Čo je káva Mazagran a ako sa pripravuje?

Peter Szabó - foto Peter Szabó
SCA roasting professional
Príprava rôznych káv a kávových nápojov 15.12.2023
Čo je káva Mazagran a ako sa pripravuje?

Mazagran je sladký studený kávový nápoj, ktorý je populárny v krajinách ako Alžírsko (kde bol aj vymyslený), Portugalsko, Španielsko a Rakúsko.

Predpokladá sa, že káva Mazagran pochádza z roku 1840. Práve v tejto dobe Francúzsko napadlo a osídlilo Alžírsko – severoafrickú krajinu, ktorá hraničí s Marokom a Tuniskom. 

Spolu so základnejšou formou studenej kávy, ktorú konzumovali japonskí námorníci v 17. storočí, niektorí historici opísali mazagran ako „originálnu ľadovú kávu“.

V súčasnosti je tento studený kávový nápoj, ktorý obsahuje množstvo ingrediencií, populárny v niektorých krajinách, najmä počas teplejších mesiacov.

2

Čo je Mazagran Coffee?

Hoci existuje niekoľko spôsobov, ako pripraviť kávu Mazagran, pôvodný recept obsahoval len studenú kávu a vodu. Odvtedy sa nápoj vyvinul do podoby, že zahŕňa ďalšie prísady. Patrí sem citrónová šťava, trstinový cukor, mäta a rôzny alkohol. Aby sme sa však dozvedeli viac o káve Mazagran, musíme sa pozrieť na jej históriu.

 

Odkiaľ sa tento nápoj vzal?

Mnohí historici súhlasia s tým, že nápoj bol prvýkrát vynájdený v roku 1840 v Alžírsku, keď bola krajina pod francúzskou koloniálnou nadvládou (skončila sa v roku 1962). Termín „mazagran“ pravdepodobne pochádza z pevnosti Mazagran v pobrežnom meste Mostaganem v severozápadnom Alžírsku. Od roku 1837 okupovali pevnosť niekoľko rokov francúzski kolonizátori. 

Povrávalo sa, že na zvládnutie horúcich teplôt pili studenú kávu s vodou. Aby zostali v noci bdelí, niektorí z nich používali sladený kávový sirup alebo do nápojov pridávali rôzne druhy liehovín, vrátane koňaku a rumu.

Francúzski vojaci si pred bojom do kávy pridávali koňak, potom pridali vodu alebo ľad, aby dostali studený nápoj.

Keď sa títo vojaci vrátili do Paríža, objednali si kávové nápoje „v štýle mazagran“ v kaviarňach a baroch, čo spopularizovalo ich pitie vo Francúzsku. Podávali sa s ľadom a citrónom vo vysokých pohároch a stali sa známymi ako „café mazagran“.

Je jasné, že francúzski kolonizátori vymysleli kávu Mazagran tak, ako ju dnes poznáme, dôležité je však poznamenať, že  história konzumácie kávy v Alžírsku sa datuje omnoho skôr. 

Hovorí sa, že kávu do Alžírska priniesol v 15. storočí jemenský Sufi mních Ali bin Omar al Shadhili. Káva bola v tom čase bežne pražená a konzumovaná súfijskými moslimami. V Alžírsku sa káva zvyčajne nazývala „Shadiliyye“ – prezývka, o ktorej sa predpokladá, že pochádzala od Ali bin Omar al Shadhili.

3

Kultúrny význam mazagranského pohára

V mnohých afrických krajinách a krajinách Blízkeho Východu (ako je Etiópia, Senegal, Libanon a Turecko) existuje mnoho tradičných metód varenia kávy a kávových nápojov. V rámci týchto kávových kultúr používajú ľudia aj tradičné príslušenstvo ako napríklad mazagranský pohár.

Vysoký tvar mazagranského pohára bol inšpirovaný tradičnými alžírskymi nádobami na kávu. Mazagranské poháre sú obvykle vyrobené z porcelánu, terakoty alebo skla a sú navrhnuté tak, aby mali „nohu“. V niektorých prípadoch môžu mať mazagranské šálky aj rukoväte, ale toto nie je obvyklé.

V minulosti sa vo Francúzsku káva Mazagran servírovala v „mazagrin“ pohároch, ktoré sa veľmi podobali na tradičný mazagranský pohár. Predpokladá sa, že historická provincia Berry vo Francúzsku, ktorá je známa svojím zložito navrhnutým porcelánom, vyrábala mazagranské poháre niekedy v 19. storočí. Starodávny mazagran sa často kupuje za značné sumy peňazí.

4

REGIONÁLNE VARIÁCIE

Dnes nájdeme kávu Mazagran na menu kaviarní a barov v krajinách ako Portugalsko, Španielsko, Rakúsko a Francúzsko, pričom často má každá z nich svoj vlastný unikátny spôsob prípravy.

Mazagran je obzvlášť obľúbený v Portugalsku, pričom niektorí ho dokonca opisujú ako „portugalskú ľadovú kávu“. Je to najmä vďaka dlhej histórii medzi Portugalskom a niektorými severoafrickými krajinami vrátane Maroka. 

