Ó ty etiópska divoška, priniesla si mi svetlo do života
Divoko rastúce odrody kávovníkov z Etiópie mi vždy vedia rozžiariť oči. Etiópia je matkou kávy a narozdiel od zvyšku sveta, v Etiópii kávovníky nekultivujú. Nechávajú ich voľne rásť a nechávajú to na prírodu. Takto nám vznikne takzvaný „heirloom“, teda divoké odrody, ktoré vznikli krížením lokálnych odrôd ako je geisha, alebo typica.
V Etiópii je bežným zvykom, že sa drobní farmári spoja a vytvoria družstvo, poprípade svoje čerešne predajú spracovateľskej stanici v ich regióne. Kedebe Genale je ale jediným majiteľom farmy Buku a tak zodpovedá za zber aj spracovanie svojej kávy. Jeho syn, ktorý pozná najnovšie trendy vo svete výberovej kávy mu pomáha pri vývoji a školí ho. Kedebe si tak osvojil „specialty coffee mindset“ (ručný zber len dozretých čerešní, viacero úrovní sortingu, pomalé sušenie na slnku)
Táto káva je teda fúziou Kedebeho dlhoročných znalostí zo sveta kávy a moderných pokrokov, ktoré si žiada výberová káva. Jeho špeciálny postup sušenia (15 dní na slnku a následne až 70 dní vo vreciach, ktoré sú v tieni) dodáva tejto káve nezameniteľný chuťový profil.
100 % Arabika
Specialty grade - výberová káva
Odtieň praženia: City
Metóda prípravy: filtrovaná káva
Veľkosť balenia: 200 g (zrnková káva)
Aróma kávy je veľmi sladká pripomínajúca jahody a vanilku. Telo kávy je stredne silné, čajové. V chuti dominuje sladkosť sušeného bobuľového ovocia. Dochuť kávy je mierne horká, s náznakom čierneho čaju a horkej čokolády.
Divoké odrody kávovníkov sa pestujú v regióne Guji, vo vulkanickej pôde, v nadmorskej výške 2200 m n. m. Kávovníkové čerešne sú spracované suchou metódou. Ručný zber a triedenie 2022.
REGIÓN: Guji
FARMA: Buku, Hambella
FARMÁR: Kebede Genale
ODRODA: divoké odrody - heirloom
SPRACOVANIE: suché - natural
NADMORSKÁ VÝŠKA: 2200 m n. m.
ZBER: ručný selektívny, 2022
SCA - 86b
Teraz ku každej objednávke nad 35 eur: