5 obľúbených druhov indonézskej kávy

Peter Szabó - foto Peter Szabó
SCA roasting professional
COFFEEIN články 03.04.2024
5 obľúbených druhov indonézskej kávy

Káva sa všade na svete vyvíja inak. Odroda, ktorá rastie dobre v Etiópii, nemusí prosperovať napríklad v Indonézii. Všetky faktory ako vlhkosť, zrážky, slnečné svetlo, nadmorská výška a vlastnosti pôdy majú vplyv na výnos a kvalitu kávovníka, ktorý sa výrazne líši v závislosti od konkrétnej odrody.

Je dôležité učiť sa o rôznych odrodách, ktoré rastú v určitej krajine alebo pestovateľskom regióne, pretože pre výrobcov môže byť nesprávne rozhodnutie drahé a môže ovplyvniť ziskovosť ich farmy na ďalšie roky. Obchodníkom zas porozumenie rozmanitosti kávy umožňuje zistiť viac o chuťových profiloch, a následne im tieto informácie napomáhajú presne predpovedať ceny.

Čítajte ďalej a dozviete sa viac o niektorých z najpopulárnejších odrôd Indonézie.

2S795

S795 je jednou z najobvyklejších odrôd kávy v Indonézii. Všeobecný konsenzus je, že pri varení má výrazné chuťové tóny javorového sirupu a hnedého cukru. Odroda bola dovezená do indonézskeho kávového sektora v 70. rokoch 20. storočia z Indie. Bežne sa vyskytuje na Bali aj v Toraji (kde ho miestni nazývajú aj Jember).

Jedným z dôvodov prečo je S795 tak dlho populárna je to, že sa dá veľmi ľahko pestovať. S795 je odporúčaná odroda kávy pre tých, ktorí sú v pestovaní kávy nováčikovia. Nie je ťažké ju vypestovať, nevyžaduje si veľa kompostu a môže rásť na rôznych úrovniach. Aj keď má výrazné chuťové tóny, často sa považuje za menej kvalitnú ako napríklad odroda Catuai.

S795 je hybrid medzi Kentom (prirodzená mutácia Typica, ktorá má pôvod v Indii) a druhom Liberica, ktorá rastie v oveľa nižších nadmorských výškach ako rastlina arabika. DNA odrody Liberica je to, čo jej poskytuje silný koreňový systém a menšiu kyslosť. No napriek spoľahlivosti táto káva nemá obzvlášť vysoký výnos.

3Tim Tim

V Indonézii Tim Tim znamená Timor Timur, región na juhu Indonézie, ktorý býval súčasťou krajiny (teraz Východný Timor, známy aj ako Timor-Leste).

Tim Tim, tiež známy ako Hibrido de Timor, je prirodzený kríženec medzi arabikou a robustou, ktorý bol prvýkrát nájdený začiatkom 20. storočia. Obľúbeným sa stal v 50. rokoch minulého storočia pre svoju vysokú odolnosť voči hrdzi kávových listov a iným chorobám.

Ako súčasť vládneho pokusu o integráciu v Indonézii sa rozhodli rozšíriť Tim Tim do oblastí pestovania arabiky. V dôsledku toho potom v každom regióne začali vznikať prirodzené adaptácie.

Napríklad v regiónoch Gayo na Sumatre sa Tim Tim stal Gayo 1, ktorý je teraz známy po celej krajine. Naopak na Bali sa Tim Tim prispôsobil, aby sa následne stal inou odrodou nazývanou Kopyol.

Keďže ide o kríženca arabica-robusta, pri cuppingu sú prítomné niektoré znaky oboch druhov. Má napríklad hrubé, výrazné telo, ktoré veľmi pripomína chute robusty.

Tim Tim bol tiež použitý ako genetický zdroj v šľachtiteľských projektoch po celom svete, pretože ide o veľmi odolnú odrodu voči škodcom aj chorobám. Medzi niektoré z odrôd, ktoré vznikli vyšľachtením Tim Tima s inými kultivarmi patrí napríklad Catimor a Sarchimor a mnohé ďalšie.

4USDA 762

USDA 762, ktorý sa dnes početne vyskytuje na Jáve a na Sumatre, bol zavedený do indonézskeho kávového sektora v 50. rokoch minulého storočia ako vybraná odroda z Etiópie. Prvýkrát bola nájdená v oblasti Mizan Tafari, neďaleko miesta, kde bola pôvodne objavená Geisha. Výsledkom toho je, že v niektorých oblastiach Indonézie sa mylne považuje za Geishu.

Napriek tomu, že obe tieto odrody pochádzali z rovnakého regiónu v Etiópii, časom sa odlišne adaptovali.

