Kávová odroda Arara

Peter Szabó - foto Peter Szabó
SCA roasting professional
COFFEEIN články 29.04.2024
Kávová odroda Arara

Výber odrody ovplyvňuje chuť kávy, produktivitu a požadované podmienky na pestovanie. Spotrebitelia sú nadšení, keď môžu vyskúšať nové odrody ako Geisha/Gesha, zatiaľ čo výrobcovia často zostávajú verní tým, ktoré im dobre slúžia.

Napriek tomu v Brazílii priťahuje pozornosť nová odroda Arara, ktorá vyhráva súťaže kvality. Dosahuje cuppingové skóre až do výšky 90+ a kvôli svojej reputácii odolnosti a produktivity ju pestuje stále viac fariem.

Prečo je Arara významná? Aké sú jej vlastnosti? A ako vznikla? Čítajte ďalej a dozviete sa.

2

Čo je odroda kávy?

Druhy, odrody, kultivary - tieto slová počúvame v súvislosti s kávou často, ale nie vždy je jasné, aký je v nich rozdiel.

Existuje niekoľko druhov kávovníkov. Dva najdôležitejšie sú Arabica, ktorá tvorí väčšinu toho, čo dnes pijeme a Canephora, bežne známa ako Robusta.

Každý druh však možno rozdeliť ďalej na odrody. Sú to rastliny ako Caturra, Bourbon, Mundo Novo, Ruiru 11 – a taktiež Arara. Kávovníky rovnakého druhu, no z rôznych odrôd zdieľajú niektoré vlastnosti, ale majú aj veľa rozdielov. Napríklad Catuai a Pacamara sú obe Arabica, ale majú rozdielnu veľkosť zrnka, nutričné hodnoty, farbu listov, odolnosť voči chorobám a niekedy aj farbu čerešní.

Pri množení rôznych odrôd sa vytvoria ďalšie. Napríklad Catuai je výsledkom kríženia odrôd Mundo Novo a Caturra. Stojí za zmienku, že v rámci odrody Catuai existujú rôzne typy, ktoré môžu viesť k tomu, že rastlina má červené alebo žlté čerešne, ale považujú sa za rovnakú odrodu.

V prípade, že odrodu kávy vypestovali ľudia v poľnohospodárskom prostredí, nazýva sa tiež pojmom kultivar.

3

Prečo záleží na odrodách kávy?

Odroda ovplyvňuje chuť, kvalitu, odolnosť voči chorobám a požiadavky na pestovanie kávy. Napríklad Gesha/Geisha je známa svojimi kvetinovými, jazmínovými tónmi, zatiaľ čo Bourbon sa často spája so sladkosťou.

Pre pestovateľov kávy to znamená, že výber správnej odrody má obrovský vplyv na ich podnikanie. Musia si vybrať odrody, ktoré sú vhodné pre terroir a zdroje ich farmy. Musia sa tiež rozhodnúť, či je lepšie uprednostniť odrody s vysokým výnosom, odrody s vysokým bodovým hodnotením alebo tie, ktoré sú odolné voči chorobám. Nakoniec je dôležité, aby zvážili požiadavky trhu a kupujúcich.

To znamená, že čím väčší výber odrôd pestovatelia majú, tým lepšie. Prvou výhodou pre výrobcu je možnosť vybrať si odrody, ktoré sa lepšie prispôsobia mikroklíme a terroiru. Ďalšou veľkou výhodou je možnosť plánovania hnojenia a plánovanie zberu sadením stromov, ktoré majú tendenciu dozrievať v rôznych časoch - skoro, normálne a neskoro.

V Brazílii sa veľa investuje do produkcie nových odrôd a kultivarov kávy. V 70. rokoch sa stala problémom hrdza kávových listov, preto  sa zamerali na zlepšenie genetiky kávovníka. Dnes sú už prakticky všetky kultivary odolné voči hrdzi kávových listov.

S príchodom klimatických zmien, ktoré znižujú množstvo pôdy vhodnej na pestovanie kávy a umožňujú, aby sa darilo škodcom, je na brazílske orgány vytváraný ešte väčší tlak, aby pestovali odolné plodiny. Prekvitajúci priemysel specialty kávy zároveň znamená, že mnohí výrobcovia sa zaoberajú aj kvalitou.

Výskum nových odrôd je životne dôležitý, pretože umožňuje vidieť dôsledky klimatickej zmeny a náznaky trhu, ktoré predikujú, čo chcú mať kupujúci vo svojej šálke kávy. Tým pádom je možné lepšie identifikovať a vyhovieť ich požiadavkám.

Je veľmi dôležité obnoviť plodiny s novo vyvinutými odrodami, ktoré sú odolné voči chorobám (najmä hrdzi), škodcom a zmenám počasia (suchu a vysokým teplotám). 

