Ako variť kávu s Origami

Peter Szabó - foto Peter Szabó
SCA roasting professional
Príprava rôznych káv a kávových nápojov 01.03.2024
Ako variť kávu s Origami

V súčasnosti je na trhu viac manuálnych kávovarov ako kedykoľvek predtým. Pravdepodobne jedným z najviac vizuálne príťažlivých je Origami. Varenie pomocou neho sa stalo oveľa populárnejším po tom, čo ho šampiónka World Brewers Cup 2019 Du Jianing (prvá čínska pretekárka, ktorá vyhrala šampionát) použila vo svojej víťaznej rutine.

Jedinečný a pútavý dizajn Origami vám umožňuje používať papierové filtre s kužeľovým alebo plochým dnom, čím získate rôzne výsledky extrakcie. Navyše, jeho 20 zložených vnútorných drážok pomáha minimalizovať upchávanie, a tým vytvára oveľa čistejšiu chuť v šálke.

2ČO JE KÁVOVAR ORIGAMI?

Inšpirácia pre názov a dizajn drippera pochádza z origami, japonského umenia skladania papiera. Origami dripper navrhli Yasuo Suzuki a Kiyohito Tanaka, zakladatelia Trunk Coffee v Japonsku. Kávovar je zhotovený z porcelánu Mino, ktorý sa špeciálne ručne vyrába v továrni v Toki v japonskej prefektúre Gifu.

Gifu je jedným z popredných japonských výrobných centier, kde spojením remeselnej zručnosti a technológie vznikajú produkty vysokej kvality s dlhou životnosťou.

Pri použití kužeľových papierových filtrov vytvára 20 rovnomerne rozmiestnených drážok priestor medzi dripperom a filtrom, čo umožňuje rýchlejší prietok, a tým podporuje rýchlejší čas extrakcie.

Naopak, ak použijeme papierové filtre Kalita Wave, ktoré dokonale zapadnú do drážok, dostaneme dripper s plochým dnom.

3ČÍM SA LÍŠI OD OSTATNÝCH DRIPPEROV?

Aj keď ide o kužeľový dripper (podobne ako Hario V60), Origami je jedinečný hneď z niekoľkých dôvodov.

Na zmenu tvaru varnej plochy môžete použiť rôzne papierové filtre. Diera v základni je dosť veľká, takže aj keď použijete papierový filter s plochým dnom, prietok bude stále rýchly, čo pomáha zvýrazniť rôzne chute.

Keďže otvor je väčší ako pri V60, je tu stabilnejšia a rovnomernejšia extrakcia, čo zvyšuje sladkosť.

Rôzne kávy majú rozličné vlastnosti, a aby ste z nich dostali to najlepšie, musíte ich pripraviť odlišne. To je dôvod, prečo je varenie kávy zábava. Je dôležité pochopiť tvar a dizajn vášho kávovaru a využiť ho vo svoj prospech.

4AKO SA VARÍ S ORIGAMI

Existuje mnoho rôznych spôsobov ako môžete variť s Origami. Najprv by ste sa mali rozhodnúť medzi porcelánovým alebo plastovým dripperom.

V porovnaní s porcelánom plast vedie teplo rýchlejšie, tým pádom si plastový varič ihneď po zaliatí horúcou vodou udrží teplo, čo zefektívni proces predvlhčenia. Pretože sa zahrieva rýchlejšie, častejšie sa používa v súťažiach, kde musia účastníci variť viacero káv súčasne. Navyše, v porovnaní s porcelánom sú drážky v spodnej časti otvoru plastového drippera o niečo hlbšie, takže prietok bude rýchlejší.

Druhým rozhodnutím je výber typu papierového filtra. Pri kužeľových papierových filtroch je medzi stenami drippera a filtrom priestor, takže prietok je rýchlejší. Naopak, pri papierových filtroch s plochým dnom drážky do seba zapadajú a výsledkom je pomalší prietok.

