Čo je espresso tonic?

Peter Szabó - foto Peter Szabó
SCA roasting professional
Príprava rôznych káv a kávových nápojov 02.10.2023
Čo je espresso tonic?

Espresso je síce lahodné, ale jeho intenzívna a koncentrovaná chuť nie je pre každého. A podobne polarizujúco môže pre svoju silnú trpkosť pôsobiť aj tonik.

Zoznámte sa s espresso tonicom: nápojom, ktorý kombinuje obe. Aj napriek svojim komponentom sa tento nápoj nestáva príliš výrazným a pri správnej príprave je dokonca dokonale vyvážený. Posledné roky si jeho jedinečná a osviežujúca chuť podmaňuje čoraz viac ľudí.

Viac informácií sme sa rozhodli zistiť od Anne Lunell z pražiarne Koppi a Jonathana Riethmaiera z kaviarne Mammoth Espresso. Čítajte ďalej, aby ste sa dozvedeli, čo nám prezradili o pôvode espresso tonicu, o jeho príprave a obľúbenosti.

PÔVOD ESPRESSO TONICU

Predpokladá sa, že baristi experimentovali s tonikom a espressom už v roku 2015. Dôvodom je, že v mnohých súťažných kategóriách „signature nápojov“ sa často vyžaduje jedinečná kreativita. Zviditeľnenie tohto nápoja sa na svetovej scéne však pripisuje skôr pražiarni Koppi vo švédskom Helsingborgu.

Anne Lunell je bývalá švédska baristka a šampiónka švédskeho pivovarníckeho pohára. V roku 2007 spoluzaložila pražiareň Koppi. S nápadom na espresso tonic sa však prvýkrát stretla, keď pracovala v kaviarni v Osle.

„V jeden horúci letný deň si jeden z kolegov pripravil nápoj s tonikom, espressom a niečím zvláštnym, asi pistáciami,“ hovorí Anne. „Mali sme pocit, že je to super osviežujúce a zároveň tak odlišné od ostatných ľadových nápojov, ktoré zvyčajne pijeme a ktoré pozostávajú najmä z mlieka.“

„Po práci sme si zvykli pripravovať rôzne zvláštne nápoje a tento bol jeden z mála, ktorý skutočne chutil dobre.“

O niekoľko mesiacov neskôr si Anne otvorila prežiareň Koppi. Vedela, že v ponuke potrebujú espresso tonic, a hovorí, že tento nápoj si rýchlo získal pozornosť ľudí.

„Celosvetovú pozornosť získal vďaka tomu, že nás navštívili novinári zo známych novín ako New York Times či Observer,“ hovorí Anne. „Písalo o ňom veľa ľudí a teraz je už všade na svete.“

Jonathan Riethmaier je majiteľom kaviarne Mammoth Espresso v New Orleans v Louisiane. Fanúšikom tohto nápoja sa stal počas návštevy rodiny v San Franciscu, kde sa espresso tonic prvýkrát objavil v USA.

Hovorí: „Neviem, kedy som sa prvýkrát dozvedel o espresso tonicu, ale môžem vám prezradiť, kde som si dal svoj prvý dobrý – kaviareň Saint Frank Coffee.“

„Podávali ho vo vysokom pohári. Nebol celý napenený, naopak pôsobil elegantne s naozaj peknou prezentáciou. Zdal sa mi skutočne osviežujúci a povedal som si, že odteraz naň budem chodiť častejšie.“sia-1

ČO ROBÍ ESPRESSO TONIC DOBRÝM?

Príprava espresso tonicu je skutočne jednoduchá. Existuje však množstvo druhov tonikov a množstvo rôznych pôvodov, stupňov praženia a spôsobov spracovania kávy. Je teda pochopiteľné, že kvalita týchto dvoch zložiek má významný vplyv na chuť výsledného nápoja.

Annina obľúbená značka toniku je Fever Tree s príchuťou Mediterranean. Tvrdí, že jeho citrusová, jasná chuť sa dobre kombinuje so zrnami, ktoré rada používa na prípravu espressa.

Čo sa týka espressa, obľubujem všetko, čo je ovocné, ako napríklad etiópska káva a kenská káva,“ hovorí. „Mám rada aj kolumbijské kávy, ktoré sú jasnejšie a kyslejšie. “

„Všetko, čo má príjemnú kyslosť a nie je príliš ťažké.“

Jonathan však používa tonik značky Fentimans. Podobne ako Anne, aj on začal s ovocnou, citrusovou etiópskou kávou a zistil, že sa výborne hodí k silnej citrusovej chuti toniku Fentimans.

Postupne však Jonathan prešiel na univerzálnejší recept a nápoj začal pripravovať s domácou zmesou kávy.

Hovorí: „(Je) to zvyčajne zmes kolumbijskej a etiópskej kávy, ktorá dobre funguje zmiešane, ale aj samostatne.“

„Zmes má pomarančové, malinové a tmavé čokoládové tóny. Tonik Fentimans bol na to však príliš agresívny, tak sme prešli na značku Fever Tree.“

PRÍPRAVA NÁPOJA

Rovnako dôležité ako ingrediencie je podľa Anne aj to, ako ich skombinujete. Hovorí, že jedným z hlavných problémov tohto nápoja v kaviarniach je, že sa nepodáva s dostatočným množstvom ľadu. To podľa nej bráni tomu, aby bol výnimočne osviežujúci.

