Objavte kávový hit menom Dalgona

Peter Szabó - foto Peter Szabó
SCA roasting professional
Príprava rôznych káv a kávových nápojov 03.11.2023
Objavte kávový hit menom Dalgona

Ak trávite čas na sociálnych sieťach, určite si všimli, že tieto platformy povzbudzujú ľudí, aby vyskúšali všemožné virálne trendy v nápojoch a jedle. Niektoré nápoje sa stanú populárnymi vďaka ich jedinečnému vzhľadu a faktu, že si ich môže každý pripraviť doma.

V Južnej Kórei to dopomohlo k návratu domáceho kávového nápoja s názvom Dalgona Coffee. Vďaka jedinečnému penovému vzhľadu sa nápoj stal populárnym na Instagrame a TikToku a recepty na kávu Dalgona prinášajú na Google viac ako osem miliónov vyhľadávaní.

Prečítajte si odkiaľ tento nápoj pochádza, čím sa vyznačuje a ako na naň reaguje specialty coffee priemysel.

2

Kto vynašiel kávu Dalgona?

Zatiaľ čo popularita Dalgona Coffee sa tento rok dramaticky zvýšila, v iných krajinách, ako Macau a India, kde ju poznajú skôr ako Phenti Hui Coffee, šľahaná káva alebo Indian Style Cappuccino, si ju vychutnávajú už niekoľko rokov. Jeho názov údajne pochádza zo skutočnosti, že štruktúra šľahanej peny, ktorá je na vrchu nápoja, sa podobá populárnej juhokórejskej cukrovinke s názvom Dalgona. Ide o medovú sladkosť vyrobenú z cukru, oleja a kypriaceho prášku.

Kľúčovým rozdielom medzi Dalgona Coffee a jej indickým predchodcom je poradie, v akom sa oba nápoje pripravujú. Káva Phenti Hui sa vyrába zamiešaním rovnakých častí kávy, cukru a horúcej vody do misky, až kým sa zmes nerozpustí a vytvorí sa svetlá pena. Po dokončení sa postupne pridá viac vody, až kým nevznikne primerané množstvo peny. Pena sa následne vloží do šálky a doplní horúcou vodou s mliekom.

V prípade Dalgona Coffee sa pre vytvorenie atraktívneho viacvrstvového účinku vylieva zmes peny do pohára plného studeného mlieka a ľadových kociek. Ďalšími verziami prípravy sú napríklad nanášanie peny na aromatizované mlieko, ochucovanie a farbenie peny alebo pridanie alkoholu.

Podľa Jamesa Hoffmanna pochádzajú husté, dlhotrvajúce vlastnosti kávovej peny Dalgona zo zlúčenín melanoidínu prítomných v instantnej káve (sú zodpovedné aj za krémovosť v espresse). Spojením instantnej kávy s viskóznym a koncentrovaným roztokom cukru a vody je pena lepšie schopná udržať svoj tvar a jej intenzívne šľahanie vytvára jemné vzduchové bubliny, ktoré jej umožňujú plávať na povrchu nápoja bez toho, aby zmizla.

3

Čo si myslia špecialisti na kávu?

Názory na kávu Dalgona sa rozchádzajú. Niektorí si myslia, že môže poslúžiť ako inšpirácia pre iné kávové nápoje. 

Vanessa Lee, (konzultantka pre Forbidden Bean, Hong Kong) hovorí, že Dalgona Coffee stojí za pokus a je veľkou inšpiráciou pre baristov, ktorí takto môžu objavovať rôzne textúry samotnej kávy (namiesto toho, aby sa neustále hrali s mliekom alebo sirupom). Zároveň je to dobrý príklad toho, ako trh skôr zareaguje na Instagram nápoj, ako na chutný kávový nápoj z kaviarne. Je to lekcia, ktorú by všetci majitelia kaviarní a baristi mali mať na pamäti. 

Iní sa domnievajú, že zložky použité v nápoji, by mohli ovplyvniť jeho kvalitu. Vo svojom videu o Dalgona Coffee James Hoffmann tvrdí, že veľkou časťou príťažlivosti nápoja je jeho jednoduchosť. Varuje, že je to iba metóda prípravy, čo z nej získate, je rovnako dobré ako to, čo do nej vložíte.

4

VYTVORENIE ŠPECIÁLNEJ VERZIE KÁVY DALGONA

Keďže Dalgona Coffee dostáva medzi kávičkárov po celom svete, je prirodzené, že specialty coffee priemysel by chcel zistiť, či sa dá reprodukovať pomocou specialty kávy. Je to však výzva. 

Zatiaľ čo espresso môže vyzerať ako najjednoduchšie riešenie, James Hoffman tvrdí, že štandardné espresso bude stále príliš zriedené a snaha znížiť ho pomocou tepla by mohla uvoľniť nepriaznivé chute pri extrakcií. Zatiaľ čo pri espresse cez vákuum komory by znížilo jeho objem, ale riskovalo by stratu niektorých aromatických príchutí espressa.

Ručné varenie by mohlo priniesť lepšie výsledky, ak nie presne tie isté. The Space Roastery je pražiareň so sídlom v Yogyakarte v Indonézii. Vytvorili verziu nápoja, ktorá zahŕňa varenie jednej časti čerstvo mletej praženej kávy v AeroPresse s dvoma časťami horúcej vody. Následne túto zmes zmiešajú spolu s cukrom do fľaše s vodou a dôrazne ju pretrepú po dobu desať minút, aby vytvorili penu podobnú tej Dalgona.

Pour & Twist, kaviareň na Novom Zélande, používa obdobnú metódu. Odporúčajú pridať jemno mletú, mierne praženú single origin kávu a vodu do AeroPressu. Separátne rozšľahať javorový sirup a studenú čerstvú smotanu, a potom k nim lyžičku po lyžičke pridať zmes kávy, pokiaľ kyseliny kávy nezabezpečia ich rozdelenie. Aj keď je výsledok nepochybne vynikajúci, upozorňujú, že z dôvodu jej bohatej chuti, nie je vhodná na každodenné pitie.

Zdá sa, že manuálne varenie sa môže káve Dalgona približiť, no vzniknutej pene môže chýbať lesklá štruktúra a tuhosť, ktorá vzniká pri instantnej káve.

5

Okolnosti súvisiace s popularitou Dalgona kávy sú jedinečné, takže jej budúci úspech na kávovej scéne sa ešte len ukáže. 

Hoci sa najlepšie vyrába s použitím instantnej kávy a nenecháva veľa priestoru na experimenty so specialty kávou, je to vynaliezaný spôsob, ako udržať záujem kávičkárov, keď z nejakého dôvodu nie je návšteva lokálnej kaviarne alebo pražiarne možná. 

Používanie čerstvo upraženej filtrovanej kávy na výrobu kávy Dalgona, rovnako ani výmena vašej dennej filtrovanej kávy alebo espressa za kávu Dalgona sa neodporúčajú. Namiesto toho ju vnímajte ako zábavný recept, ktorý môžete vyskúšať vo voľnom čase.

 

Zdroj: https://perfectdailygrind.com/2020/04/exploring-the-dalgona-coffee-craze/

 

Ak ste pri čítaní tohto článku dostali chuť na kávu, tak navštívte náš e-shop s kávou www.coffeein.sk a vyberte si čersvto praženú kávu z celého sveta. Teraz so zľavovým kódom BLOG10 získate navyše aj 10% zľavu na celý nákup.