Pochopenie mýtu odrody kávy Heirloom

Peter Szabó - foto Peter Szabó
SCA roasting professional
COFFEEIN články 12.04.2024
Pochopenie mýtu odrody kávy Heirloom

Keď hovoríme o etiópskych kávach, používame opisy ako „šípky“ a „magnólia“. Ale ak ste zvedaví, aká konkrétna odroda produkuje tieto kvetinové tóny, často vám zostane len jedno slovo - heirloom.

V tretej vlne kávy sa heirloom používa ako všeobecný popis kávy z Etiópie. Ale nie je to veľmi prospešný výraz. Keďže sa neuznávajú rôzne odrody, etiópski výrobcovia sú zbavení transparentnosti a možnosti zarobiť si vyšší príjem. Pražiarne nie sú schopné rozlíšiť medzi etiópskymi kávami a spotrebiteľom je odopretá možnosť vychutnať si nové, vzrušujúce chute, pretože nie je jasné, ktorá odroda je v ponuke.

Pozrime sa bližšie na to, čo znamená heirloom a na ťažkosti pri dosahovaní väčšej transparentnosti pri etiópskych odrodách.

2

Čo vlastne Heirloom znamená

Slovo heirloom znamená dedičstvo, ktoré opisuje starý kultivar rastliny pestovanej na jedlo. Niektorí hovoria, že kultivar musí mať viac ako 100 rokov, aby dosiahol klasifikáciu dedičstva, iní 50 rokov. A potom sú tu tí, ktorí klasifikujú dedičné rastliny ako spred roku 1945, čo bolo približne v čase, keď boli predstavené hybridy, alebo neskôr, v roku 1951, keď sa hybridy stali dostupnejšie.

Vo svete kávy nájdete pojem heirloom aplikovaný na odrody predstavené v Latinskej Amerike a Ázii pred viac ako sto rokmi, ako aj mnohé kávy z Afriky, najmä tie z Etiópie.

Nákupcovia specialty kávy, ktorí nevedeli aké odrody Typicy a Bourbona kupujú, pomenovali všetky ako heirloom.

No etiópski producenti kávy majú individuálne názvy pre rôzne kávovníky. S najväčšou pravdepodobnosťou nebudú používať celosvetovo uznávaný názov odrody ale použijú miestne slovo. Komunita si môže požičať názov od domorodého stromu, ktorý má rovnaké fyzikálne vlastnosti ako kávovník.

Nákupcovia specialty kávy rozlišujú kávy z Etiópie podľa regiónu, nadmorskej výšky a podľa cuppingového skóre, ale nie podľa odrody.

Vo všeobecnosti môžete odrody etiópskej kávy klasifikovať do dvoch typov: odrody JARC a regionálne odrody (landrace).

Odrody JARC sú tie, ktoré vyvinulo Jimma Agricultural Research Center (JARC), jedno z etiópskych federálnych poľnohospodárskych výskumných centier pre zvýšenú odolnosť voči škodcom a vyššie výnosy. Existuje asi 40 takýchto odrôd. Regionálne odrody sú kávy, ktoré rastú divoko v etiópskych lesoch, môže ich byť viac ako 10 000.

To znamená, že keď spotrebiteľ zdvihne vrecko etiópskej kávy a uvidí odrodu s názvom heirloom, zrná pochádzajú z nejakej kombinácie z viac ako 10 000 odrôd.

3Výhody používania špecifických názvov odrôd

Čo ak kupujúci začnú namiesto heirloom požadovať konkrétne odrody? Existuje argument, že by to podporilo snahy o používanie spoločného kávového jazyka v Etiópii, a že by nám to pomohlo lepšie pochopiť, aké odrody vôbec existujú.

Ak sa pozriete na mapu kávy etiópskych odrôd, ktorú publikovali Counter Culture, Kiburi, Sinde, Bedessa, Yawan a pod., všetky tieto rôzne krajové rasy zo západnej a juhozápadnej oblasti Etiópie, majú rôzne vlastnosti. Chutia inak.

