Chemex - návod na prípravu

Peter Szabó - foto Peter Szabó
SCA roasting professional
Príprava rôznych káv a kávových nápojov 10.11.2019
Chemex - návod na prípravu

Chémia má dočinenia aj pri tejto metóde prípravy kávy. Dizajnovú sklenenú nádobu z teplu odolného skla totiž vyrobil nemecký chemik, pán Peter Schlumbohm, už v roku 1941. K výrobe kávovaru takýchto tvarov ho inšpirovala Erlenmeyerova skúmavka, s ktorou pracoval každý deň v laboratóriu. Stačilo len zúžiť pás, pridať drevenú rúčku a krásny prekvapkávač bol na svete.

Je až neuveriteľné, že tento kávovar prežil všetky kávové „vlny“, rôzne konkurenčné prekvapkávače a instantné kávy. Dnes je táto metóda prípravy kávy veľmi obľúbená v domácnosti a aj v kaviarňach a jej štýlový dizajn zostane navždy nesmrteľný. Papierový filter pre Chemex je o 20 – 30 % hrubší, ako má V60. Hrubší filter teda zadrží veľké množstvo tukov, vďaka čomu dostaneme čistú a veľmi sladkú kávu so slabým telom (pri rovnakých parametroch). Aký je teda návod na prípravu?

Chcemex si môžete zakúpiť v našom e-shope.

Návod na prípravu cez Chemex

  1. Postup a príprava kávy cez Chemex je veľmi podobná ako pri V60. Ja osobne volím rovnakú gramáž, teda 30 g kávy na 360 ml vody.
  2. Dajte zohriať vodu v rýchlovarnej kanvici na 96 °C. Ak nemáte teplomer alebo kanvicu s nastaviteľnou teplotou, tak vieko kanvice po zovretí vody otvorte a počkajte cca 45 – 60 sekúnd.
  3. Kým sa voda zohrieva, tak si navážte zrnkovú kávu. Na 120 ml vody dávam približne 10 g kávy. Nebojte sa experimentovať s gramážou.
  4. Pomelte kávu na stredne hrubé mletie (viď článok „všetko o mletí kávy a ako ju správne mlieť“). Nebojte sa experimentovať ani s hrúbkou mletia.
  5. Vložte papierový filter do kávovaru tak, aby mal na jednej strane 3 listy a na druhej len jeden (ilustráciu, ako ich vložiť, nájdete aj na obale filtrov na Chemex). Filter  poriadne premyte horúcou vodou. Vodu, ktorá pretiekla na dno, vylejte.
  6. Pripravte si kuchynskú váhu a položte na ňu kávovar s už premytým filtrom.
  7. Namletú kávu nasypte do kávovaru a trošku ním potraste, aby sa káva rovnomerne rozložila. Potom vynulujte váhu tak, aby ukazovala 0. (Na váhe teda bude Chemex s navlhčeným filtrom a mletou kávou. Váha bude ukazovať hodnotu 0 g.)
  8. Vodou o teplote cca 95 °C okrúhlymi pohybmi turbulentne zalievajte kávu, kým váha nebude ukazovať 120 gramov. Počkajte „magických“ 30 sekúnd. Počas čakania dajte dohriať vodu znovu na teplotu 95 – 96 °C.
  9. Keď sa voda dohreje, tak krúživými pohybmi a turbulentne znovu zalejte kávu a zas nalejte 120 g vody (váha už bude dokopy ukazovať 240 g vody).
  10. Ihneď po zaliatí premiešajte obsah dripperu tak, aby sa každá čiastočka namletej kávy dostala do kontaktu s vodou. Počkajte ďalších 30 sekúnd. Počas čakania dajte dohriať vodu znovu na teplotu 95 – 96 °C.
  11. Keď sa voda dohreje, tak krúživými pohybmi dolejte zvyšných 120 g vody. Vo finále teda dostaneme 360 ml nápoja z 30 g kávy. Od prvého zaliatia po ukončenie extrakcie by príprava mala trvať 3 – 5 minút (záleží od hrúbky mletia).
  12. Ako môžete vidieť, môj postup prípravy pri V60 a Chemexe je veľmi podobný. Schválne používam rovnaké teploty, gramáže kávy a vody, aby som cítil rozdiel v chuti kávy, ktoré spôsobujú práve papierové filtre.

 

Fotonávod

Chemex - návod na prípravu

Chemex - návod na prípravu

Chemex - návod na prípravu

Chemex - návod na prípravu

Chemex - návod na prípravu

Chemex - návod na prípravu

Chemex - návod na prípravu

Chemex - návod na prípravu

Chemex - návod na prípravu

Chcemex si môžete zakúpiť v našom e-shope.

 

Ak ste pri čítaní tohto článku dostali chuť na kávu, tak navštívte náš e-shop s kávou www.coffeein.sk a vyberte si čersvto praženú kávu z celého sveta. Teraz so zľavovým kódom BLOG10 získate navyše aj 10% zľavu na celý nákup.

 

Prečítajte si všetky návody na ostatné alternatívne spôsoby prípravy kávy

 

COFFEEIN Elite - espresso zmes