Pineapple Express - svetlé praženie (200 g, zrnková káva) | coffeein.sk
Coffeein Menu
Doručenie zadarmo pri objednávke nad 39,00 €
← späť

PINEAPPLE EXPRESS - SVETLÉ praženie (200 g, zrnková káva)

NajpredávanejšieNovinka

Ananás sa vracia v (ne)veľkom štýle

Poznáte to. Väčšinou sa tretie diely filmových sérií až tak nepodaria. Bohužiaľ, podobne je to aj s touto kávou. Nebudeme vás balamutiť o tom, aká ananásová bomba je táto káva, pretože...bohužiaľ nie je. Farmár sa nám priznal, že sa káva vysušila rýchlejšie, než mala a ananás je v nej cítiť len minimálne. Aj o tomto je svet výberovej kávy a experimentálne metódy spracovania kávy.

Napíšem vám ale o tom, čo táto káva je a čo vám určite vie ponúknuť. Je to blend dvoch odrôd pink bourbon z Kolumbie najčerstvejších zberov 2023/2024. Jedna z nich je macerovaná ananásmi a tá druhá je extrémne fermentovaná a potom sušená veľmi dlho.

Pomiešaním týchto 2 káv vzniká explózia tropických chutí. Veľmi, veľmi šťavnatá, sladká a iskrivá. Preto sme najnovšiu sériu PINEAPPLE EXPRESS nazvali TROPICAL THUNDER. Je to obrovská búrka tropických chutí kávy medzi ktorými nájdete aj ananás (ale nedominuje tam)

Nie je to pineapple express ako ste ho možno poznali z minulých rokov, ale je to jedinečná káva, ktorá vám vyčarí úsmev vždy, keď si ju dáte.

(disclaimer, nižšie píšem viac info o tom čo sa stalo s ananásom a kam zmizol)

100 % Arabika blend
Specialty grade - výberová káva
Odtieň praženia: City
Metóda prípravy: filtrovaná káva
Veľkosť balenia: 200 g (zrnková káva)


Nakúpte túto kávu v cenovo zvýhodnenom sete "OVOCNÍCI"

Cena (s DPH)

12,00
Množstvo:
Doručenie zdarma
Pri objednávke nad 39,00 €

zľava 5% na celý nákup
pre registrovaných užívateľov

3€ zľavový kupón na Váš prvý nákup
Dostupnosť: Skladom
Praženie: 12.04.2024
Príprava: Káva na filter
Upražené a vypité: 2688x

Charakteristika kávy

Telo
Horkosť
Acidita
Sladkosť

Ďalšie informácie

50% Colombia Pink Bourbon La Ricaurte- Pineapple honey (farmár: rodina Veléz)

50% Colombia Pink Bourbon Finca La Cabaña  - anaerobic natural (farmár: rodina Ortíz)

 

Čo sa stalo s ananásom? 

Túto ananásovú kávu od rodiny Veléz kupujeme už 3. rok po sebe. Od roku 2021 sme jej upražili už takmer 2 tony. Každý rok nám prišla trošku inak fermentovaná káva, pretože sa jedná o experimentálne spracovanie. To znamená, že aj samotný farmár experimentuje s procesom a skúša čo mu ešte surovina, počasie, chémia a fyzika dovolia. 

Pri macerovaní s ovocím sa môžu stať 2 veci. Buď sa to preženiete a z kávy sa stane kyslé, prekvasené zrno, alebo sa fermentuje príliš krátko a zrno nemá čas "nasať" chuť ovocia s ktorým je spoločne macerované. Pri tejto káve sa stal 2. prípad. Sám farmár nám napísal, že bolo lepšie počasie, než čakali a káva sa vysušila rýchlejšie na požadovanú úroveň, než mal v pláne. 

Sú faktory, ktoré človek neovplyvní. A keďže sa táto káva "vyrába" špeciálne len pre nás a našu pražiareň, tak sme sa zaviazali danú kávu odkúpiť aj keď je chuťovo iná ako minulé roky. Týmto krokom ale podporíme farmára a "nenecháme ho v štichu". 