USDA 762 prešla prirodzenou selekciou v Indonézii, zatiaľ čo Geisha sa uchytila v Paname. Obe tieto rastliny sú odlišné, s rôznymi chuťami a morfológiou.

V 20. storočí bola táto odroda obzvlášť štedrá v Ijen vo východnej Jáve, hlavnom sopečnom regióne pre pestovanie kávy v Indonézii. Pôvodne bol predstavený v Indonézii vďaka svojej strednej odolnosti voči hrdzi kávových listov.

V súčasnosti sa však jeho využitie ako odrody, ktorá je odolná voči hrdzi kávových listov, stalo do značnej miery nadbytočným v dôsledku objavenia odolnejších hybridov robusty. Dnes sa USDA 762 vo všeobecnosti pestuje iba vo vyšších nadmorských výškach v Indonézii, kde odolnosť kávových listov nie je takou prioritou.

V konečnom dôsledku však táto odroda nie je medzi pestovateľmi kávy tak populárna ako kedysi. V porovnaní s inými jej v skutočnosti chýba výrazný chuťový profil.

Bohužiaľ nie je isté, či by experimentálne spracovanie mohlo výrazne vplývať na USDA 762. To platí najmä v Indonézii, pretože odrody, ktoré vyvíjajú, majú tendenciu zdieľať veľmi podobné genetické profily.

Hoci USDA 762 môže byť menej populárna ako iné odrody na tomto zozname, stále sa v niektorých regiónoch Indonézie pestuje a je významnou súčasťou histórie výroby kávy v krajine.

5Kartika

V Indonézii Kartika znamená Kopi Arabika Tipe Katai (v preklade káva Catuai Arabica). Lokalizovaná verzia odrody Catuai, Kartika, je podobne extrémne náchylná na kávovú hrdzu, iných škodcov a choroby.

Kartika bola prvýkrát vypestovaná v Indonézii v rámci testu masovej odrody, ktorý vykonalo portugalské Centro de Investigacao das Ferrugens do Cafeirro v roku 1987. Spočiatku bola veľmi populárna pre svoj vysoko kvalitný chuťový profil.

Keď ju však predstavili farmárom, ukázalo sa, že Kartika potrebuje oveľa viac hnojív než by farmári zvyčajne použili. Indonézski farmári neboli na to pripravení. Postupom času sa nakazila škodcami a háďatkami. Dnes sa často farmárom neodporúča pestovať Kartiku.

Napriek tomu niektorí farmári vo Wonosobo - hornatej oblasti centrálnej Jávy, na túto odrodu nedajú dopustiť. Kartika stromy tam rastú dobre a zdá sa, že existuje aj stabilný miestny trh. Kartika má malé čerešne ale dozrievajú rovnomerne. Napriek tomu sa vo Wonosobo často pražia tradične - na terakotovej panvici.

6Andungsari

Po Kartike je tu Andungsari. Andungsari je momentálne najvzrušujúcejšia odroda kávy v Indonézii.

Podobne ako Kartika, Andungsari (tiež známy ako Andung Sari a Andong Sari) je trpasličí kávovník. Pôvodne bol vyvinutý prostredníctvom výberu rastlín Catimor indonézskym inštitútom pre výskum kávy a kakaa. Andungsari najlepšie rastie vo výške nad 1250 m.n.m.

Má vysokú produktivitu (2,5 tony na hektár) a vynikajúci profil. Rovnako ako Kartika, potrebuje extrémne vysokú starostlivosť. Zo všetkých odrôd kávy v Indonézii, ktoré vyvinuli a uviedli na trh je Andungsari víťaz. Dnes sa táto odroda pestuje vo veľkom v Kayo Aro v provincii Jambi na Sumatre.

7Predstavili sme vám niektoré z kávových odrôd, ktoré môžete v Indonézii nájsť, no faktom je, že výrobcovia v krajine často na tej istej farme pestujú viacero odrôd.

To im umožňuje rozložiť svoje riziko. Po zbere sú odrody veľakrát zmiešané, potom súhrnne spracované a predávané spolu. Pokiaľ nie sú kávové zrná očividne výrazne odlišné, v skutočnosti ich nie je potrebné predávať ako jednotlivé odrody.

Avšak, aj keď sa odrody v Indonézii často miešajú, pochopenie ich histórie a genetického profilu môže výrobcom prispieť k rozpoznaniu konečnej chute a farmárom môže pomôcť pri uvádzaní svojej kávy na trh.

 

Zdroj: https://perfectdailygrind.com/2020/12/exploring-five-popular-indonesian-coffee-varieties/

 

Ak ste pri čítaní tohto článku dostali chuť na kávu, tak navštívte náš e-shop s kávou www.coffeein.sk a vyberte si čersvto praženú kávu z celého sveta. Teraz so zľavovým kódom BLOG10 získate navyše aj 10% zľavu na celý nákup.