Ako si pripraviť vaše obľúbené kávové nápoje s AeroPressom

Peter Szabó - foto Peter Szabó
SCA roasting professional
Príprava rôznych káv a kávových nápojov 19.01.2024
Ako si pripraviť vaše obľúbené kávové nápoje s AeroPressom

Chceli by ste si pripraviť cappuccino doma bez investovania do espresso kávovaru?

Nič sa nevyrovná káve pripravenej baristom z miestnej kaviarne. Keď je však kaviareň zatvorená alebo ste práve doma v pyžame, mať možnosť pripraviť si svoj obľúbený nápoj vo vlastnej kuchyni je úžasné.

Poďme teda preskúmať, ako si môžete cold brew, filter či tradičné nápoje na báze espressa pripraviť pomocou ikonického AeroPressu.

3VARENIE KÁVY S AEROPRESSOM

Vďaka všestrannosti, cenovej dostupnosti a jednoduchosti použitia je AeroPress silným favoritom mnohých milovníkov kávy. Skladá sa z komory, piestu a uzáveru filtra. Nasadíte uzáver filtra a filter na komoru, pridáte kávu a horúcu vodu, vložíte piest a potom zatlačíte. Niektorí radi využívajú aj obrátený spôsob, kedy kávu pred ponorením nechajú vylúhovať.

Hraním sa s rôznymi premennými môžete z kávy uvarenej v AeroPress získať rôzne chute, arómy a pocity v ústach. Môžete zdôrazniť jeho telo a čokoládové tóny alebo vyzdvihnúť jeho iskrivú kyslosť a ovocnosť.

Je to preto, že nie všetky kávové príchute sa extrahujú z mletých zŕn rovnakou rýchlosťou. Keď do mletej kávy pridáte vodu, najskôr sa extrahujú horké zlúčeniny, po ktorých nasledujú tie, ktoré sú zodpovedné za sladkosť, šťavnatú kyslosť a nakoniec za trpkosť.

Tu je niekoľko premenných, s ktorými sa môžete pohrať:

-        Pomer zápary: ide o pomer suchej kávy a horúcej vody. Čím je káva suchšia v pomere k vode, tým väčšia je intenzita ale chuť môže byť nevyvážená. S AeroPress budete pravdepodobne chcieť použiť 14 – 16 g suchej kávy na 250 g vody, ale vždy si to zmeňte podľa svojich preferencií.

-        Veľkosť mletia: čím jemnejšia je veľkosť mletia, tým rýchlejšie sa káva extrahuje. Je to preto, že zväčšujete povrch kávy, aby mohla lepšie interagovať s vodou. Jemnejšia veľkosť mletia zvyčajne koreluje s ovocnejšími a šťavnatejšími tónmi.

-        Čas varenia: čím dlhšie sa káva lúhuje, tým viac času má na extrakciu. Z tohto dôvodu budete pravdepodobne chcieť skombinovať dlhší čas varenia s hrubším mletím.

-        Teplota vody: čím vyššia je teplota, tým rýchlejšie sa káva extrahuje.

-        Miešanie: miešanie vody zvyčajne urýchli extrakciu. Ešte dôležitejšie je, že zabezpečí, aby všetka káva bola vystavená vode, môže to byť však náročné na kontrolu.

 

ESPRESSO

Espresso je srdcom mnohých nápojov, ktoré si môžete objednať v kaviarni - latte, cappuccino, flat white, macchiato a ďalšie.

AeroPress bol navrhnutý tak, aby vytvoril silný espresso koncentrát. Odporúča sa, aby ste použili jednu odmerku jemnej espresso mletej kávy a potom pridali vodu s teplotou 80 °C až po „1“ na komore.

Espressá majú často intenzívnu chuť a pocit v ústach s viac čokoládovou alebo karamelovou príchuťou, takže chutia dobre s mliekom. Aby ste to dosiahli, vyhnite sa zhoršeniu extrakcie silným miešaním kávy. Ak zistíte, že váš nápoj chutí príliš ovocne alebo kyslo, znížte veľkosť mletia a predĺžte čas lúhovania.

Na espresso sa zvyčajne používa stredné alebo stredne tmavé praženie.

4FILTROVAŤ ALEBO ODKVAPKAŤ

Prekvapkávaná a filtrovaná káva má tendenciu väčšej čistoty a menej intenzívneho pocitu v ústach ako espresso. Je to preto, že filter zachytí veľkú časť kávových olejov a zabráni im vniknúť do vašej šálky. Čím je filter hrubší, tým menej oleja môže presakovať.

AeroPress je už sama o sebe metóda varenia na filtri, ale ak chcete zvýšiť čistotu a získať viac chuti pri varení alebo odkvapkaní, skúste zdvojnásobiť svoje filtre. Hoci sú šetrné k životnému prostrediu, mali by ste sa vyhnúť aj kovovým filtrom.

Metódy prelievania ako sú Chemex, Kalita Wave a Hario V60, sa používajú v špeciálnych kaviarňach na zvýraznenie ovocných a kvetinových tónov vysokokvalitnej kávy. Ak chcete tento efekt, zamerajte sa na jemné mletie, krátky čas varenia, horúcu vodu a veľa miešania.

