Menu
- Doručenie zadarmo pri objednávke nad 20.00 € -
← späť

Honduras Jerusalén GEISHA - svetlé praženie (200 g, zrnková káva)

NajpredávanejšieNovinka

Káva je momentálne vypredaná a čakáme na jej doskladnenie.

Farma Jerusalén leží v pralese pri mestečku Trinidad v Hondurase. V tomto pralese volne rastú kávovníky už vyše 100 rokov. Unikát farmy je, že sa kávovníky pestujú vo veľmi pestrej flóre a faune a tak "nasávajú silu lesa". Môžeme aj povedať, že sú to "lesné plody", pretože ich rast prebieha bez cudzieho (alebo minimálnym) ľudským zásahom. Toto je káva vo svojej najdivokejšej podobe.

Príbeh tejto geishe o ktorej si práve čítate začal už v októbri 2020. Kávovníkové čerešne ešte len dozrievali na honduraskom slniečku, no my sme ich už vtedy zarezervovali, pretože sme vedeli, že je to jedinečná káva. Predošlý ročník bol totižto náš najväčší best seller a tak sme vedeli, že aj zber 2020/21 bude geniálny.

Prvý krát sme sa k tejto káve dostali v apríli 2020 vďaka p. Ebel, ktorá má pražiareň kávy v ČR a medzitým aj aktívne hľadá kávových farmárov, navštevuje rôzne farmy a priamo dováža ich kávu. Poslala nám vzorky najčerstvejších zberov odrody Geisha z Hondurasu, z farmy Jerusalén, s ktorou spolupracuje už niekoľko rokov. Káva nás očarila chuťou a hlavne tým, že je to direct trade, teda peniaze za ňu putujú priamo farmárovi. Je to WIN - WIN pre farmára, pražiara a samozrejme aj pre zákazníka, pretože dostane kávu výberovej kvality za rozumné peniaze. Odroda GEISHA patrí k najdrahším v kávovom biznise, no my sme dokázali jej cenu udržať na prijateľnej úrovni.

Zber kávy sa začal v Novembri 2020 kedy začína na farme čulý ruch a život. Ako je to pri výberovej káve zvykom, tak sa zbierajú len zrelé a dokonalo červené čerešne (kvôli cukornatosti). Zber prebiehal na tri krát, November - December 2020 a Január 2021. Následne sa káva spracovala suchou metódou a bola pripravená na export. Covid a aj skrížená loď v sueze nám predĺžili jej dodanie z apríla na jún. Ale dočkali sme sa a káva je konečne na Slovensku v našej pražiarni.


100 % Arabika
Specialty grade - výberová káva
Odtieň praženia: City
Veľkosť balenia: 200 g (zrnková káva)


Nižšie pod nadpisom „ďalšie informácie“ si môžete prečítať údaje o farme, plus trošku viac o metóde, ako bola táto káva spracovaná.

Cena (s DPH)

9.00
Množstvo:
Doručenie zdarma
Pri objednávke nad 20.00 €
Dostupnosť: Skladom
Praženie: 18.10.2021
Príprava: Káva na filter

Charakteristika kávy

Telo
Horkosť
Acidita
Sladkosť

Chuťový profil

Chuť kávy

Aróma kávy je veľmi sladká a karamelová. Káva má stredne silné telo a v jej chuti cítiť suchú metódu spracovania. V chuti môžeme nájsť rôzne tóny sušeného ovocia a sladkosť kvetov. Dochuť kávy sa nesie v sladko - karamelovom duchu s jemnou horkosťou kakaa.

Pôvod kávy

Kávovníky odrody Geisha sa pestujú v regióne Santa Barbara, vo vulkanickej pôde, v nadmorskej výške 1350 m n. m. Kávovníkové čerešne sú spracované suchou metódou. Ručný zber a spracovanie november 2020 – január 2021.

Ďalšie informácie

REGIÓN: Santa Barbara

MESTO: Trinidad

FARMA: Finca Jerusalén

FARMÁR: José F. Cuellár Fajardo

PÔDA: vulkanická, bohatá na minerály

ODRODA: Geisha

SPRACOVANIE: natural - suché

NADMORSKÁ VÝŠKA: 1350 m n. m.

