Vietnamská výberová káva od Slovenského farmára!
Táto káva získala 1 zlatú hviezdu v súťaži GREAT TASTE AWARDS 2022, čo ju radí medzi špičku v kávovom svete.
Marián Takáč sa v roku 2016 vybral na mesačnú dovolenku do Vietnamu, no už sa odtiaľ nevrátil a dnes pestuje a spracúvava výberovú kávu. Počas dovolenky sa zoznámil s Lim. S dievčaťom, ktoré pochádza z etnickej minority zvanej Ko´ho, ktorá žije pod vrcholom Lang Biang a pestujú tam kávu už 100 rokov.
Kávu od Mariána máme už 4. rok po sebe a jeho príbeh ma dodnes fascinuje. Čo ma ale ešte viac vie nadchnúť je kvalita kávy, ktorá sa zlepšuje každým rokom. K tohtoročnej káve mám ale naozaj osobný vzťah, pretože zberov a spracovania kávy sme sa osobne zúčastnili a priložili ruku k dielu. Takže kávu, ktorú budete piť tento rok sme pomáhali zbierať, triediť aj spracovať. A nakoniec sme ju upražili.
Tento rok prinášame od Mariána 4 metódy spracovania. Každú metódu sme aj zdokumentovali fotkami a videom, takže si viete pozrieť ako presne bola káva spracovaná. (foto a video nájdete nižšie v kolónke "ďalšie informácie") Tá istá káva, 4 rôzne metódy spracovania. Aj Vás zaujíma ako ktorá metóda vplýva na chuť kávy?
Ak Vás zaujíma celý náš trip report z cesty do Vietnamu za Mariánom, tak si prečítajte celý príbeh pri šálke dobrej kávy.
REGIÓN: Dalat, Lang Biang
FARMÁR: kooperácia rodín kmeňa Ko’Ho
SPRACOVATEĽSKÁ STANICA: ZanYa
SPRACOVATEĽ: Marián Takáč
ODRODA: Bourbon, Typica, Caturra, Catimor
SPRACOVANIE: extended natural – predĺžená suchá metóda
NADMORSKÁ VÝŠKA: 1500 - 1700 m n. m.
ZBER: ručný selektívny, 2023/2024
100 % Arabika
Specialty grade - výberová káva
Odtieň praženia: City +
Metóda prípravy: moderné espresso / moka / french press
Veľkosť balenia: 200 g (zrnková káva)
Doručenie zdarma
Pri objednávke nad 39,00 €
zľava 5% na celý nákup
pre registrovaných
3€ zľavový kupón
na Váš prvý nákup
TURBOSHOT
20g kávy na 45g nápoja
čas extrakcie 20 sekúnd - začať počítať až keď začne vytekať káva z páky
PEŤO ODPORÚČA
20g kávy na 50g nápoja
čas extrakcie 25 - 28 sekúnd - začať počítať až keď začne vytekať káva z páky
Aróma kávy je veľmi sladká a prenikavá. Telo kávy je stredne silné, čajové. V chuti sa kĺbia sladké ovocné tóny s karamelizáciou a horkosťou grepu, alebo pomaranču. Dochuť kávy sa nesie v skladkom až cukríkovom duchu.
Kávovníky odrody Bourbon, Typica, Caturra a Catimor sa pestujú v regióne Dalat, v nadmorskej výške 1500 - 1700 m n. m. Kávovníkové čerešne sú spracované predĺženou suchou metódou. Ručný zber a triedenie 2023/2024.
Extended natural (predĺžená suchá metóda)
Extended Natural je variácia tradičného Natural (suchého) spracovania kávy, ktorá kladie dôraz na predĺžený čas sušenia čerešní a častokrát sa kombinuje s kontrolovaným fermentačným procesom. Táto metóda môže zvýšiť komplexnosť a intenzitu chutí kávy.
Postup:
1. Po zbere a pretriedení sa čerešne umiestnia do nádoby na krátku fermentáciu, ktorá prebieha prírodne s prístupom kyslíka. Tento krok trvá cca. 14 hodín a pomáha rozložiť niektoré cukry a zložky v čerešniach, čím sa zvýraznia ovocné tóny. Po 14 hodinách sa na čerešniach vytvorí ušlachtilá pleseň.
2. Čerešne sa následne premyjú čistou vodou a od tohto momentu je celý postup sušenia rovnaký ako pri metóde Natural.