Ako pripraviť dokonalú šálku tureckej kávy

Peter Szabó - foto Peter Szabó
SCA roasting professional
Príprava rôznych káv a kávových nápojov 17.01.2024
Ako pripraviť dokonalú šálku tureckej kávy

Chcete si pripraviť perfektnú šálku tureckej kávy? Ste na správnom mieste! V našom blogu sa dočítate, čo budete potrebovať na prípravu tohto lahodného tradičného nápoja s plným telom.

Pri príprave vznešenej tureckej kávy existujú dva aspekty. Jedným z nich je technika, druhým je vášeň.

2VÁŠEŇ PRE TURECKÚ KÁVU

Keď sa nadchnete pre tureckú kávu, keď sa vzdáte čohokoľvek, aby ste jej konzumovali viac, keď sa o nej chcete dozvedieť všetko čo sa dá, až potom si dokážete pripraviť tento dokonalý nápoj.

4

TECHNIKA

Najprv je potrebné kávu pomlieť. Tento krok by sa mal urobiť tesne pred prípravou nápoja. Mletie musí byť veľmi jemné, ako mastenecová múčka. Ak máte problém si zohnať mlynček, ktorý dokáže dosiahnuť túto úroveň jemnosti, aj na našej stránke nájdete pár druhov.

Teraz sme pripravení začať variť. Ako odmerku použite šálku na espresso a do džezvy (cezve, tiež známa ako ibrik alebo briki) nalejte 3 alebo 4 šálky studenej vody. Potom odporúčam pridať 3 alebo 4 ploché čajové lyžičky cukru, ale nemiešajte. 

Dajte džezvu na sporák. Keď sa voda zohreje, cukor (ak ste ho pridali) začne karamelizovať. Vďaka nemu bude vaša káva sladšia, dobre zaoblená a lahodnejšia.

Keď voda zovrie, odstavíme ju zo sporáka a pridáme 4 kopcovité čajové lyžičky kávy. Tentokrát všetko dobre premiešajte.

Teraz položte kávu späť na sporák a pozorne ju sledujte. Zmes bude stúpať a akonáhle zovrie a dosiahne vrch džezvy, rýchlo ju odstavte z ohňa a nechajte usadiť. Tento čas by ste mali využiť na premiešanie povrchu malou lyžičkou, aby ste sa zbavili väčších bublín. Potom zmes rýchlo vráťte späť na oheň. Toto zopakujte ešte dvakrát.

Keď sa uvarí tretíkrát, môže sa podávať. Odstavte z ohňa a nechajte 30 sekúnd usadiť. Pomocou čajovej lyžičky odstráňte trochu peny z vrchnej časti záparu a vložte ju do každej šálky na espresso. Následne nalejte uvarenú kávu do každej šálky, kým nebude asi 5 mm od jej vrchu. Nechajte minútu usadiť.

5

A voilà! Uvarili ste tureckú kávu.

Je pripravená na to, aby ste si vychutnali. Ak ste ju urobili bez cukru, radím vám dať si pred prvým dúškom turecký med (alebo čokoľvek so sladkou chuťou).

6

Šálka tohto lahodného nápoja vám určite zlepší deň a možno sa dokonca stane začiatkom novej kofeínovej love story. 

 

Zdroj: https://perfectdailygrind.com/2015/09/how-to-make-the-perfect-cup-of-turkish-coffee/

 

Ak ste pri čítaní tohto článku dostali chuť na kávu, tak navštívte náš e-shop s kávou www.coffeein.sk a vyberte si čersvto praženú kávu z celého sveta. Teraz so zľavovým kódom BLOG10 získate navyše aj 10% zľavu na celý nákup.