Hovorí: „Kľúčové je, aby ste pohár naplnili ľadom, potom takmer po vrch tonikom a až následne pridali espresso.“

Jonathan súhlasí s tým, že nápoj vyžaduje veľké množstvo ľadu, ale upozorňuje, že ak si nedáte pozor, espresso a sýtený tonik môžu byť prchavou a chaotickou kombináciou.

Hovorí: „Musíte toniku dopriať dostatok času, aby sa usadil. Medzičasom si môžete poriadne pripraviť kávu.

„Pri pridávaní espressa je kľúčové, aby ste ho prudko nenaliali na tonik. Zmes sa stane príliš šumivou a začne tiecť po celom pulte, čo vám spôsobí lepkavý neporiadok.“

Jonathanova obľúbená metóda je nalievanie kávy z kanvičky na kávovú lyžičku, ktorú držíme nad hladinou toniku. Takto je podľa neho náraz veľmi jemný.

„Nielenže sa tým odstránia prebytočné bublinky, nápoj sa vďaka tomu navrství na tonik, čo znamená, že vám aspoň na nejaký čas vznikne presvedčivý vizuálny príbeh, ktorý nápoj dopĺňa,“ tvrdí.

 

Pripravte si nápoj sami

Ak si chcete espresso tonic vyskúšať doma, máme pre vás výborný recept pre začiatočníkov:

Potrebujete

-200 ml toniku
-30 až 40 ml espressa
-Plátok citróna (voliteľné)


Príprava

Do nízkeho pohára (cca 230 ml) pridajte kocky ľadu a tonik takmer po vrch pohára.
Pripravte si espresso.
Espresso pomaly nalejte na tonik. Dávajte si pozor, aby ste ho nenaliali príliš rýchlo.
Máte hotovo, stačí si už nápoj len vychutnať!


PREZENTÁCIA, „SIGNATURE“ MENU A MOCKTAILY

Osviežujúci charakter a jednoduchosť espresso tonicu z neho robí skvelý nápoj, ktorý môžete pridať do svojho nápojového lístku, a to najmä počas letných mesiacov.

„Ak dokážete pripraviť krásny espresso tonic, určite zaujme aj ostatných zákazníkov v podniku, a tak sa môže stať, že namiesto jedného nakoniec pripravíte aj päť„ vraví Jonathan. „Je to pútavý nápoj. Do vašej kaviarne vnesie trochu štýlu.“

Jonathan hovorí, že jeho ponuka mocktailov v kaviarni Mammoth čerpá inšpiráciu z neworleanských koktailových barov. Poznamenáva, že pre koktaily v kaviarni je prezentácia rovnako kľúčová ako kvalita samotného nápoja.

„Chceli sme, aby nápoje v našom „signature“ menu vyzerali tak, akoby ich pripravoval skúsený barman,“ hovorí. „Naším cieľom bolo vniesť podobný štýl obsluhy a zabezpečiť barmanské náčinie a techniku, ktorú môžete vidieť v hociktorom neworleanskom koktailovom bare.

Inšpirovali sme sa dôveryhodnosťou a zručnosťou, ktorú nájdete v neworleanskej koktailovej komunite, a snažili sme sa toto všetko vniesť aj do našej kaviarne.“

Jonathan hovorí, že najdôležitejšia vec, ktorú sa naučil v špičkových koktailových baroch, je, že to nie je len nápoj, ale aj zážitok. Ak je espresso tonic správne pripravený a prezentovaný, dokáže kaviarni dodať niečo, čo jej pomôže vyniknúť.

Jonathan taktiež vyzdvihuje fakt, že narozdiel od mnohých iných sezónnych nápojov je jeho príprava naozaj rýchla. Jonathan tvrdí, že keď si naň zvyknete, dokážete ho pripraviť rovnako rýchlo ako ľadové latte.

MAJÚ HO ĽUDIA SKUTOČNE RADI?

Anne uvádza: „približne 95 % ľuďom, ktorí ho ochutnali, chutil... Zvyšných 5 % ho považovalo za príliš zvláštny. My ho máme v ponuke celý rok, jednoducho preto, že si ho ľudia celý rok pýtajú.“

Aj Jonathan súhlasí, že ho ľudia v jeho kaviarni poväčšine obľubujú. Typické teplé podnebie v New Orleans znamená, že je tento nápoj v kaviarni Mammoth Espresso skôr základnou ako len sezónou položkou v menu.

Taktiež hovorí, že ak si zákazník nie je nápojom istý, stačí sa ho len opýtať pár otázok.

„Stačí mu položiť dve základné: Máte radi espresso? Máte radi tonik? Ak na jednu z otázok odpovie „nie“ alebo „neviem“, tak preňho pravdepodobne tento nápoj vhodný nebude.“

Hoci nie je pre každého, espresso tonic je na nápojových lístkoch v kaviarňach od roku 2007 a dodnes získava nových priaznivcov.

Ak je správne pripravený, môže byť jedným z najosviežujúcejších kávových nápojov na trhu. Je pravdepodobné, že vo svete, kde sa do popredia dostáva konzumná pohoda a ľadová káva, bude espresso tonic aj naďalej pútať pozornosť ľudí.

 

Zdroj: https://perfectdailygrind.com/2021/08/what-is-espresso-tonic/

 

Ak ste pri čítaní tohto článku dostali chuť na kávu, tak navštívte náš e-shop s kávou www.coffeein.sk a vyberte si čersvto praženú kávu z celého sveta. Teraz so zľavovým kódom BLOG10 získate navyše aj 10% zľavu na celý nákup.