Prečo nepredávame mletú kávu?

Peter Szabó | 02.03.2014 COFFEEIN články
Prečo nepredávame mletú kávu?

Dnes som spravil malý foto test. Pripravil som jedno espresso z čerstvo namletej kávy a jedno z kávy, ktorú som namlel pred 48 hodinami a následne uskladnil do vzduchotesnej nádoby. Jedná sa o tú istú kávu (espresso zmes Elite). Rovnako staré praženie, rovnaké nastavenie mlynčeka. Proste všetky atribúty rovnaké až na čerstvosť mletia.

Dostávame totiž e-maily so žiadosťou predaja mletej kávy, poprípade so žiadosťou namlieť kávu až po objednávke a hneď odoslať. Ak sa aj zvolí najrýchlejšia možnosť dopravy (kuriér DPD do 24 hod.), tak aj v tomto prípade vám dorazí cca 30 hodín stará káva. Prečo ale takáto káva stráca kvalitu?

Zrnko kávy si treba predstaviť ako konzervu. Táto „konzerva“ udrží maximálnu chuť kávy cca 30 dní. Potom začne kvalita kávy a chuti klesať. Ak zrnko pomelieme (teda konzervu otvoríme), tak sa okamžite začnú vyparovať a uvoľňovať všetky prchavé a chuťové látky z kávy. Káva začne oxidovať. Vyparuje sa aj CO2 (oxid uhličitý), ktorý vo veľkej miere vytvára cremu. Absencia cremy by ani nevadila, ak by chuť kávy zostala zachovaná. No nezostane. Chuť kávy je prázdna, čisto horká bez nejakých dochutí a cítiť v nej aj rôzne pachute.

Preto by ste vždy mali pomlieť len toľko kávy, koľko v danom momente spotrebujete. Je pravdou, že elektrické mlynčeky na kávu sú drahé, ale na našom trhu sú dostupné kvalitné ručné mlynčeky už od 14 €. Ak si zoberieme, že je to cena pol kila mletej kávy, tak je to veľmi dobrá investícia. A, navyše, má to svoje čaro. Krásna aróma čerstvo pomletej kávy prevonia vašu kuchyňu každé ráno :-)

P. S.: Do našej ponuky už pribudol aj kvalitný ručný mlynček LODOS za skvelú cenu.

 

Ak ste pri čítaní tohto článku dostali chuť na kávu, tak navštívte náš e-shop s kávou www.coffeein.sk a vyberte si čersvto praženú kávu z celého sveta. Teraz so zľavovým kódom BLOG10 získate navyše aj 10% zľavu na celý nákup.

 

COFFEEIN Elite - espresso zmes