Príprava rôznych káv a kávových nápojov

Hario V60 - príprava v domácich podmienkach

Peter Szabó | 06.04.2014

Na začiatok je dôležité povedať, že existujú rôzne metódy prípravy cez Hario. Na internete je množstvo foto-návodov, ale aj videí. Taktiež si môžete vymyslieť vlastnú metódu prípravy. Pomeliete si kávu jemnejšie/hrubšie, alebo necháte kávu lúhovať dlhšie/kratšie. Všetko je to na Vás. V našom foto-návode je postup, ktorý sa nám osvedčil najviac a káva nám týmto postupom chutí najviac.

1. Predpríprava

  • Pripravíme si všetko, čo budeme potrebovať. Hario, mlynček na kávu, filtre, konvicu na horúcu vodu a, samozrejme, kávu.
  • Na začiatok si môžeme dať zovrieť vodu a pomalými krúživými pohybmi ju nalievať na Hario. Zohrejeme tým kávovar aj šálku.
  • Vložíme filter do Haria a pomalými krúživými pohybmi na neho nalievame vodu. Premytie filtra má viacero výhod. Dostanete z neho preč „papierovú“ chuť a taktiež sa nalepí na kávovar, čo nám uľahčí prácu.

2. Príprava

  • Do mlynčeka nasypeme cca 20 - 24 gramov kávy a kávu namelieme. Každému sadne iná hrúbka mletia. My sme kávu namleli na hrúbku približne kuchynskej soli.
  • Pred mletím dáme zovrieť vodu. Po zovretí by mala chladnúť cca1 minútu. Správna teplota je 93 - 94 stupňov.
  • Mletú kávu nasypete do filtra. Následne chytíte kávovar za uško a jemne pobúchate po stole. Takto káva viac sadne na seba.
  • Kávovar s kávou položíte buď na šálku, z ktorej kávu budete piť, alebo na väčšiu nádobu, z ktorej následne kávu budete rozlievať, a extrakcia môže začať.

3. Extrakcia

  • Na začiatok nalejte cca 1 dcl horúcej vody na kávu a počkajte 30 sekúnd. Káva začne „kvitnúť“
  • Po 30 sekundách môžete pomalými krúživými pohybmi začať nalievať kávu. Začína sa od stredu a krúžením sa pomaly dostávate na okraj.
  • Kávu vo filtri môžete zamiešať a trošku počkať, kým prebieha extrakcia.
  • Asi po minúte extrakcie môžete rovnakým krúživým pohybom nalievať vodu.
  • Vodu nalievate dovtedy, kým nedostanete požadované množstvo kávy. Vo všeobecnosti to ale vychádza tak, že na 20 gramov kávy prídu 2 dcl horúcej vody.

Hario a všetkých jeho pomocníkov nájdete v našom e-shope po kliknutí SEM.

 

COFFEEIN Elite - espresso zmes