí svoju prácu len preto, aby neumrel od hladu, vám dokonalé espresso určite nepripraví.
  • Káva: Ak kaviareň používa kávu, ktorá stála dlho na sklade, alebo je v mlynčeku, ktorý sa nedá hermeticky uzavrieť, tak káva zvetrá.
  • Mlynček: Dobré nastavenie mlynčeka je malé umenie. Je úplne vylúčené nastaviť mletie "od oka". Dobré kávové firmy majú meracie prístroje, pomocou ktorých sa nastaví mlynček na dokonalé mletie pre daný typ kávy.
  • Kávovar: Majiteľ kaviarne by sa mal starať o to, aby bol kávovar pravidelne čistený. Je potrebné minimálne raz mesačne zregenerovať zmäkčovač vody, raz za 2 týždne vyčistiť hlavy kávovaru pomocou prášku proti vodnému kameňu a raz za rok vymeniť gumičky tesnenia a sprchy v hlave. Práca na pár minút, ale pravidelne to robí naozaj máloktorá kaviareň.
  • Teploty: Espresso by malo byť pripravené z vody, ktorá má 90 až 95 stupňov celzia. Malo by natiecť do predom nahriatej šálky so zaguľateným dnom.

Takže, ak dostanete espresso, ktoré vyzerá ako na fotke, je niečo zlé z vyššie spomínaných faktorov. Kávu smelo vráťte a čašníka poučte, ako by malo správne espresso vyzerať :-)

 

Ak ste pri čítaní tohto článku dostali chuť na kávu, tak navštívte náš e-shop s kávou www.coffeein.sk a vyberte si čersvto praženú kávu z celého sveta. Teraz so zľavovým kódom BLOG10 získate navyše aj 10% zľavu na celý nákup.

 

COFFEEIN Elite - espresso zmes