Doručenie zdarma
pri objednávke nad 50€
← späť

Honduras Jerusalén WASHED - svetlé praženie (200 g, zrnková káva)

Toto je naša prvá káva odrody Geisha v ponuke. Najväčší „problém“ pri tejto odrode je totižto cena. Kávy odrody Geisha vyhrávajú mnohé súťaže Cup of Excellence a jej pestovanie je o niečo náročnejšie než u bežných odrodách (napríklad ako Caturra, Catuai, Bourbon a pod.) Tieto fakty a jej nízka dostupnosť na trhu zvyšujú cenu tejto odrody aj na 50 €/kg za surovinu.

Začiatkom apríla nás oslovila p. Ebel, ktorá má pražiareň kávy v ČR a medzitým aj aktívne hľadá kávových farmárov, navštevuje rôzne farmy a priamo dováža kávu od farmárov. Poslala nám vzorky najčerstvejších zberov odrody Geisha z Hondurasu, z farmy Jerusalén, s ktorou spolupracuje už niekoľko rokov. Káva nás očarila, a tým, že je to direct trade, teda kávu doviezla priamo z Hondurasu v kontajneri, je jej cena oveľa lepšia, keďže nemusí prejsť dlhým reťazcom importérov.

Takže tu máme 150 kg sucho spracovanej a 150 kg mokro spracovanej Geishe. Čo to v praxi znamená? Je to tá istá káva, len inak spracovaná. Ak teda chcete vedieť, ako ovplyvní metóda spracovania chuť kávy, tak je ten pravý čas objednať si z oboch verzií a porovnať to.

100 % Arabika
Specialty grade - výberová káva
Odtieň praženia: City
Veľkosť balenia: 200 g (zrnková káva)


Nižšie pod nadpisom „ďalšie informácie“ si môžete prečítať údaje o farme, plus trošku viac o metóde, ako bola táto káva spracovaná.

Dostupnosť: Skladom
Dátum praženia: 25.05.2020

Charakteristika kávy

Obsah kofeínu
Pena
Bohatosť chuti

Vhodné pre

espresso moka chemex french hario

Cena (s DPH)

8.00
Množstvo:
Doručenie zdarma
Pri objednávke nad 50 €

Chuť kávy

Káva má stredne silné čajové až sirupové telo. V chuti môžeme nájsť rôzne tóny čerstvého ovocia ako napríklad broskyne a aciditu citrusov. Dochuť kávy sa nesie v sladkom duchu a môžeme v nej nájsť mliečnu čokoládu aj kakao. (V závislosti od metódy prípravy.)

Pôvod kávy

Kávovníky odrody Geisha sa pestujú v regióne Santa Barbara, vo vulkanickej pôde, v nadmorskej výške 1450 m n. m. Kávovníkové čerešne sú spracované mokrou metódou. Ručný zber a spracovanie 2019 - 2020.

Ďalšie informácie

REGIÓN: Santa Barbara

MESTO: Trinidad

FARMA: Finca Jerusalén

FARMÁR: José F. Cuellár Fajardo

PÔDA: vulkanická, bohatá na minerály

ODRODA: Geisha

SPRACOVANIE: washed - mokré

NADMORSKÁ VÝŠKA: 1450 m n. m.

ZBER: selektívny ručný, december 2019 – január 2020

 

Metóda spracovania – WASHED – mokré spracovanie


Ten, kto čítal moju knihu o káve, vie čo je to metóda spracovania. Ak neviete, o čo sa jedná, tak si prečítajte tento môj článok na blogu. Táto konkrétna káva bola spracovaná nasledovne. Zber zrelých čerešní prebiehal v mesiacoch december 2019 až január 2020. Zber je výlučne selektívny ručný. Čerstvé čerešne prechádzajú prvotným mokrým kúpeľom, kde sa prezreté alebo nedozreté vyplavia. Potom nasleduje proces, kde sa naruší štruktúra obalu čerešne a následne sú vyplavené do kade s čistou vodou kde sa nechávajú fermentovať cca 24 hodín. Farma Jerusalén má vlastný prírodný zdroj vody z neďalekého potoka. Počas mokrej fermentácie sa na zrnách vytvorí takzvaný „med“, a to značí ukončenie procesu. Následne sa zrná premyjú v ďalšej kadi s čistou vodou a potom putujú na africké postele, kde sa sušia na priamom slnku cca 10 dní. Takéto zrná sa musia prehrabávať každých 20 min., aby sa nezačali tvoriť plesne. Po vysušení si zrná oddýchnu na 30 dní v špeciálnych žochoch, ktoré sú na to určené. Po uplynutí tejto doby nasleduje „vymlátenie - vylúpanie“, ktoré slúži na to, aby sa kávovníkové zrná vylúpali z pergamenového obalu. Po vylúpaní sa zrná zabalia do grain pro sáčkov, ktoré sa uzavrú a následne sa dajú do klasických jutových vriec. Káva je pripravená na export a praženie.

Diskusia k produktu - Honduras Jerusalén WASHED - svetlé praženie (200 g, zrnková káva)