Vo finále máme stále nádhernú a čistú kávu odrody pink bourbon najčerstvejších zberov. Teraz si ju treba užiť v podobe akej ju máme :-)

 

Ako najviac vyťažíte z tejto kávy? Tu je pár tipov.

  • Táto káva sa najviac otvorí až 14+ dní od upraženia. To ale neznamená, že musíte čakať až 14 dní, kým si ju prvý krát pripravíte. Môžete ju skúšať v priebehu času a objavovať jej tajomstvá. Najčistejšia ale bude až 20+ dní od praženia (vtedy ucítite najviac ananásu).
  • Ak si ju robíte na filter, tak odporúčam vodu, ktorá má TDS okolo 100. Ideálny pomer na dripper je 1:12 (alebo 1:13) a teplota vody 96°C. Ideálny čas extrakcie do 3 min. Najviac sa mi osvedčila metóda 6x60g. To znamená, že dám 30 gramov kávy, spustím stopky a zalejem ju 60g vodou. Pri 30 sekundách dolejem ďalších 60g vody, pri minúte ďalších 60g až do bodu kým nedolejem dokopy 360g vody. Od spustenia časomiery do ukončenia extrakcie by malo prejsť 3 min.
  • Ak chcete vyťažiť z chuti viac anánásu, tak pridajte tlak. To znamená, že musíte siahnuť po kávovaroch ako je moka konvička, aeropress, alebo espresso.
  • užite si ju :-)

 

Hodnotenia

Celkovo
17 hodnotení Pridať hodnotenie
    Túto voňavú fajnovečku mám už druhý krát. Naozaj skvostná vôňa zŕn, tak isto po zomletí - pre mňa fakt jedinečná. No a v šálke krása - vždy si to vychutnávam znova a znova. Toto je ten pravý pôžitok z kávy, toto mi prináša radosť z jej prípravy a samozrejme pitia... :-)
    Je to jazda.. :D O tejto kave spieva Medial Banana.
    Veeelmi iná káva pre talianskeho espressaka ako ja :). Doporučujem cold brew, to je neskutočné niečo.
    Výborná kávička. Kto má rád nové alebo ovocné chute v káve, tak treba určite vyskúšať. Naozaj veľmi vydarená šmakocinka ❤️
    Po Good vibes only moje druha nejka :) Chvilku jsem mela pocit, ze piju naredeny ananasovy dzus
    Skúšaná mesiac od praženia. Vôňa ovocná.Chut sladko ovocná.Ovocna chuť viac výnikla na espresse.
    Za mňa najlepšia káva, akú som pila! Tá chuť je úžasná
    Jedna z najlepsich kav, ktore som za x rokov ochutnal napriec Slovenskymi praziarnami. Odporucam par tyzdnov pockat pred prvou pripravou.
    Pecka!
    nomnomnom
    Chuť nám veľmi nesadla, je dosť špecifická, zvláštna. Nie že by bola zlá - to nie, ale zmes Good Vibes Only bola lepšia a chuťovo neporovnateľná s touto. Táto je taký asi až moc veľký úlet pre nás. Už sa tešíme, keď bude Good Vibes znova v ponuke.
    Toto je najlepšia káva akú som kedy pil na filter. Len tak ďalej COFFEEIN!
    Popis sedi uplne a samozrejme som nevydrzal cakat a spravil si espresso...vonava a chutova bomba. Zvysok kavy necham mesiac odpocivat a uvidime :)
    Čakal som trošku viac ananásovej chuti, ale celkovo je to veľmi sladká a zaujímavá káva. Určite treba vyskúšať.
Copyright © 2011 - 2024 Všetky práva vyhradené | Obchodné podmienky | Ochrana osobných údajov | Cookies | Hlavné námestie 2, 93601 Šahy | info@coffeein.sk | 0905 885 644
E-shop vytvorili: kódovanie a programovanie - adwebs.sk, UX a dizajn - Roman Kováčik & DOUBLE ATELIER.

Zaregistrujte sa a ZÍSKAJTE ZĽAVY

Chcem sa zaregistrovať