Pomocou rôznych tvarov papierových filtrov môžeme vytvoriť odlišne tvarované varné plochy, čo v konečnom dôsledku ovplyvňuje extrakciu. Stred kužeľovej varnej plochy je najhustejšia časť a medzi hornou a spodnou vrstvou je obrovský rozdiel v exponovanej ploche. Z tohto dôvodu nebude extrakcia rovnomerná a výsledkom budú rozmanité vrstvy chuti.

Varná plocha papierového filtra s plochým dnom je rovnejšia a tenšia, čo znižuje pravdepodobnosť vzniku tunelov. Môžete tiež použiť jemnejšiu veľkosť mletia, aby ste dosiahli rovnomernejšiu extrakciu, čo tiež pomáha zvýšiť sladkosť.

5 Odporúčané recepty

Pre suché, suché anaerobické alebo tmavšie polomyté spracovanie:

Teplota vody: medzi 88 °C a 90 °C

Káva: 12 g (pri použití menších papierových filtrov) alebo 15 g (pri použití väčších filtrov)

Pomer varenia: ako základ použite 1:15, ale pri niektorých kávach to môže byť viac ako 1:16

Kvitnutie a nalievanie v troch fázach – buď o 0:45, 1:20 a 2:10 alebo 1:10, 1:50 a 2:25

 

Pre svetlejšie honey spracovanie:

Teplota vody: medzi 91 °C a 94 °C

Káva: 12 g (pri použití menších papierových filtrov) alebo 15 g (pri použití väčších filtrov)

Pomer varenia: ako základ použite 1:16, ale pre niektoré druhy kávy sa môže zamerať aj viac smerom k 1:16,5

Kvitnutie a nalievanie v štyroch fázach – buď o 0:45, 1:35, 1:50 a 2:26 alebo 1:00, 1:35, 2:05 a 2:40

 

Recept s Kalita filtrom:

Teplota vody: 93°C

Káva: 18 g

Záparový pomer: 1:15

Nalejte v troch fázach:

Najprv nalejte (alebo rozkvitnite): 60 g krúživým pohybom okolo okraja filtra

Druhé nalievanie: v čase 0:20 pridajte opäť 140 g krúživým pohybom okolo okraja

Tretie nalievanie: medzi 0:50 a 1:00 nalejte do stredu kaše, kým nedosiahnete 270 g. Celkový čas varenia by mal byť do 2 minút

6TIPY A RADY PRE POUŽÍVANIE ORIGAMI

Nováčikom v príprave kávy s Origami, odporúčame používať Origami Air (vyrobený z kopolyméru akrylonitril-styrén alebo AS živice) s papierovým filtrom s plochým dnom. Táto kombinácia je najodolnejšia a uľahčuje výrobu dobrej a konzistentnej kávy s vyváženou sladkosťou a jasnejšou kyslosťou.

Je tiež dôležité počítať s tým, že by ste s Origami mali mať rýchlejší prietok. Môžete použiť aj jemnejšiu veľkosť mletia na zvýšenie úrovne extrakcie a môžete jednoducho zvýšiť dávku na prípravu väčších porcií.

7Origami je jedným z najvýraznejších manuálnych varičov kávy. Zatiaľ čo mnohých domácich kávičkárov a baristov k nemu priťahuje krásny dizajn, existujú určité faktory, na ktoré nesmiete pri jeho používaní zabudnúť.

Už vám zostáva len pustiť sa do experimentovania s množstvom rôznych premenných extrakcie a káv.

 

Zdroj: https://perfectdailygrind.com/2024/01/how-to-brew-coffee-with-origami-pour-over/

 

Ak ste pri čítaní tohto článku dostali chuť na kávu, tak navštívte náš e-shop s kávou www.coffeein.sk a vyberte si čersvto praženú kávu z celého sveta. Teraz so zľavovým kódom BLOG10 získate navyše aj 10% zľavu na celý nákup.