Doručenie zdarma
pri objednávke nad 50€
← späť

Honduras Jerusalén NATURAL - tmavé praženie (200 g, zrnková káva)

Toto je naša prvá káva odrody Geisha v ponuke. Najväčší „problém“ pri tejto odrode je totižto cena. Kávy odrody Geisha vyhrávajú mnohé súťaže Cup of Excellence a jej pestovanie je o niečo náročnejšie než u bežných odrodách (napríklad ako Caturra, Catuai, Bourbon a pod.) Tieto fakty a jej nízka dostupnosť na trhu zvyšujú cenu tejto odrody aj na 50 €/kg za surovinu.

Začiatkom apríla nás oslovila p. Ebel, ktorá má pražiareň kávy v ČR a medzitým aj aktívne hľadá kávových farmárov, navštevuje rôzne farmy a priamo dováža kávu od farmárov. Poslala nám vzorky najčerstvejších zberov odrody Geisha z Hondurasu, z farmy Jerusalén, s ktorou spolupracuje už niekoľko rokov. Káva nás očarila, a tým, že je to direct trade, teda kávu doviezla priamo z Hondurasu v kontajneri, je jej cena oveľa lepšia, keďže nemusí prejsť dlhým reťazcom importérov.

Takže tu máme 150 kg sucho spracovanej a 150 kg mokro spracovanej Geishe. Čo to v praxi znamená? Je to tá istá káva, len inak spracovaná. Ak teda chcete vedieť, ako ovplyvní metóda spracovania chuť kávy, tak je ten pravý čas objednať si z oboch verzií a porovnať to.

100 % Arabika
Specialty grade - výberová káva
Odtieň praženia: Full City
Veľkosť balenia: 200 g (zrnková káva)


Nižšie pod nadpisom „ďalšie informácie“ si môžete prečítať údaje o farme, plus trošku viac o metóde, ako bola táto káva spracovaná.

Dostupnosť: Skladom
Dátum praženia: 25.05.2020

Charakteristika kávy

Obsah kofeínu
Pena
Bohatosť chuti

Vhodné pre

espresso moka chemex french hario

Cena (s DPH)

8.00
Množstvo:
Doručenie zdarma
Pri objednávke nad 50 €

Chuť kávy

Káva má stredne silné telo a v jej chuti jasne cítiť metódu spracovania. V chuti môžeme nájsť rôzne tóny sušeného ovocia a aciditu zrelých citrusov. Dochuť kávy sa nesie v sladkom duchu a v závislosti od metódy prípravy v nej môžeme násjť pekanové oriešky a vanilku.

Pôvod kávy

Kávovníky odrody Geisha sa pestujú v regióne Santa Barbara, vo vulkanickej pôde, v nadmorskej výške 1450 m n. m. Kávovníkové čerešne sú spracované suchou metódou. Ručný zber a spracovanie 2019 - 2020.

Ďalšie informácie

REGIÓN: Santa Barbara

MESTO: Trinidad

FARMA: Finca Jerusalén

FARMÁR: José F. Cuellár Fajardo

PÔDA: vulkanická, bohatá na minerály

ODRODA: Geisha

SPRACOVANIE: natural - suché

NADMORSKÁ VÝŠKA: 1450 m n. m.

ZBER: selektívny ručný, december 2019 – január 2020

 

Metóda spracovania – NATURAL – suché spracovanie

 

Ten, kto čítal moju knihu o káve, vie, čo je to metóda spracovania. Ak neviete, o čo sa jedná, tak si prečítajte tento môj článok na blogu. Táto konkrétna káva bola spracovaná nasledovne. Zber zrelých čerešní prebiehal v mesiacoch december 2019 až január 2020. Zber je výlučne selektívny ručný. Po zbere čerešní sa tie vysypú na veľkú plachtu, kde sa ručne triedia všetky nečistoty, konáre, listy a menej dozreté čerešne. Čisté zrelé čerešne sa následne rozpestrú na „africké postele“, na ktoré svieti priame slnko väčšinu dňa. Čerešne sa takto sušia cca 30 dní s tým, že ich farmári denne niekoľkokrát prehrabávajú, aby sa čerešne sušili rovnomerne a nevznikali plesne. Toto riadené sušenie prebieha dovtedy, kým sa nedosiahne vlhkosť zrna cca 11 %. Po takomto vysušení sa čerešne pozbierajú a nechajú odstáť ďalších 30 dní v špeciálnych žochoch. Po uplynutí tejto doby nasleduje „vymlátenie - vylúpanie“, ktoré slúži na to, aby sa kávovníkové zrná vylúpali z vysušených čerešní a pergamenového obalu. Po vylúpaní sa zrná zabalia do grain pro sáčkov, ktoré sa uzavrú a následne sa dajú do klasických jutových vriec. Káva je pripravená na export a praženie.

Hodnotenia

Celkovo
1 hodnotenie Pridať hodnotenie
    Výborná káva, osobne v nej cítim najmä sušené ovocie s veľmi miernou aciditou po citrusoch.

Diskusia k produktu - Honduras Jerusalén NATURAL - tmavé praženie (200 g, zrnková káva)