Ako si správne vybrať kávu na espresso?

Peter Szabó - foto Peter Szabó
SCA roasting professional
COFFEEIN články 18.04.2024
Ako si správne vybrať kávu na espresso?

V minulom dieli mini série o espresse sme sa pozreli na zúbok pákovým espresso kávovarom a mlynčekom. Vďaka tomu už určite viete, na čo si dať pozor pri kúpe kávovaru a do čoho vraziť, či naopak nevraziť peniaze. K dokonalému espressu vám tak ostávajú už len dva kroky. Kúpiť tú správnu kávu a nabrať dôležité vedomosti o príprave espressa.

Podľa čoho si vyberáte kávu do vášho espressa? Je to krajina pôvodu, čerstvosť, stupeň praženia alebo niečo iné? Na výslednú chuť vplýva mnoho faktorov, ktoré sú tie najdôležitejšie? Pripravili sme si pre vás päť otázok, ktoré vám pomôžu s výberom kávy vhodnej práve pre vás.

pexels-tim-douglas-62055831.   Tmavé alebo svetlé praženie?

To, ako je káva upražená, má obrovský vplyv na jej chuťové zloženie. Svetlejšie kávy budú s veľkou pravdepodobnosťou ovocnejšie a acidnejšie, zatiaľ čo tmavšie kávy sladšie, karamelovejšie a horkejšie. V našej pražiarni nájdete dva základné typy praženia: tmavšie (vhodné na espresso) a svetlejšie (vhodné predovšetkým na filter). Káva určená pre prípravu espressa je vo všeobecnosti pražená o čosi tmavšie. Vďaka tmavšiemu praženiu je ľahšie extrahovateľná a jej acidita je vo forme espressa viac zaoblená a menej ostrá. 

 

A čo svetlejšie praženie? Z neho sa espresso pripraviť nedá?

Aj z kávy praženej na filter môžete pripraviť skvelé espresso. Musíte však hľadieť na to, že ju svetlejšie praženie robí horšie extrahovateľnou. Jej chute sú preklopené na stranu acidity. Aj napriek tomu je mnoho ľudí, ktorí pripravujú espresso z káv pražených na filter. Svetlé praženie v káve ponecháva o niečo viac pôvodných chutí a charakteristík. Preto sa nebojte experimentovať. Svetlú kávu však extrahujte dlhšie a pri vyšších teplotách.

AdobeStock_2295372782.   Robusta, arabika alebo zmes?

V tomto bode si položte otázku: “Prečo pijem kávu?” Pijete ju pre jej chuť, jej povzbudivý účinok alebo pre oboje naraz? Ak hľadáte prebudenie a nakopnutie, siahnite po kávach s vyšším obsahom kofeínu. Výrazne viac kofeínu ukrývajú zrná robusty. Robusta obsahuje oproti arabike až dvojnásobok kofeínu, no mierne zaostáva v chuti. Je zásaditejšia, zemitejšia a horkejšia. 

Ak hľadáte extrémny kofeínový “kick”, medzi našimi kávami nájdete Brutálne silnú kávu, ktorá sa skladá z 80% robusty a len 20% arabiky. Brutálne silná káva je jednoducho extrém. 

Radšej by ste siahli po jemnejších a vyváženejších chutiach, no stále sa vám žiada vyšší obsah kofeínu? V takom prípade vyskúšajte vyrovnanejšiu zmes arabiky a robusty. V našej ponuke ich máme niekoľko. Vo všeobecnosti však platí, čím viac robusty, tým viac kofeínu a horkosti. Arabika dodá zmesi jemnejšie chute, aciditu, sladkosť a kvetinovosť, no uberie na obsahu kofeínu.

Čo ak je váš jazýček vycibrený a poriadne zhýčkaný? Najväčší fajnšmeker by sa mal poobzerať po našich “single origin” výberových arabikách. Jedna krajina pôvodu, dokonca často jediná farma, na ktorej boli zrnká týchto káv vypestované, má za následok charakteristické a jedinečné chute každej kávy. Každé espresso predstavuje jedinečný chuťový zážitok, hromadu sladkosti, ovocnosti a príjemnej horkosti. Nakopne vás však oveľa menej, ako espresso s obsahom robusty.

