Ako funguje kofeín - účinky kofeínu a jeho obsah v káve a nápojoch

Peter Szabó - foto Peter Szabó
SCA roasting professional
COFFEEIN články 07.01.2012
Ako funguje kofeín - účinky kofeínu a jeho obsah v káve a nápojoch

Kofeín sa konzumoval už v dobe kamennej. Ľudia už v dávnych dobách objavili, že žuvanie semien, kôry a listov rôznych rastlín im privodí dobrú náladu, chuť a silu do práce. Až o mnoho rokov neskôr sa prišlo na to, že účinok kofeínu sa zvyšuje, ak je rastlina, ktorá ho obsahuje, zaliata horúcou vodou.

O objavenie kofeínu v káve sa pravdepodobne zaslúžil v 9. storočí pastier Khaldi, ktorý spozoroval, že jeho ovečky sú po zjedení neznámej rastliny vitálne a čulé. Skúsil zjesť niekoľko bobúľ a na vlastnej koži pocítil účinky kofeínu. Etiópčania dlho nevedeli o tom, že sa káva dá upražiť. Preto konzumovali len dužinu a obal kávovníkových čerešní, poprípade si robili "energy" tyčinky z dužiny. Na to, že sa kávovníkové zrná dajú upražiť a následne pomlieť a kofeín z nich extrahovať pomocou horúcej vody prišli až Arabi, ktorí kolonizovali Etiópiu.

Čo je to kofeín?

Kofeín je alkaloid a zároveň aj najrozšírenejšia legálna droga na svete. Je to stimulant centrálnej nervovej sústavy a   do ľudského organizmu sa dostáva najčastejšie orálne – pitím čaju, kávy, a iných nápojov, ktoré ho obsahujú. Vstrebáva sa zo žalúdka a z tenkého čreva. Kofeín z kávy sa dostáva do organizmu už po niekoľko minútach a opúšťa telo po 5 až 6 hodinách.

Ako pôsobí kofeín?

Zaujímavé je aj to, ako kofeín pôsobí na našu CNS (centrálna nervová sústava). V mozgu máme neuróny (bunky), ktoré sú základnou pracovnou jednotkou mozgu a slúžia na prenos informácií do iných buniek, žľazových buniek, ale aj svalov. Nekonečnou prácou neurónov vzniká vedľajší produkt - adenozín. Tento nukleoid slúži ako spomalovač CNS a podporuje spánok = vyvoláva únavu. Naša CNS monitoruje hladinu adenozínu a čím vyššia je jeho hladina, tým unavenejší sa cítime. Takže čím viac zaťažujeme myseľ, alebo cvičíme, tým viac adenozínu naše neuróny tvoria a tým sme unavenejší. A tu vstupuje do hry náš kamarát kofeín.

Veľkosť a tvar molekuly kofeínu a adenozínu je podobná a tak telo prijíma molekulu kofeínu ako rovnocennú náhradu za adenozín. V podstate molekula kofeínu "vyplní" voľné miesto a tak blokuje tvorbu adenozínu. Následne vie mozog využiť efektívnejšie aj mozgové stimulanty ako je napríklad dopamín, alebo endorfím.

Žiadúce účinky

  • Priaznivo stimuluje centrálny nervový systém, čím odďaľuje únavu (hlavne duševnú), zlepšuje koncentráciu a spôsobuje eufóriu.
  • Zrýchľuje tep, uvoľňuje hladké svalstvo, rozširuje tepny a stimuluje dýchací systém, zvyšuje fyzickú silu pri silovom tréningu.
  • Dochádza k dočasnému zvýšeniu metabolizmu (až o 7 - 11%)
  • kofeín z kávy je skvelým zdrojom vitamínov B2, B3, B5, mangánu a draslíku a je skvelým antioxidantom.
  • viacero štúdií dokázalo, že kofeín znižuje riziko Alzheimerovej choroby, demencie, Parkinsonovej choroby a cukrovky

Nežiaduce účinky

  • Môže nastať zrýchlenie srdečnej činnosti, či bolesti žalúdka.
  • Ak sa počas dňa príjme väčšie množstvo kofeínu (400 – 800 mg), tak môže spôsobiť nervozitu, podráždenosť, tras rúk, potenie a poruchy spánku.
  • Môže sa zvýšiť riziko srdcových chorôb pri ľuďoch s problémami so srdcom.
  • Náhla únava, úpadok energie a náladovosť. Po tom, čo telo spracuje kofeín a vylúči ho sa dostaví únava, ktorú môže sprevádzať aj podráždenosť.

Množstvo, ktoré je životu nebezpečné

Maximálna denná dávka kofeínu by mala byť medzi 150 až 300 mg, čo je 5 až 6 správne urobených espresso káv z odrody arabica (robusta má 2x až 3x väčšie množstvo kofeínu). Pre výpočet životu nebezpečného množstva kofeínu sa používa vzorec, ktorý zohľadňuje váhu jedinca. 150 mg kofeínu x váha jedinca v kg = životu nebezpečná dávka v miligramoch. (U mňa osobne by to bolo 300 šálok espressa :-) )

Množstvo kofeínu v jednotlivých nápojoch

Pripravili sme vám malú infografiku. Ako základ vzorca sa používa espresso pripravené zo 100 % arabiky, t. j. 7 g kávy na 30 ml vody. Na základe množstva kofeínu v 1 espresse sme prepočítali množstvo kofeínu v iných nápojoch. (hnedý kruh je teda množstvo kofeínu na 30 ml daného nápoja a farebný kruh je celkové množstvo kofeínu na porciu. Vysvetlenie: ak si dáte 30ml red bullu, tak dostanete do seba 9,5 mg kofeínu. Ak vypijete celú plechovku, tak to bude 78,5 mg)

Obsah kofeínu v nápojoch

 

Hľadáte kávu nabitú kofeínom?

Ak Vám nejde až tak o chuť, ale čisto len o množstvo kofeínu, tak odporúčam našu 100% robustu India Kaapi royal, ktorá má v sebe až 3x viac kofeínu ako bežná arabika. Ak si kávu radi vychutnávate, tak skúste náš espresso blend FORTE, ktorý je 50/50 arabika/robusta.

Nemôžete kofeín?

Ak Vám nerobí dobre kofeín, ale radi by ste vychutnávali kávu, tak máme pre Vás dobrú správu. V ponuke pražiarne Coffeein máme bezkofeínovú kávu z Etiópie, konkrétne z oblasti Yirgacheffe. Ponúka sladkú kvetinovú arómu a v chuti nesie pestrú paletu jemných ovocných tónov, orieškov a čokolády. Kofeínu bola zbavená švajčiarskym vodným procesom (Swiss Water Process) a pražíme ju na stupeň Full City.

Chcete sa dozvedieť viac o bezkofeinovej káve a procese ako sa zbavuje kofeínu? Tak si prečítajte náš článok Ako vzniká bezkofeinová káva.

 

Ak ste pri čítaní tohto článku dostali chuť na kávu, tak navštívte náš e-shop s kávou www.coffeein.sk a vyberte si čersvto praženú kávu z celého sveta. Teraz so zľavovým kódom BLOG10 získate navyše aj 10% zľavu na celý nákup.

 

COFFEEIN Elite - espresso zmes