Jáva Argopuro Anaerobic – svetlé praženie (200 g, zrnková káva) - káva indonézia | coffeein.sk
Coffeein Menu
Doručenie zadarmo pri objednávke nad 39,00 €
← späť

Jáva Argopuro Anaerobic – svetlé praženie (200 g, zrnková káva)

Najpredávanejšie

DIRECT TRADE SPOD SOPKY ARGOPURO

V momente, keď píšem tento text, mám po svojej pravici vyhasnutú sopku Argopuro. Som na východnej Jáve. Dnes sme zbierali čerešne v pralese v pohorí Argopuro a potom sme aj niekoľko kávovníkov zasadili. Vráťme sa ale na začiatok.

Muhlis je vyštudovaný agronóm, ktorý sa rozhodol vrátiť do rodnej obce, aby zmenil vážnu situáciu v krajine, kde sa vytratila voda. V roku 2018 dokonca požiar spustošil aj veľkú časť pohoria Argopuro. Muhlis sa rozhodol prinavrátiť krajine život prostredníctvom pestovania kávy. Založil družstvo Walida, ktoré tvorí 500 farmárskych rodín spod pohoria Argopuro a práce započali. Vysadili obrovské množstvo kávovníkov a iných stromov. Za 5 rokov sa im podarilo pohorie z časti revitalizovať, no tento projekt bude jeho celoživotným dielom.

Muhlisova práca nekončí len pri pestovaní kávy. Založil neziskovú organizáciu - agrolesnícku školu pre deti z regiónu. Dnes má 23 učiteľov a navštevuje ju vyše 800 detí, ktorí sa učia mimo iného aj ako správne pestovať kávovníky. Až 40% zo zisku dáva Muhlis na túto školu, vďaka čomu môže mať vzdelanie zadarmo každé dieťa. Celý koncept Argopuro je postavený aj na fair trade a farmári dostávajú 2x vyššiu odmenu za svoju úrodu, než je priemer v tomto regióne.


100 % Arabika
Specialty grade - výberová káva
Odtieň praženia: City
Metóda prípravy: filtrovaná káva
Veľkosť balenia: 200 g (zrnková káva)

Cena (s DPH)

12,00
Množstvo:
Doručenie zdarma
Pri objednávke nad 39,00 €

zľava 5% na celý nákup
pre registrovaných užívateľov

3€ zľavový kupón na Váš prvý nákup
Dostupnosť: Skladom
Praženie: 26.04.2024
Príprava: Káva na filter
Upražené a vypité: 133x

Charakteristika kávy

Telo
Horkosť
Acidita
Sladkosť

Recepty

v60

RECEPT – dnes pijem kávu sám

20 g kávy na 300 ml vody (pomer 1:15)

22 klikov comandante

96 stupňov voda

extrakcia 2:45 - 3 min.

  • prvý nálev 60g vody a púšťam stopky
  • druhý nálev je pri 30 sekundách a dolejem 60g vody (dokopy tam je 120g)
  • tretí nálev je pri 1 min. a dolejem 90g vody (dokopy tam je 210g)
  • štvrtý nálev je pri 1 min. 30 sek. a dolejem 90g vody (dokopy tam je 300g)
  • pri 2 min. krúživými pohybmi pomiešam obsah drippera

aeropress

klasická metóda (tu aeropress funguje ako dripper)

20 g kávy na 300ml vody (pomer 1:15)

20 klikov comandante

93 stupňov voda

extrakcia 2:30

 

    - prvý nálev 60g vody a púšťam stopky


    - druhý nálev pri 30 sek. a dolejem 60g vody a poriadne premiešam (dokopy tam je 120g)


    - tretí nálev pri 1 min. dolejem 80g vody a poriadne premiešam (dokopy tam je 200g)


    - štvrtý nálev pri 1 min. 30 sek. Dolejem 100g vody a premiešam (dokopy tam je 300g)


    - pri 2 min. nasadím nádstavec s filtrom (pozor, treba ho opláchnuť vodou)


    - začína extrakcia, ktorá trvá cca. 30 sek.

Chuť kávy

Aróma kávy je veľmi sladká, vanilková až rumová. Telo kávy je stredne silné, čajové. V chuti dominuje karamelová sladkosť, ktorá sa veľmi pekne dopĺňa s citrusovými tónmi na pozadí. Dochuť je trošku ťažšia, rumová a hrozienková, mierne čokoládová. Ako rumové pralinky.

Pôvod kávy

Odrody kávovníkov Caturra a Lini S-795 sa pestujú na východnej Jáve vo vulkanickej pôde pod vyhasnutou sopkou Argopuro. Kávovníky sa pestujú v nadmorskej výške 1400 - 1600 m n. m. Kávovníkové čerešne sú spracované „anaerobic natural“ metódou. Vďaka vysokej vlhkosti sa káva suší veľmi dlho a pomaly, čo má za následok hlbšiu chuť kávy. Ručný zber a triedenie august 2023. 

Ďalšie informácie

REGIÓN: Východná Jáva, Argopuro
FARMA: Kávovníky v okolí sopky Argopuro
FARMÁR: Mas Muhlis a 500 farmárskych rodín 
SPRACOVATEĽSKÁ STANICA: Walida
ODRODA: červená caturra, Lini S-795
SPRACOVANIE: natural a anaerobic natural 36h
NADMORSKÁ VÝŠKA: 1400 - 1600 m n. m.
ZBER: ručný selektívny, august 2023

Prečítajte si celý príbeh nášho výletu za kávou do Indonézie na našom blogu.

 

RECEPTY: 

 

HARIO V60

20 g kávy na 300 ml vody (pomer 1:15)

24 klikov comandante

96 stupňov voda

extrakcia 2:30 - 3 min.

 

    - prvý nálev 60g vody a púšťam stopky
    - druhý nálev je pri 30 sekundách a dolejem 60g vody (dokopy tam je 120g)
    - tretí nálev je pri 1 min. a dolejem 90g vody (dokopy tam je 210g)
    - štvrtý nálev je pri 1 min. 30 sek. a dolejem 90g vody (dokopy tam je 300g)
    - pri 2 min. krúživými pohybmi pomiešam obsah drippera
 

AEROPRESS

 

klasická metóda (tu aeropress funguje ako dripper)

20 g kávy na 300ml vody (pomer 1:15)

20 klikov comandante (záleží od konkrétnej kávy, no cieľ je extrakciu dostať do 2:30 min.)

93 stupňov voda

extrakcia 2:30

 

    - prvý nálev 60g vody a púšťam stopky
    - druhý nálev pri 30 sek. a dolejem 60g vody a poriadne premiešam (dokopy tam je 120g)
    - tretí nálev pri 1 min. dolejem 80g vody a poriadne premiešam (dokopy tam je 200g)
    - štvrtý nálev pri 1 min. 30 sek. Dolejem 100g vody a premiešam (dokopy tam je 300g)
    - pri 2 min. nasadím nádstavec s filtrom (pozor, treba ho opláchnuť vodou)
    - začína extrakcia, ktorá trvá cca. 30 sek.

Hodnotenia

Zatiaľ nehodnotené Pridať hodnotenie

Odporúčame

Copyright © 2011 - 2024 Všetky práva vyhradené | Obchodné podmienky | Ochrana osobných údajov | Cookies | Hlavné námestie 2, 93601 Šahy | info@coffeein.sk | 0905 885 644
E-shop vytvorili: kódovanie a programovanie - adwebs.sk, UX a dizajn - Roman Kováčik & DOUBLE ATELIER.

Neviete to povedať slovami? Povedzte to kávou

Chcem obdarovať moju mamu