Ak sa chcete kofeínu vyhnúť úplne, vyskúšajte bezkofeínovú kávu alebo našu direct trade špecialitu - Jáva Liberica. Liberica je druh kávovníka, ktorý prirodzene neobsahuje takmer žiadny kofeín. Navyše vás prekvapí vysokou sladkosťou a nízkou horkosťou.

pexels-gabby-k-74120063.   Afrika, Amerika alebo Ázia?

Ako sme naznačili v minulom bode, to odkiaľ káva pochádza, má veľký vplyv na jej chuť. Porovnajte si to napríklad s vínom. Víno vypestované na Tokaji bude chutiť úplne inak ako to vypestované na Morave. Každá krajina a jej geografické oblasti majú svoje špecifické klimatické a pôdne podmienky. Tie vplývajú na chuť a arómu každej jednej kávovej čerešne a kávového zrnka. Ak Vás táto téma zaujíma viac, tak si prečítajte o všetkých faktoroch, ktoré vplývajú na chuť kávy. Káva sa dnes pestuje v krajinách troch svetadielov. 

Domovinou kávy a miestom, kde kávovník prvýkrát uzrel svetlo sveta je Afrika. Ak máte skúsenosti s africkými kávami, pravdepodobne ste postrehli, že sú ovocnejšie a kvetinovejšie ako tie ostatné. Z Afriky sa káva vďaka obchodníkom a cestovateľom dostala do celého sveta. Ako plodina sa však uchytila len v Južnej a Strednej Amerike a Juhovýchodnej Ázii. Podmienky v týchto častiach sveta sú odlišné od tých v Afrike. Kávy, ktoré tu farmári vypestujú, sú o niečo sladšie, čokoládovejšie a orieškovejšie. Toto tvrdenie je však veľmi zovšeobecňujúce. Na výsledok vplýva mnoho ďalších faktorov (špecifické mikroklimatické podmienky, odrody kávovníka, spôsob spracovania a mnohé iné). 

 

4.   Zvetraná alebo čerstvá?

Na jednu dôležitú vec nemôžete zabúdať. Káva je potravina. Jej chuť a kvalita sa vyvíja v čase. Rovnako ako iné potraviny, káva časom starne. Preto musíte dbať na jej čerstvosť. Na poličkách supermarketov nájdete balíčky s nejasným dátumom praženia, ktoré na vás čakajú aj niekoľko mesiacov, možno aj rokov. V tomto bode je každá káva už dávno za svojim zenitom. 

Akú “starú” kávu by ste teda mali piť? Chuť kávy si predstavte ako krivku. Najviac vám zachutí po niekoľkých dňoch až týždňoch od praženia. V prípade káv pražených na espresso sa tak stane v priebehu tretieho až štvrtého týždňa od praženia. V tomto bode dosiahne svoj chuťový vrchol (“peak”). Kávu z našej pražiarne dostanete vždy čerstvú, praženú niekoľko dní pred vašou objednávkou. Preto sa radšej zásobte vopred a zrnká nechajte pred prípravou chvíľu odstáť. 

TIP! Ak sa neviete dočkať prípravy čerstvej kávy, ktorá je len pár dní od praženia, tak odporúčam kávu namlieť do pohárika a nechať ju postáť, trošku oxidovať na 5 minút. 

pexels-cottonbro-39437455.   Ušetrím, alebo si priplatím?

Pre mnohých z vás to najdôležitejšie na koniec. Koľko stojí dobrá káva? Výsledná cena sa odvíja od mnohých faktorov. Jedným z najzásadnejších je cena a zároveň kvalita zeleného zrna. V praxi by teda malo fungovať pravidlo: “čím drahšia káva, tým kvalitnejšia surovina.” Veľké kávové spoločnosti vám však veľmi radi predajú menej kvalitnú kávu za viac peňazí. Zaobalia ju do skvelého marketingu a prázdnych slov. Od nás takéto “finty” nečakajte. V našej ponuke nájdete základné zmesi a single origin kávy, ale aj drahšie, no raritnejšie výberové kávy. Každá z nich vám ponúkne špecifické chute a je už len na vás, ktorú si vyberiete.

 

Ak ste pri čítaní tohto článku dostali chuť na kávu, tak navštívte náš e-shop s kávou www.coffeein.sk a vyberte si čersvto praženú kávu z celého sveta. Teraz so zľavovým kódom BLOG10 získate navyše aj 10% zľavu na celý nákup.

 

Prečítajte si aj ďalšie články zo série "espresso a jeho príprava pomocou pákového kávovaru"