4

Vznik Arary a ďalších nových odrôd

Vývoj nových kultivarov je dlhý proces, ktorý si vyžaduje usilovnú prácu výskumníkov. Arara bola predstavená v roku 2012 nadáciou Fundação Procafé, predchádzalo tomu pätnásť rokov štúdia. A nešlo dokonca ani o plánované kríženie.

Arara bola selektovaná z prírodného kríženia na hlavnej plantáži s názvom Sarchimor 1669-20. Ľudia si vtedy mysleli, že vznikla skrížením buď žltého Catuai alebo žltého Icatu.

Odrazu sa objavili dva malé, veľmi silné a produktívne stromy so žltými plodmi a imunitou proti hrdzi kávových listov. Tieto rastliny boli neobvyklé, pretože úrodu dovtedy tvorili veľké stromy s červeným ovocím. Takže ich malý rozmer, žlté plody, vysoká produktivita a dokonca odolnosť voči hrdzi upútali pozornosť.

Vedci začali oddelením nových rastlín od ostatných plodín. Počas troch generácií selektívne zbierali semená tých najlepších rastlín, aby zlepšili ich štruktúru a veľkosť. V roku 2012 bola nadácia s odrodou spokojná a začala ju produkovať. Čoskoro na to sa stala populárnou. 

5

Prečo je Arara populárna?

Arara má nasledujúce vlastnosti:

·       Žlté čerešne s veľkými zrnkami, čo zvyšuje ich trhovú hodnotu

·       Pozoruhodné senzorické vlastnosti

·       Kompaktné stromy uľahčujúce zber

·       Vysokú produktivitu

·       Prispôsobivosť a odolnosť

·       Odolnosť voči chorobám, ako hrdza kávových listov, bakteriálna pleseň a škvrnitosť listov Phoma

Pre farmárov je to ideálna rastlina, pretože produkuje kvalitnú kávu s vysokým výnosom a choroby alebo zlé podmienky pestovania zvyčajne nespôsobujú vážne problémy v porovnaní s inými odrodami.

Je tiež dobrou voľbou pre tých, ktorí sa obávajú klimatickej nestability. Dobre znáša nedostatok vody a sucho, zároveň relatívne dobre zvláda aj dažde, pretože plody sú pevnejšie prichytené na konároch. Keď počas zberu prší, veľa ovocia padne na zem, ale pri Arare ho padne oveľa menej.

Čerešne Arara dozrievajú v porovnaní s inými odrodami pomaly, čo však prispieva manažmentu farmy. Výrobcovia môžu pestovať odrody s rôznou dobou zretia, čo znamená,  že v čase zberu nebudú preťažení.

Neskoré dozrievanie sa tiež považuje za kľúčový faktor pre jeho ocenený senzorický profil. Očakáva sa, že odroda neskorého zberu bude mať o niečo vyššiu kvalitu, pretože má dlhší čas dozrievania a ovocie akumuluje viac zlúčenín, takže je zložitejšia a exotickejšia.

Táto odroda kávy má jedinečnú schopnosť prejavovať výrazné chute a arómy. So svojím skóre 86, často 88 a 89 bodov si získala prominentné miesto na súťažiach specialty kávy.

Arare sa darí aj v súťažiach organizovaných Brazílskou asociáciou specialty káv (BSCA). V roku 2019 získala pulped natural Arara skóre 92,5 a umiestnila sa na prvom mieste v súťaži Aroma BSCA. A v roku 2017 vyhral Fazenda Sertãozinho so svojou Ararou v kategórii mokrého aj suchého spracovania so skóre 94,25.

6

V konečnom dôsledku chcú výrobcovia, obchodníci, pražiarne a spotrebitelia to isté - kvalitnú kávu, ktorá je zisková pre všetky zúčastnené strany. A pri starostlivom manažmente v celom dodávateľskom reťazci, môže Arara dosiahnuť skvelé výsledky.

Kávový priemysel si žiada kvalitu. S touto požiadavkou na vyššiu kvalitu mnohí výrobcovia hľadajú odrody, ktoré produkujú väčšie zrnká s lepšou chuťou a dajú sa pestovať vo vyšších nadmorských výškach.

Budúcnosť Arary sa ešte len ukáže, ale vďaka jej všestrannosti, odolnosti voči chorobám a povesti kvality niet divu, že sa v Brazílii stala tak rýchlo populárnou.

 

Zdroj: https://perfectdailygrind.com/2020/01/the-arara-variety-what-is-it-why-is-it-popular-in-brazil-2/

 

Ak ste pri čítaní tohto článku dostali chuť na kávu, tak navštívte náš e-shop s kávou www.coffeein.sk a vyberte si čersvto praženú kávu z celého sveta. Teraz so zľavovým kódom BLOG10 získate navyše aj 10% zľavu na celý nákup.