Doručenie zdarma
pri objednávke nad 50€
← späť

Congo Latumba - svetlé praženie (200 g, zrnková)

Výberová káva v Congu je zatiaľ pomerne neznámy pojem. Miestni farmári pestujú väčšinou Robustu a menej kvalitnú Arabicu, ktorú spracúvajú suchou metódou, a predávajú lacno. Toto sa začalo meniť až v roku 2009. Spracovateľská stanica Latumba vznikla vďaka pomoci belgickej kávovej kooperácii COMEQUI, ktorá sa rozhodla v roku 2009 podporiť lokálnych farmárov a pestovanie kávovníkov v Congu. Zadarmo rozdala 400 000 semien extra kvalitných kávovníkov odrody Blue Mountain a zaviedla takzvané kávovníkové „škôlky”, kde farmárov učia, ako správne pestovať kávovníky. Spracovateľská stanica Latumba spracovala v roku 2015 už 60 000 kg zelenej kávy. Oproti iným kávovým mocnostiam je to síce len veľmi malé percento, ale toto číslo rastie každým rokom.

Káva, ktorú môžete teraz ochutnať, pochádza z oblasti Minova, ktorá sa nachádza vo východnom Congu, v okolí jazera Kivu. Družstvo AMKA, ktoré je dcérou COMEQUI, je spoločenstvo 1400 drobných farmárov z tohoto okolia, ktorí aktívne spolupracujú so spracovateľskou stanicou Latumba.

Zber a spracovanie čerešní prebieha nasledovne. Farmári svoje dokonalo červené čerešne pozbierajú 2x ročne a ihneď po zbere ich odovzdajú do spracovateľskej stanice Latumba. Tam sa čerešne spracujú mokrou metódou a následne sa nechávajú fermentovať 16 hodín. Po ukončení fermentácie sa sušia na afrických posteliach 12 – 16 dní. Po vysušení sa zrná ručne leštia a následne sa pred exportom nechajú odpočívať 30 dní.

100 % Arabica
Speciality grade
Odtieň praženia: City
Veľkosť balenia: 200 g (zrnková káva)

Dostupnosť: Skladom
Dátum praženia: 22.03.2017

Charakteristika kávy

Obsah kofeínu
Pena
Bohatosť chuti

Vhodné pre

espresso moka chemex french hario

Cena (s DPH)

8.00
Množstvo:
Doručenie zdarma
Pri objednávke nad 50 €

Chuť kávy

Telo kávy je stredne silné s vyššou aciditou. V jej chuti jednoznačne dominuje sladko-kyslosť červeného pomaranču. V chuti taktiež môžeme nájsť sladkosť zrelých rajčín skombinovanú s hnedým, skaramelizovaným cukrom.

Pôvod kávy

Kávovníky odrody Blue Mountain sa pestujú vo vulkanickej pôde, v oblasti Minova (východné Congo), v nadmorskej výške 1700 - 2000 m n. m. Kávovníkové čerešne sú spracované mokrou metódou a sušené na slnku. Ručný zber 2016.

Ďalšie informácie

REGIÓN: Minova, východné Congo
FARMA: AMKA - združenie drobných farmárov
PÔDA: vulkanická, bohatá na minerály
ODRODA: Blue Mountain
SPRACOVANIE: mokré, sušené na slnku
NADMORSKÁ VÝŠKA: 1700 – 2000 m n. m.
ZBER: ručný, jún – október 2016

Hodnotenia

Celkovo
1 hodnotenie Pridať hodnotenie

Diskusia k produktu - Congo Latumba - svetlé praženie (200 g, zrnková)