Začíname s kávou

Peter Szabó | 06.04.2014 COFFEEIN články
Začíname s kávou

Tento článok bude patriť ľuďom, ktorí milujú kávu, no z rôznych dôvodov si ju doma nedoprajú, poprípade si kúpia rozpustnú alebo mletú kávu. Ak ste sa rozhodli, že dozrel čas piť čerstvo pražené kávy, tak si asi kladiete prvé otázky. Akú kávu si vybrať a ako si ju pripraviť?

V dnešnej dobe existuje už mnoho alternatívnych metód prípravy kávy, pomocou ktorých si za rozumné peniaze pripravíte v pohodlí domova skvelú šálku kávy. Predtým, než sa dostaneme ku kávovarom, treba ešte urobiť jeden krok. Vybrať si vhodný mlynček na kávu, pretože bez neho sa nepohneme.

Mlynčeky

Pre dobré pomletie kávy je dôležité mať mlynček s mlecími kameňmi a nie čepeľami. Mlecie kamene dokážu namlieť kávu rovnomerne a káva sa neprehrieva. Mlynčeky existujú ručné aj elektrické. Z elektrických mlynčekov sa v našej ponuke nachádza lacnejšia ETA 0067 alebo drahšie Rancilio Rocky.

Výber ručných mlynčekov je pestrejší a každý si v nich nájde svojho favorita. Líšia sa použitým materiálom aj veľkosťou zásobníku. Stačí kliknúť TU a pozrieť si a porovnať rôzne modely.

Kávovary

Ak preferujete malé a chuťovo silné espresso, tak je najlepšia voľba Rancilio Silvia a mlynček Rocky s priamym mletím do páky. Cena tohto setu je ale pre bežného kávičkára privysoká.

Našťastie sa do módy opäť dostávajú alternatívne metódy prípravy kávy. Vo väčšine prípadoch extrakciu kávy vykoná gravitácia za Vás. Najväčšia výhoda prípravy cez alternatívky je, že si takúto kávu môžete prispôsobiť a rôzne experimentovať pri jej príprave. Existuje obrovské množstvo techník prípravy a môžete ovplyvniť chuť kávy a množstvo kofeínu v nej. Môžete napríklad dať viac alebo menej kávy, predĺžiť, alebo skrátiť extrakciu, dať jemné alebo veľmi hrubé mletie, dať zmäkčenú vodu alebo tvrdšiu, a mnoho iného.

Všetky alternatívne kávovary, ktoré máme v ponuke, nájdete v sekcii „alternatívne kávovary“, alebo stačí kliknúť SEM. Po kliknutí na daný kávovar sa Vám zobrazí viac informácií o jeho pôvode a taktiež fotopostup, ako si na danom kávovare pripraviť kávu.

Káva

Pri výbere kávy je najdôležitejšia vlastnosť jej čerstvosť. Stará káva je zatuchnutá a nemá žiadny chuťový profil. Je to z dôvodu, že prchavé látky, ktoré z veľkej časti vytvárajú chuť kávy, vyprchajú. Povedať, že káva je čerstvá, môžeme do max. 21 - 30 dní od upraženia. Potom kvalita kávy začne prudko klesať. Ak nie je uvedený dátum praženia v tzv. detaile produktu na e-shope alebo na sáčku kávy, tak kupujete „mačku vo vreci“.

Každá káva má svoj chuťový profil. Preto by pri každej káve mala byť uvedená chuť, ktorú môžete očakávať. Vo všeobecnosti ale platí, že identifikácia chutí je subjektívna. Preto niekto môže v káve cítiť čerešne, niekto gaštany a niekto len horkú čokoládu.

Taktiež, každá káva chutí inak pri rôznych metódach prípravy. Guatemala upražená pred 7 dňami bude chutiť inak v aeropresse a inak v chemexe. Preto je spoznávanie rôznych káv a identifikácia ich chutí malým dobrodružstvom. Veríme, že sa na to dobrodružstvo vydáte práve s nami :-)

 

Ak ste pri čítaní tohto článku dostali chuť na kávu, tak navštívte náš e-shop s kávou www.coffeein.sk a vyberte si čersvto praženú kávu z celého sveta. Teraz so zľavovým kódom BLOG10 získate navyše aj 10% zľavu na celý nákup.

 

COFFEEIN Elite - espresso zmes