Čo je to espresso romano?

Peter Szabó - foto Peter Szabó
SCA roasting professional
Príprava rôznych káv a kávových nápojov 14.02.2024
Čo je to espresso romano?

Espresso romano je jednoduchý ale zaujímavý nápoj. Vo svojej najčistejšej podobe je to espresso podávané s plátkom citróna, aj keď jeho príprava sa môže v jednotlivých kaviarňach líšiť.

Napriek tejto jednoduchosti je však okolo nápoja stále nejaký zmätok. Začnime tým, že má v rôznych častiach sveta a konkrétnych regiónoch Talianska iný názov.

Ďalšou zaujímavosťou je, že hoci sa v názve nápoja nachádza slovo „romano“, neexistuje žiadny dôkaz o tom, že má historické spojenie s Rímom alebo Talianskom.

2PREHĽAD: ESPRESSO ROMANO

Espresso romano sa vyrába spojením espressa a s plátkom citróna alebo citrónovou šťavou a lyžičkou cukru. Plátok možno vytlačiť alebo hodiť do kávy a niekedy sa kandizuje. 

Je to všestranný nápoj, ktorý možno podávať horúci, studený, ľadový, s mliekom alebo bez neho. Niektoré kaviarne pridávajú aj Anisette, stredomorský likér vyrobený z anízu.

Často sa pred zaliatím kávy pridáva do šálky vytlačený olej z citrónovej kôry. Niektorí kávičkári nechajú šupku v pohári, iní ju odstránia.

Nápoj je populárny v talianskom regióne Kampánia, ktorý zahŕňa mesto Neapol, Capri a pobrežie Amalfi. Tu je často známy ako caffè canarino alebo caffè al limone.

Miestni obyvatelia tvrdia, že nápoj bol vynájdený v meste Giugliano. Dnes je to typický nápoj mesta a považuje sa za regionálnu pochúťku.

V tejto oblasti sa espresso romano často pripravuje s citrónmi Sorrento. Citróny Sorrento získali certifikáciu zemepisného označenia od Európskej únie, čo znamená, že boli nezávisle overené a uznané pre ich kvalitu a jedinečnosť.

Okrem toho, nadácia National Trust for Italy (Fondo Ambiente Italiano) spravuje historickú citrónovú plantáž Sorrento s názvom Baia Di Leranto neďaleko Sorrentínskeho polostrova.

3SKÚMANIE JEHO UNIKÁTNEJ HISTÓRIE

Napriek prítomnosti slova „romano“ v názve nápoja, čo znamená „rímsky“, existujú protichodné príbehy o pôvode nápoja.

Niektorí hovoria, že je to americký objav, ktorému sa pripisuje falošný taliansky pôvod, aby prilákal turistov. Iní tvrdia, že nápoj bol vynájdený vo Francúzsku.

A hoci neexistuje žiadny dôkaz, že ide o historicky taliansky nápoj, kolujú príbehy, ktoré naznačujú, že tento nápoj mohol pochádzať práve odtiaľ.

Taliani už desaťročia konzumujú kávu varenú v mokka kanvici alebo espresso stroji. Kávovar na espresso bol vynájdený začiatkom 20. storočia a mokka konvička v 30. rokoch 20. storočia. Oba tieto vynálezy sú talianske. Začiatkom 20. storočia však v dôsledku druhej svetovej vojny došlo k obmedzenému dovozu do Talianska.

Počas tejto doby boli Taliani nútení konzumovať lacnú instantnú kávu, často dodávanú americkými vojakmi. V tom čase pravdepodobne chutila veľmi slabo na rozdiel od rozpustnej kávy, ktorá je dnes dostupná v obchodoch.

Po skončení druhej svetovej vojny trvalo ešte nejaký čas, kým sa obnovil medzinárodný obchod s kávou a v Taliansku nastala veľká hospodárska kríza.

Keďže Taliani mali do značnej miery prístup len ku káve veľmi nízkej kvality, je pravdepodobné, že bola kombinovaná s citrónom, aby zakryla viac nežiaducich chutí.

5CHUŤ ESPRESSA ROMANO

Pri spojení espressa a citrónu je ostrosť a kyslosť citróna efektívne „vyvážená“ intenzitou a horkosťou espressa a naopak.

Kyselina citrónová je spojená s čerstvosťou citrusových plodov, kvôli horkosti kávy vyniká kyslosť rovnako ako aróma citrónu.

Keď sa citrón a káva skombinujú, je prirodzene najlepšie, aby mali obidve ingrediencie vysokú kvalitu. Pri použití nekvalitných bôbov môže byť nápoj príliš horký alebo intenzívny a prehluší výrazné chute citrónu.

Medzi niektorými kávičkármi má espresso romano údajne schopnosť zmierniť následky opice. Kofeín prirodzene zužuje cievy, čo pomáha zmierniť bolesti hlavy, zatiaľ čo esenciálne oleje v citróne podporujú trávenie a urýchľujú metabolické funkcie.

Espresso romano je zvláštny nápoj. Napriek faktu, že je pomerne jednoduchý, existuje len malá zhoda o jeho pôvode a histórii. Okrem toho sa zdá, že jeho názov je predmetom pokračujúcich nezhôd.

Avšak bez ohľadu na to, či bol alebo nebol vynájdený v USA, Francúzsku, Ríme alebo malom meste v Kampánii, nápoj zostal spojený s talianskou kultúrou. Jeho rovnováha ostrosti a kyslosti s intenzitou a horkosťou má paralely s modernou kultúrou specialty káv

 

Zdroj: https://perfectdailygrind.com/2021/01/what-is-the-espresso-romano/

 

Ak ste pri čítaní tohto článku dostali chuť na kávu, tak navštívte náš e-shop s kávou www.coffeein.sk a vyberte si čersvto praženú kávu z celého sveta. Teraz so zľavovým kódom BLOG10 získate navyše aj 10% zľavu na celý nákup.