Samozrejme, ak citrusové alebo jazmínové príchute nie sú prítomné v pôvodnej káve, nebudete ich môcť extrahovať. Vyskúšajte svetlé a stredne svetlé praženie a pozrite si poznámky o chuti na kávovom vrecku.

5LATTE

Každá kaviareň má svoj vlastný recept, avšak latte má zvyčajne okolo 230 ml a vyrába sa z napareného mlieka.

Začnite vytvorením koncentrátu podobného espressu v AeroPress. Potom budete musieť zohriať mlieko. Ak používate mliečne výrobky, vyberte si čerstvé plnotučné mlieko. Ak sa rozhodnete pre bezlaktózovú variantu, ovsené a mandľové mlieko patria k tým najobľúbenejším.

V ďalšom kroku máte na výber z niekoľkých možností. Môžete použiť parný hrniec na mlieko či napeňovaciu tyčinku, alebo môžete mlieko zohriať na sporáku alebo v mikrovlnnej rúre pred použitím šľahača na prevzdušnenie.

Ak používate naparovač alebo napeňovač mlieka, dbajte na to, aby bol hrot pod hladinou mlieka. Predídete tak tvorbe peny podobnej cappuccinu. Počas naparovania nakloňte džbán alebo šálku pod uhlom. A keď tak urobíte, poklepte a krúžte džbánom, aby ste rozptýlili veľké bubliny.

Nakoniec espresso rovnomerne zalejte napareným mliekom a vychutnajte si ho.

 

CAPPUCCINO

Hoci sa cappuccino často zamieňa s latte, je to menší nápoj, ktorý obsahuje napenené aj naparené mlieko. Kým naparené mlieko je hodvábne a hladké, pena je suchšia a tuhšia.

Možno ste už počuli, že cappuccino by malo byť z jednej tretiny espresso, z jednej tretiny naparené mlieko a z jednej tretiny pena, no nemusí to byť nevyhnutne pravda. Experimentujte, aby ste zistili, čo sa vám páči najviac.

Ak chcete pomocou zariadenia AeroPress pripraviť nápoj podobný cappuccinu, začnite uvarením kávy a zohriatím mlieka, rovnako ako pri latte. Následne, aby ste vytvorili penu, budete musieť do mlieka vniesť viac vzduchu. Ak používate napeňovač mlieka, umiestnite vrch tesne pod hladinu mlieka. Akonáhle budete mať dobré množstvo peny, môžete ho ponoriť hlbšie aby ste sa uistili, že je rovnomerne zohriate.

Pri nalievaní mlieka držte penu lyžičkou tak, aby do šálky stekalo len naparené mlieko. Nakoniec pomocou lyžice nahromaďte penu na povrch nápoja. 

6FLAT WHITE

Ďalší mliečny nápoj na báze espressa - flat white, je skvelou voľbou pre tých, ktorí chcú, aby ich káva chutila silnejšie. Hoci sa recepty líšia v závislosti od kaviarne, zvyčajne má rovnakú veľkosť ako cappuccino, ale s dvojitým espressom a iba malou vrstvou mikropeny.

Pri varení kávy budete musieť použiť dvojnásobné množstvo mletej kávy a vody. Nezabudnite zachovať rovnaký pomer, aby ste zabezpečili, že chuť a úroveň extrakcie sa nezmenia.

 

AMERICANO

Americano alebo espresso zriedené s horúcou vodou vytvára bohatú chuť espressa, ale bez výrazného pocitu v ústach. Zvyčajne sa vyrába z jednozložkového espressa na dve časti horúcej vody, ale nie je potrebné držať sa prísneho pravidla. Uvarte svoj koncentrát podobný espressu pomocou AeroPress a potom experimentujte s rôznymi množstvami horúcej vody, aby ste zistili, čo vám vyhovuje.

Aj keď by ste mali venovať veľkú pozornosť teplote vody, ktorú používate v AeroPress, na teplote horúcej vody, ktorú potom pridáte do uvareného koncentrátu nezáleží.

7COLD BREW

Príprava kávy za studena zvyčajne trvá 12 až 24 hodín, pretože potrebuje dlhý čas na extrakciu v studenej vode. Oficiálna metóda AeroPress však trvá len dve minúty.

Vezmite jednu odmerku jemne mletej kávy, pridajte vodu izbovej teploty až po značku „1“ a potom jednu minútu nepretržite miešajte, aby sa extrakcia zvýšila. Nakoniec jemne stlačte a nápoj rozrieďte ľadovou vodou alebo mliekom.

8AeroPress možno nie je schopný získať z vášho espressa toľko krémovosti ako by to dokázal barista, alebo vytvoriť naparené mlieko hodné latte art.

Avšak vyladením premenných varenia, akými sú veľkosť mletia, čas varenia a teplota vody môžete získať množstvo rôznych textúr a chutí prítomných v latte, prekvapkávanej káve a dokonca aj pri cold brew. A to nám znie celkom dobre.

Tak na čo čakáte? Schmatnite váš AeroPress a začnite mlieť.

 

Zdroj: https://perfectdailygrind.com/2020/05/how-to-make-your-coffee-shop-favourites-with-the-aeropress/

 

Ak ste pri čítaní tohto článku dostali chuť na kávu, tak navštívte náš e-shop s kávou www.coffeein.sk a vyberte si čersvto praženú kávu z celého sveta. Teraz so zľavovým kódom BLOG10 získate navyše aj 10% zľavu na celý nákup.