NATURÁLNA KÁVA Z VLASTNÉHO PRALESA
Ben Weiner je Američan, ktorý sa v roku 2004 presťahoval na niekoľko mesiacov do Nikaraguy písať svoju diplomovú prácu. Písal o kávovom biznise a ekonomickej situácii farmárov. Vtedy ešte o káve nevedel takmer nič. Počas písania práce spoznal desiatky farmárov a uvidel ich situáciu. Pravda bola taká, že priekupníci s kávou miestnych farmárov vykorisťovali a odkupovali ich kávy za extrémne nízke ceny.
Ben sa po dopísaní práce vrátil do USA. Tento zážitok mu ale nedal spávať a čoraz častejšie myslel na farmárov, ktorí sú vykorisťovaní. V roku 2007 sa rozhodol zmeniť svoj život od základov a presťahoval sa do Nikaraguy a založil svoju vlastnú firmu na export kávy. Pod svoje krídla zobral 65 farmárov z regiónu s ktorými spoločne vytvorili družstvo. Ben ich začal školiť ako správne robiť výberovú kávu. Vytvoril tým špecialistov, ktorí sú k dispozícii všetkým farmárom a pomocou nich neustále napredujú.
Benovi to ale nestačilo, chcel aj vlastnú farmu. Preto odkúpil časť pralesa, zasadil tam kávovníky pacas a caturra a založil svoju vlastnú kávovníkovú farmu IDEALISTA. V jeho pralese je veľmi pestrá fauna a flóra a kávovníky rastú v dokonalom ekosystéme, ktorý vytvorila sama príroda. Vďaka prúdeniu studeného vzduchu z neďalekého pohoria dozrievajú čerešne ešte pomalšie a vďaka tomu majú viac času nasávať živiny z pôdy.
Od roku 2015 vyhrala jeho káva 26 zlatých medailí v rôznych medzinárodných súťažiach ako je great taste, coffee review, ale aj baristických súťažiach organizovaných SCA.
Som neskutočne hrdý, že sa nám podarilo doviezť na Slovensko 4 vrecia z tejto krásnej kávy a podeliť sa o tento skvost s vami, našimi skvelými zákazníkmi :-)
100 % Arabika
Specialty grade - výberová káva
Odtieň praženia: full City
Metóda prípravy: espresso, moka
Veľkosť balenia: 200 g (zrnková káva)
Aróma kávy je veľmi sladká a prenikavá, dominuje v nej sladkosť višní a karamelu. Telo kávy je stredne silné, džemové. V chuti kávy sa kĺbia tóny sladkého ovocia ako sú jahody, višne a mandarínky. Dochuť kávy je jemne horká ako skaramelizovaný trstinový cukor a grep.
Kávovníky odrody pacas a caturra sa pestujú v regióne Matagalpa vo vulkanickej pôde, v nadmorskej výške 1200 m n. m. Kávovníkové čerešne sú spracované suchou metódou a následne sušené na afrických posteliach. Ručný zber a triedenie 2022.
REGIÓN: Matagalpa
FARMA: finca Idealista
FARMÁR: Ben Weiner
ODRODA: pacas, caturra
SPRACOVANIE: suché - natural
NADMORSKÁ VÝŠKA: 1200 m n. m.
ZBER: ručný selektívny, 2022
Oslávte s nami kávové Vianoce: