Čo je Café Cubano?

Peter Szabó - foto Peter Szabó
SCA roasting professional
Príprava rôznych káv a kávových nápojov 07.02.2024
Čo je Café Cubano?

V celej Latinskej Amerike používajú krajiny produkujúce kávu tradičné spôsoby prípravy kávy, ktoré sa dedia z generácie na generáciu. Jedným z takýchto príkladov je Café Cubano, pochádzajúca z Kuby.

Kým však cubano (známe aj ako kubánske espresso) vynašli na Kube, dnes sa pravidelne pije inde. Možno ho nájsť po celom svete v oblastiach s významnou kubánskou populáciou, vrátane miest na Floride ako napríklad Miami a Tampa.

Zatiaľ čo nápoj môže na prvý pohľad vyzerať podobne ako bežné espresso, café cubano sa pripravuje úplne iným spôsobom a má jedinečnú chuť. Čítajte ďalej a spoznajte cubano a jeho históriu.

2CUBANO: HISTÓRIA A PRÍPRAVA

Zatiaľ čo cubano pochádza z Kuby, jeho rast a popularita za posledných niekoľko desaťročí možno z veľkej časti pripísať tomu ako sa tento nápoj rozšíril za hranice ostrova.

Po kubánskej revolúcii v roku 1959 sa značný počet kubánskych občanov presťahoval do USA, pričom mnohí sa usadili najmä na Floride. Dnes má Miami jednu z najväčších kubánskych komunít na svete, z odhadovaných 6,2 milióna obyvateľov mesta a jeho priľahlého regiónu sa odhaduje, že viac ako 1,2 milióna má kubánske korene.

Cubano kombinuje koncentrovanú kávu s množstvom cukru a vytvára sirupový nápoj s plným telom. Často sa používa demerara alebo prírodný hnedý cukor, ktorý sa vyšľahá spolu s prvými kvapkami kávy, aby nápoj získal viskóznejší pocit v ústach. A zatiaľ čo shot použitý v cubane môže byť vyrobený pomocou espresso stroja, tradične sa nápoj pripravuje pomocou moka kanvice.

Na prípravu cubana najprv pridáme veľa cukru do malej šálky. Potom si v moka kanvici uvaríme koncentrované množstvo kávy. Pridáme prvých pár kvapiek kávy do šálky a vyšľaháme ju s cukrom, aby sa vytvorila akási „faux crema“ nazývaná espumita. Po uvarení zvyšku kávy pridáme do samostatnej šálky a následne na ňu nalejeme espumitu.

Ľudia často pripravujú rôzne variácie cubana, medzi ktoré patrí cortadito (cubano preliate napareným mliekom), colada (tri až šesť cubano dávok pridaných do väčšej polystyrénovej šálky, ktorá sa potom zdieľa medzi viacerými ľuďmi) a dokonca aj kubánske café con leche.

3VÝBER KÁVY

Cubano by malo byť pripravené pomocou tmavého praženia, aby zvýraznilo sladkosť a intenzitu kávy. Historicky sa cubano vyrábalo z brazílskej robusty alebo inej lacnej kávy.

Dnes však pripravuje „moderné“ cubano s použitím hutnejšej a prirodzene sladšej kávy.

Tmavé praženie funguje na cubano dobre a je vyvážené pridaným cukrom, ale káva by nemala byť pražená príliš tmavo, inak riskuje stratu svojich charakteristických vlastností a chutí.

4KULTÚRA A CUBANO

Mnohí kubánski migranti považujú kávu za súčasť svojej kultúry. Kávu vnímajú ako súčasť svojej mladosti, kedy im kávu varila stará mama. Pre Kubáncov a iných Latinoameričanov sa káva často spája s rodinou a priateľstvom. V dôsledku toho to znamená, že tradičné nápoje ako cubano sa príliš nemenia, pretože ich receptúry sa dedia z generácie na generáciu. Ľudia sú napríklad zvyknutí piť kubánsky nápoj určitým spôsobom, a to už desaťročia.

5Na prvý pohľad sa môže zdať, že café cubano je v rozpore s kultúrou kávy tretej vlny, zvyčajne sa vyrába z tmavého praženia, osladí sa hromadou cukru a vyrába sa z koncentrovanej kávy uvarenej v moka kanvici a nie z espressa.

To však neznamená, že specialty káva by ju mala zanedbávať alebo ignorovať. Oddané publikum tohto nápoja dokazuje, že má svoje miesto v sektore kávy.

Namiesto prispôsobenia nápoja inému publiku by baristi mohli v skutočnosti profitovať z vyskúšania tradičného cubana a zamyslieť sa nad tým, čo ho robí populárnym. To im zase pomôže porozumieť publiku a oceniť, že tradičné kávové nápoje, ako sú tieto, majú na trhu svoje miesto.

 

Zdroj: https://perfectdailygrind.com/2021/01/what-is-the-cafe-cubano/

 

Ak ste pri čítaní tohto článku dostali chuť na kávu, tak navštívte náš e-shop s kávou www.coffeein.sk a vyberte si čersvto praženú kávu z celého sveta. Teraz so zľavovým kódom BLOG10 získate navyše aj 10% zľavu na celý nákup.