Aká je najlepšia káva na svete?

Peter Szabó - foto Peter Szabó
SCA roasting professional
COFFEEIN články 01.03.2023
Aká je najlepšia káva na svete?

Túto otázku dostávam často. Veď predsa musí byť niečo najlepšie. Kopi luwak? Geisha? Alebo niečo iné?

Káva nie je formula 1. Nemeriame čas na kolo ani zrýchlenie z 0 na 100. Nevieme teda kvantifikovať jej chuťové vlastnosti a určiť tú najlepšiu. Chuť kávy je subjektívna. 

Sú tu ale objektívne faktory, ktoré vplývajú na jej chuť a kvalitu. Tieto faktory musia byť dodržané, aby sme sa mohli baviť o najlepšej káve. Tu je pár z nich:

1. Kávovníky, ktoré rastú v pralese v pestrom biotope
2. Ručný zber len zrelých čerešní a niekoľko násobné triedenie
3. Správne upražená káva (teda nie prepražená ani podpražená)

Všetky faktory, ktoré vplývajú na chuť a kvalitu kávy si môžete prečítať v mojom článku na blogu.

Najlepšia káva je teda výberová. Svet výberovej kávy zvyknem nazývať aj ako nekonečný vesmír chutí. Množstvo premenných ako podnebie, nadmorská výška, odroda kávovníka, metóda spracovania, odtieň praženia. Všetky tieto faktory vstupujú do hry a formujú výslednú chuť kávy. A aká je teda najlepšia káva pre mňa?

Práve tá, ktorú pijem. Snažím sa v každej káve nájsť niečo, čo ma na nej baví. V anaerobickej Jáve Argopuro ma veľmi baví jej rumová a sladká chuť. V spracovaní honey ma baví jej cukríková sladkosť. Na Vietname Natural ma baví kĺbenie čokoládovo sladkých chutí s podtónmi sušeného ovocia. Na naturálnej Etiópii ma baví divoká chuť a kvetová aróma. 

Čo tým teda chcem povedať? Káva nie je manželka, nemusíte jej byť verný. Otvorte svoju myseľ a nebojte sa experimentovať a skúšať nové kávy, chute a zážitky z jej pitia. Môžete mať pár obľúbených klasík ku ktorým sa budete vracať, ale nie je nič krajšie, ako začať deň novou kávou a novým chuťovým impulzom. 

Ak ste kávový objaviteľ, tak mám skvelú správu. Máme degustačné balíčky kávy, vďaka ktorým budete môcť ochutnať kávy z celého sveta.

 

Ak ste pri čítaní tohto článku dostali chuť na kávu, tak navštívte náš e-shop s kávou www.coffeein.sk a vyberte si čersvto praženú kávu z celého sveta. Teraz so zľavovým kódom BLOG10 získate navyše aj 10% zľavu na celý nákup.