ZBER: selektívny ručný, NOV 2020 - JAN 2021

 

UPOZORNENIE. Dostali sme reklamáciu na našu gejšu, že jej zrná sú škaredé a fľakaté a že je káva zle upražená. Možno ste si to všimli aj vy. Možno sa pýtate, ako je možné, že skoro 90 bodová výberovka nie je dokonalá? Jednoducho. Jedná sa o divoko rastúce kávovníky odrody gejša, ktoré sú vysadené v 100 ročnom pralese. Volne rastúce kávovníky sa volne rozmnožujú a tak vznikajú nové hybridy a ich rôzne variácie. Takto vyzerá káva, ktorá rastie volne v prírode bez ľudského zásahu. Je to zlé? Vadí to? Názor nech si urobí každý sám. Ale myslím si, že káva by sa v prvom rade mala vždy posudzovať podľa chuťového profilu. A verím, že ten Vám sadne :-)

 

Metóda spracovania – NATURAL – suché spracovanie

 

Ten, kto čítal moju knihu o káve, vie, čo je to metóda spracovania. Ak neviete, o čo sa jedná, tak si prečítajte tento môj článok na blogu. Táto konkrétna káva bola spracovaná nasledovne. Zber zrelých čerešní prebiehal v mesiacoch November 2020 až Január 2021. Zber je výlučne selektívny ručný. Po zbere čerešní sa tie vysypú na veľkú plachtu, kde sa ručne triedia všetky nečistoty, konáre, listy a menej dozreté čerešne. Čisté zrelé čerešne sa následne rozpestrú na „africké postele“, na ktoré svieti priame slnko väčšinu dňa. Čerešne sa takto sušia cca 30 dní s tým, že ich farmári denne niekoľkokrát prehrabávajú, aby sa čerešne sušili rovnomerne a nevznikali plesne. Toto riadené sušenie prebieha dovtedy, kým sa nedosiahne vlhkosť zrna cca 11 %. Po takomto vysušení sa čerešne pozbierajú a nechajú odstáť ďalších 30 dní v špeciálnych žochoch. Po uplynutí tejto doby nasleduje „vymlátenie - vylúpanie“, ktoré slúži na to, aby sa kávovníkové zrná vylúpali z vysušených čerešní a pergamenového obalu. Po vylúpaní sa zrná zabalia do grain pro sáčkov, ktoré sa uzavrú a následne sa dajú do klasických jutových vriec. Káva je pripravená na export a praženie.

 

Ak chcete vyťažiť maximum z tejto kávy, skúste postup od profi baristu Matúša na Hario V60:

14 g kávy, 220 g vody, 92 °C, stredne hrubé mletie, celkový čas max. 2 min.
1. naliať 60 g vody, nechať 30 sekúnd kvitnúť
2. pri 0:30 - 0:40 doliať 100 g vody (pomaly od stredu)
3. pri 1:30 doliať 60 g vody
4. nechať klesnúť a vychutnávať

Hodnotenia

Celkovo
4 hodnotenia Pridať hodnotenie
    Vynikajúca chuť, taka svieža ovocná.
    Práve ju popíjam. Chuťovo veľmi príjemná,lahodná,áno je tam cítiť ovocie. Minimálna acidita
    Už počas mletia vo Vás príjemná ovocná vôňa začne vyvolávať neutíchajúcu túžbu ochutnať túto ovocnú dobrotu. Toto je presne tá káva, ktorú si vychutnávate s pocitom, že jej nikdy nie je dosť. S malou dušičkou dopíjate zvyšok v šálke a jej ovocné tóny spúšťajú reakciu: "chcem viac a chcem ju hneď". Aj napriek nie tak vysokej acidite ju neodporúčam priaznivcom horkejších káv. Už vôbec nie bežnému teraskovému kávopičovi, ktorý ju neocení a zavrhne ako kyslú. Za mňa espresso/cold brew.
    Nevyrazna pre mna, poskusal som rozne hrubky mletia, mnozstvo vody atd. nejak mi nesadla. Podla priatelky... uplna topka :) a nedokonale vyzerajuce zrna som absolutne neriesil

Odporúčame

Copyright © 2011 - 2021 Všetky práva vyhradené | Obchodné podmienky | Ochrana osobných údajov | Hlavné námestie 2, 93601 Šahy | info@coffeein.sk | 0907 444 971
E-shop vytvorili: kódovanie a programovanie - adwebs.sk, UX a dizajn - Roman Kováčik & DOUBLE ATELIER.