6 mýtov a faktov o káve

Peter Szabó - foto Peter Szabó
SCA roasting professional
COFFEEIN články 28.06.2015
6 mýtov a faktov o káve

1. Čerstvosť praženia je dôležitá - FAKT

Čerstvosť praženia hrá jednu z najdôležitejších úloh pri kvalite kávového nápoja. Môžete mať 90+ speciality grade kávu, ale ak je už 6 mesiacov po pražení, tak môžete očakávať len prázdnu chuť a čiernu vodičku. Preto kupujte len čerstvo praženú kávu.

2. Talianska káva je najlepšia na svete – MÝTUS

V prvom rade si treba povedať, že talianská káva neexistuje. V Taliansku totiž nemajú kávové plantáže. Majú len pražiarne, kde pražia kávu rôznej kvality. Či už grade 2 a horšie, alebo speciality grade. Vždy sa ale jedná o konkrétnu pražiareň a nikdy sa nedá o talianskej káve hovoriť v množnom čísle ako o dobrej alebo zlej. Káva z jednej talianskej pražiarne môže byť dobrá a z inej talianskej pražiarne zlá. Rovnako, ako to platí na Slovensku alebo hocikde inde.

3. Čím silnejšia chuť kávy, tým viac kofeínu obsahuje – MÝTUS

Toto je najrozšírenejší kávový mýtus. Veľa ľudí si myslí, že keď si dajú silné espresso, tak ich to poriadne „vzpruží“. Pritom espresso má v sebe menej kofeínu ako napr. moka. Vo všeobecnosti platí, že čím dlhšie je voda v spojení s kávou, tým viac kofeínu výsledný nápoj má. A tiež si treba povedať, že kofeín nemá žiadnu chuť, preto to môže ľudí mýliť.

Príklad: espresso z 8 gramov kávy o objeme 30 ml má v sebe menej kofeínu ako lungo prepustené z páky z 8 gramov kávy o objeme 60 ml. Pritom lungo bude chuťovo slabšie, keďže je viac riedené vodou. No práve tá voda obsahuje aj zvýšené množstvo kofeínu.

4. Kopi Luwak a Jamaica Blue Mountain sú najlepšie kávy na svete – MÝTUS

Toto je prípad, keď je príbeh väčší ako samotná kvalita. O Kopi Luwak si môžete prečítať v tomto článku. S jamajskou kávou je to tak, že kupujete mačku vo vreci. Dajú vám ju v peknej debničke aj s certifikátom, ale dôležité informácie tam nenájdete: dátum zberu čerešní, nadmorská výška a mnoho iného. A možno Vám ani nepredali Jamaicu Blue Mountain. Nemyslím si, že na Slovensku má niekto originál a zber z aktuálneho roku.

5. Ak sa káva upraží a ihneď zabalí, vydrží čerstvá aj 2 roky – MÝTUS

Zákon povoluje dávať 2-ročný dátum spotreby, ale to neznamená, že je to REÁLNA doba, po ktorú je káva skutočne chutná (zle vám z nej rozhodne nebude, ale kto ste pili SKUTOČNE čerstvú kávu, viete si ten rozdiel ľahko všimnúť). Káva totiž veľmi rýchlo oxiduje a jej chute vyprchajú do 30 - 40 dní od upraženia. Aj keď kávu zabalíte vákuovo, tak chemickým reakciám, ktoré prebiehajú v zrne, nijako nezabráníte. Takto sa potom na trh dostávajú 12 a viac mesačné „zombie“ kávy, ktoré nemajú so skutočnou chuťou nič spoločné. To je teda aj dôvod, prečo nepredávame mletú kávu - a ani nebudeme.

6. Od „zelenej“ kávy sa chudne – FAKT

Ale „chudne“ sa aj od praženej. Káva (konkrétne kofeín v nej) má totiž skvelú vlastnosť urýchlovať metabolizmus. Takže pred fitkom alebo inými telesnými aktivitami je dobré dať si šálku kávy. Najlepšie s veľkým množstvom kofeinu (aeropress, V60 a iné filtre). Zelená káva má teda rovnaké vlastnosti, ale chutí odporne :-)

 

Ak ste pri čítaní tohto článku dostali chuť na kávu, tak navštívte náš e-shop s kávou www.coffeein.sk a vyberte si čersvto praženú kávu z celého sveta. Teraz so zľavovým kódom BLOG10 získate navyše aj 10% zľavu na celý nákup.

 

COFFEEIN Elite - espresso zmes