Podvod menom cibetková káva - Kopi Luwak

Peter Szabó - foto Peter Szabó
SCA roasting professional
COFFEEIN články 27.02.2014
Podvod menom cibetková káva - Kopi Luwak

Človek ako najsilnejší a najagresívnejší predátor na svete chce vždy viac. Väčšie domy, lepšie autá a viac bohatstva. Preto sa pytliaci nestránia odrezať slonom kly a nosorožcom za živa rohy. A preto sa ani nestránia nasilu pchať do cibetiek kávu. Ako do husí. Pretože každý gram takejto špeciality im zarobí viac peňazí.

Cibetky jedia kávové čerešne vo voľnej prírode len veľmi sporadicky. Majú ju ako formu ovocia v jedálničku. Pravá a originálna cibetková káva má skutočnú hodnotu, pretože nájsť v truse cibetky zrnká muselo byť naozaj pracné a bola to aj špinavá robota. Cibetka zjedla len tie najkrajšie a najvoňavejšie zrná a spravila tak selekciu zŕn najvyššej kvality. Kávové zrnko má viacero obalov a nemyslím si, že žalúdočné kyseliny a prechod tráviacim traktom vedia ovplyvniť výslednú chuť kávy. V tomto prípade ide skôr o to, že cibetka spravila namiesto ľudí selekciu tých najdokonalejších zŕn.

Problém ale nastal, keď si obchodníci uvedomili, že takáto káva môže mať obrovskú predajnú cenu. A to hlavne kvôli príbehu. Keďže reálna ročná produkcia takejto kávy bola okolo 500 kg, tak museli umelo zvýšiť produkciu. Založili sa cibetšie farmy, kde držia tieto zvieratká v malých klietkach bez jedla a vody. Keďže cibetky bežne nejedia kávu, tak ich museli najprv dostať na samé dno síl, aby veľké porcie kávy zjedli. Ak ich niektorá cibetka aj napriek týmto podmienkam odmietala, tak ju do nej napchali. A takto sa z raritnej kávy stala masová produkcia stoviek ton ročne. Tu už nejde o kvalitu. Ako vidíte na fotkách toto je podvodná cibetková káva. V truse cibetky nie je žiadne iné jedlo, ale čisto len kávové zrnká. Ako som písal na začiatku, cibetky jedia kávu len sporadicky, takže fotky trusu, kde je len trusom zlepená káva, napovedajú o podvodných praktikách.

Tento článok nemá byť o tom, či je cibetková káva chutná, alebo či je kvalitná preto, že prechádza traktom cibetky, alebo preto, že si vyberá len tie najlepšie zrná, ktoré potom zje. Je to úplne jedno, pretože nikto z nás nepil pravú cibetkovú kávu. Tú skutočnú, ktorá sa nazbierala z trusu voľne žijúcich cibetiek. Je otázne, či sa vôbec ešte takto káva zbiera, keďže umelo na farmách vedia vytvoriť kávu s rovnakým príbehom a menším úsilím. Samozrejmosťou je "certifikát", ktorý vyrobia vo Worde.

Ak hľadáte skutočne výnimočné kávy s príbehom skutočných ľudí, tak skúšajte výberové kávy. Za každou jednou z nich sú dlhé mesiace driny. Pozrite si ponuku našich čerstvo pražených výberových káv.

 

Ak ste pri čítaní tohto článku dostali chuť na kávu, tak navštívte náš e-shop s kávou www.coffeein.sk a vyberte si čersvto praženú kávu z celého sveta. Teraz so zľavovým kódom BLOG10 získate navyše aj 10% zľavu na celý nákup.

 

COFFEEIN Elite - espresso zmes