Geisha: Najkvalitnejšia odroda kávy na svete?

Peter Szabó - foto Peter Szabó
SCA roasting professional
COFFEEIN články 25.07.2023
Geisha: Najkvalitnejšia odroda kávy na svete?

Vedeli ste, že kávovníky odrody geisha pochádzajú z etiópskej časti Gori Gesha, no v súčasnosti sa už pestuje aj v mnohých iných krajinách hlavne latinskej Ameriky? Geisha je známa unikátnym chuťovým i aromatickým profilom, florálnosťou, sladkosťou, ale mnohokrát aj vysokou cenou. Je to exkluzívna varieta kávy a záujem o ňu neustále rastie.

História geishe

V súčasnosti existuje množstvo rôznych kultivarov geishe, ale všetky by mali mať spoločného predka. Dostupné informácie hovoria o tom, že geisha bola identifikovaná v 30. rokoch minulého storočia. V roku 1936 britský konzul zozbieral semená, ktoré následne doručil do Tanzánie.

V roku 1953 boli rastliny úspešne kultivované v Lyamungu v tamojšom kávovom výskumnom inštitúte (Tanzania Coffee Research Institute - TaCRI). Už s označením VC-496 boli prevezené do Centro Agronómico Tropical de Investigación y Enseñanza (CATIE) v Kostarike, kde boli zaznamenané ako T2722. Práve z prostredia CATIE mala byť geisha distribuovaná do centrálnej Ameriky. V 60. rokoch nastal jej boom v Paname a postupne je šírená v podstate do všetkých pestovateľských krajín.

Celá história geishe je však trochu zahmlená a rôzne zdroje o nej píšu inak. Objavujú sa aj informácie o tom, že geisha VC-496 mierila v roku 1953 z Tanzánie do americkej rastlinnej karanténnej stanice na Floride a až následne do pestovateľských krajín. Vyberte si verziu, ktorá sa vám pozdáva viac.

Geisha alebo gesha?

Okolo pomenovania geisha existuje množstvo špekulácií a hovorí sa aj o tom, že správne označenie by malo byť gesha. Slovo „gesha“ pochádza z prepisu amharského označenia pôvodného etiópskeho regiónu, ktoré je ጋሻ (v preklade to znamená niečo ako vojenský obranný štít). 

V danej etiópskej oblasti sa síce používa jazyk kafa a nie amharčina, ibaže kafa nemala písanú formu až do 90. rokov minulého storočia. Veľmi zaujímavá je aj skutočnosť, že keď do googlu zadáte „ጋሻ“, vyjde vám gaša alebo gašša. Všeobecne sa traduje, že označenie geisha prerazilo preto, lebo pripomínalo tradičnú japonskú spoločníčku gejšu. A to predsa znie luxusne.

Prečo sa vlastne preslávila geisha?

Za jej rozmach v uplynulých rokoch môže finca Hartmann z Panamy. Farmu založil moravák Aloiz Strasil Hartmann, ktorý sa v roku 1940 presťahoval do Panamy. Samozrejme v tej dobe ho ešte nezaujímala geisha ani výberová káva ako taká. O tú sa začali zaujímať až jeho vnukovia, ktorí farmu teraz prevádzkujú. V roku 2015 sa rozhodli prihlásiť svoju geishu na cup of excellence Panama a vyhrali. Ich geisha bola vyhlásená za najlepšiu kávu Panamy za rok 2015. Následne vyhrali ešte niekoľko rokov po sebe a senzácia bola na svete.

Nemôžeme im uprieť, že okrem skvelej kávy robia aj super PR. Dokázali vytlačiť cenu svojej gejše na rekordných 300 dolárov za 1kg. Vďaka tomu sa všade na svete zdvihli ceny gejší a tak sa z nej stala akási nedostupná supermodelka. Až kým sme nespoznali Josého z Hondurasu...

Honduras Jerusalén Geisha

Josého geishu som prvý krát zaregistroval v roku 2018. Nákupná cena bola úplne normálna ako za akýkoľvek iný druh výberovej kávy. Najprv som si myslel, že je to podvod. Veď geisha stojí násobne viac, prečo je táto taká lacná?

Káva mi dorazila, upražil som ju a BUM bolo to tam. Skvelá káva za veľmi rozumnú cenu. Ako to je možné? José je 3. generáciou farmárov. V roku 2022 sme ho priamo navštívili a celý trip z Hondurasu si môžete prečítať tu.

Prečo je ale jeho geisha za podobnú cenu ako akákoľvek iná výberovka? José nám povedal, že kávovníky geishe si žiadajú úplne rovnakú starostlivosť ako akékoľvek iné kávovníky, či už je to caturra, maragogype, alebo typica. Taktiež nám povedal, že nechce umelo navyšovať ceny len preto, lebo je to trend. Skvelý prístup za ktorý sme sa mu odvďačili už 5 ročnou spoluprácou. Každým rokom od neho berieme viac a viac a čo je najdôležitejšie, tak je to jednoznačne najobľúbenejšia káva v našej ponuke. 

Za rok 2023 sme doviezli najčerstvejšie zbery spracované 3 metódami. Natural, Washed a Black Honey. Všetky 3 sú super a dajú vám iný chuťový zážitok. Kávu budú v ponuke od 27.7. a budú s nami až do vypredania zásob. Takže sa pripravte, pretože JE ČAS NA GEISHU

 

Ak ste pri čítaní tohto článku dostali chuť na kávu, tak navštívte náš e-shop s kávou www.coffeein.sk a vyberte si čersvto praženú kávu z celého sveta. Teraz so zľavovým kódom BLOG10 získate navyše aj 10% zľavu na celý nákup.