Ak farmárovi poviete‚ produkujte len západné a juhozápadné landrace odrody, zmieša všetky rozličné odrody dohromady a vytvorí tak mix chutí.

Takže identifikácia odrôd a ich samostatný predaj môže znamenať, že kupujúci budú mať presnejšiu predstavu o tom, aký profil môžu očakávať od každej šarže.

Používanie názvov odrôd by mohlo výrobcom pomôcť aj inak. Osadenie veľkej farmy kávou, ktorú poznáte len ako heirloom môže znamenať, že investujete značné prostriedky do rastlín, ktoré nie sú odolné voči chorobám. Používaním názvov odrôd môžu byť výrobcovia lepšie informovaní o rizikách plodiny, ktorú si vyberajú.

7Koniec termínu heirloom?

Pojem heirloom sa môže zdať príliš všeobecný na to, aby mal nejaký význam. Ale jeho použitie má určité výhody.

Po prvé, pomenovanie každej odrody má svoje vlastné problémy. Je nezvyčajné nájsť rovnakú odrodu v rôznych regiónoch. To znamená, že každý región pestuje odrody s rôznymi vlastnosťami, takže označovanie odrôd rovnakým názvom môže byť mätúce.

Kupujúci kávy, ktorý si našiel čas na oboznámenie sa so všetkými odrodami v regióne Guji, môže zistiť, že tieto informácie nie sú užitočné pri pohľade na úplne odlišné odrody v Haararge. Preto je pre jednotlivcov veľmi náročné poznať celé spektrum odrôd kávy v Etiópii.

Ďalšou výzvou je, že výrobcovia sú zvyknutí miešať odrody pri zbere a predávať ich jednoducho ako heirloom. Takže ak kupujúci chce iba regionálne kávy, môže mať problém ich získať.

8Súvisí to so skutočnosťou, že mnohí etiópski farmári sú drobní farmári, ktorí kávu považujú za trhovú plodinu. Odrody si vyberajú podľa toho, či sú odolné voči chorobám a či majú vysoký výnos. Chuť má menšiu prioritu.

Ak pražiareň chce spolupracovať s farmárom na testovaní konkrétnej odrody kávy, bude mať problémy. Poľnohospodár s 0,01 hektárom pôdy vám naozaj nepredá desať kíl kávy a vy ju nekúpite za 200 dolárov za kilo len preto, že chcete, aby zasadil odrodu s názvom Bedessa.

Takže aj keď sa zoskupenie tisícok odrôd pod jeden všeobecný pojem môže zdať nelogické, v kontexte etiópskej infraštruktúry to dáva nejaký zmysel.

Jimma Agricultural Research Center sa neustále snaží geneticky zdokumentovať rôzne odrody kávy a niektorí kupujúci spolupracujú na vývoji spoločného jazyka pre tieto odrody.

Existuje však dlhá cesta k zdokumentovaniu každej odrody a dohode o tom, ako na každú z nich odkazovať. V Etiópii bude trvať dlho, kým dosiahnu úplnú transparentnosť odrôd.

Ak spotrebitelia požadujú viac podrobností o etiópskej káve ponúkanej v kaviarni, pražiarne sa môžu začať pýtať kupujúcich, ktoré odrody sú v dedičných zmesiach. Transparentnosť by mohla preniknúť do dodávateľského reťazca a prospieť všetkým zúčastneným stranám.

 

Zdroj: https://perfectdailygrind.com/2019/03/understanding-the-myth-of-heirloom-variety-coffee/

 

Ak ste pri čítaní tohto článku dostali chuť na kávu, tak navštívte náš e-shop s kávou www.coffeein.sk a vyberte si čersvto praženú kávu z celého sveta. Teraz so zľavovým kódom BLOG10 získate navyše aj 10% zľavu na celý nákup.