V 16. storočí založili portugalskí kolonizátori v Maroku portugalské mesto Mazagan, ktoré je v súčasnosti súčasťou mesta El Jadida. Bývalé mesto je teraz vďaka svojej historicky významnej architektúre svetovým dedičstvom UNESCO. 

Pre Portugalcov je Mazagran portugalským nápojom a národným pokladom, ktorý sa často konzumujeme s pastelom de nata alebo rovno dvomi. 

Kaviareň A Brasileira, ktorá sa otvorila v roku 1905, je jednou z najstarších a najznámejších kaviarní v Lisabone. Kaviareň ako prvá začala dovážať brazílsku kávu do Portugalska a odvtedy sa stala obľúbeným miestom pre domácich aj turistov.

Mazagran je jediným studeným kávovým nápojom v ponuke Café A Brasileira už viac ako 115 rokov.

V Portugalsku je bežné pripraviť Mazagran buď s koncentrátom kávy alebo s espressom, vrátane ľadu a citrónu. Môžete tiež pridať rum alebo cukrový sirup.

 

A čo iné krajiny?

Medzitým v niektorých častiach Španielska (hlavne Katalánsko a Valencia) podávajú mnohé kaviarne kávu Mazagran s citrónovou šupkou, ktorú miestni ľudia nazývajú „Café del temps“ alebo „Café del tiempo“. V Rakúsku však nápoj obsahuje len ľad s rumom a ľudia ho často konzumujú na jedno prehltnutie.

Zatiaľ čo káva Mazagran zostáva v týchto krajinách už nejaký čas populárna, inde sa zatiaľ nestala súčasťou nápojových lístkov. V roku 1994 Starbucks a PepsiCo spustili v Kalifornii karbonizovaný nápoj „Mazagran Spice Blend“, ktorý však medzi americkými spotrebiteľmi neuspel.

5

Ako ju pripraviť?

Hoci existuje veľa spôsobov, ako pripraviť kávu Mazagran, predstavujeme vám dva recepty:

Klasický portugalský mazagranský recept

Tento recept je od Felipe Caixinha, barmana v Café A Brasileira.

Ingrediencie:

-        Dva shoty espressa alebo 240 ml varenej kávy

-        Dve polievkové lyžice hnedého cukru

-        Štyri až päť polievkových lyžíc čerstvého citrónového (alebo limetkového) džúsu

-        Pár plátkov citrónu (alebo limetky)

-        Hrsť rozdrveného ľadu

-        Pár mätových listov

 

Metóda:

-        Naplňte kokteilový šejker (alebo pohár s krytom) s rozdrveným ľadom.

-        Pridajte citrónový džús, cukor a kávu. Prudko zatraste. 

-        Podávajte vo vysokom pohári s mätovými listami a citrónovými plátkami.

 

„Špeciálny“ mazagranský recept

Tento recept je od Mateusa Maneschyho, barmana z Thank You Mama v Lisabone. 

Ak preferujete nealkoholickú verziu nápoja, Mateus radí nahradiť rum väčším objemom cold brew. (medzi 120 ml a 150 ml)

Ingrediencie:

-        80 ml cold brew

-        10 ml sirupu z hnedého cukru (zmiešajte rovnaké časti cukru s teplou vodou)

-        15 ml sicílskeho citrónového sirupu (recept nižšie)

-        35 ml citrónovej šťavy

-        45 ml rumu (Mateus používa sedem ročný)

 

Metóda:

-        Pridajte všetky ingrediencie spolu s veľkými kockami ľadu do kokteilového šejkra.

-        Dôrazne pretrepte a preceďte zmes cez jemné sitko.

-        Podávajte v staromódnom poháre (sklenená nádoba používaná na podávanie alkoholu) s ľadom.

-        Ozdobte podľa vášho vkusu – Mateus navrhuje tenké plátky citrónu posypané mletou kávou.

 

Mateusov recept na citrónový sirup 

-        Do uzatvárateľnej nádoby s viečkom vložte 30 g citrónovej kôry s odstránenou bielou šupkou.

-        Pridajte 300 g bieleho cukru a uchovávajte ho prikrytý cez noc pri izbovej teplote.

-        Nasledujúci deň pridajte 300 ml horúcej vody a premiešajte, až kým sa cukor úplne nerozpustí. 

-        Zmes prefiltrujte a uskladnite v chladničke až 25 dní.

6

Popularita kávy Mazagran v krajinách ako Portugalsko a Španielsko je nepopierateľná, ale je zrejmé, že sa ešte nešíri do kaviarní v iných častiach sveta.

Vzhľadom na obrovskú celosvetovú popularitu cold brew, ľadových kávových nápojov a kávových kokteilov je však možné, že v blízkej budúcnosti sa budeme stretávať s kávou Mazagran v nápojových lístkoch častejšie. 

 

Zdroj: https://perfectdailygrind.com/2023/02/what-is-mazagran-coffee/

 

Ak ste pri čítaní tohto článku dostali chuť na kávu, tak navštívte náš e-shop s kávou www.coffeein.sk a vyberte si čersvto praženú kávu z celého sveta. Teraz so zľavovým kódom BLOG10 získate navyše aj 10% zľavu na celý nákup.