Má káva s olivovým olejom miesto medzi specialty coffee?

Peter Szabó - foto Peter Szabó
SCA roasting professional
Príprava rôznych káv a kávových nápojov 20.10.2023
Má káva s olivovým olejom miesto medzi specialty coffee?

Oblasť specialty coffee je bohatá na inovácie nápojov. Či už ide o nové metódy varenia, alebo pridávanie jedinečných ingrediencií, stále viac kaviarní pripravuje špeciálne vyrobené nápoje, aby vynikli.

Jedným z najnovších príkladov je káva s olivovým olejom, ktorú spopulárnil Starbucks začiatkom tohto roka. Vo februári 2023 spustil reťazec novú líniu nápojov Oleato. Sortiment teplých a studených kávových nápojov je doplnený extra panenským olivovým olejom Partanna. 

Mnohé olivové oleje vysokej kvality majú delikátnu a jedinečnú príchuť, ktorá je často podobná a môže dopĺňať chuťové tóny specialty coffee. Okrem toho pridanie olivového oleja môže dokonca zlepšiť štruktúru nápoja. Musíme to však urobiť opatrne a premyslene, aby sme dosiahli čo najlepšie výsledky.

Takže, je káva s olivovým olejom len prechodným trendom, alebo má svoje miesto v špeciálnych kaviarňach? Aby som to zistil, hovoril som s Morganom Eckrothom, 2022 US Barista Champion a tvorcom kávového contentu, a Rohanom Cookeom, majiteľom Golden Brown Coffee.

2

Čo je to olejová káva?

Predtým ako preskúmame olivovo olejovú kávu, je dôležité pochopiť paralely medzi specialty coffee a vysokokvalitným olivovým olejom.

V prvom rade ide o hlavné poľnohospodárske komodity, ktoré si vyžadujú starostlivú a kvalifikovanú výrobu, zber a postupy po zbere. Okrem toho káva a olivový olej podliehajú prísnym opatreniam na kontrolu kvality, ako aj senzorickým hodnoteniam na identifikáciu vôní a chutí.

Kvalita olivového oleja sa môže veľmi líšiť od olejov z olivových výliskov až po extra panenské olivové oleje. Okrem toho, pokiaľ ide o chuť, existuje mnoho podobností medzi specialty coffee a olivovým olejom. Napríklad podľa Medzinárodnej rady pre olivy existujú štyri hlavné aromatické profily:

-        Intenzívne zelené ovocie

-        Stredne zelená ovocnosť 

-        Mierne zelené ovocie

-        Zrelé ovocie

Napriek porovnaniam je pridanie olivového oleja do kávy pomerne nový koncept. Avšak iné podobné nápoje, predovšetkým káva s maslom, sú už nejaký čas populárne. 

Olivový olej je v určitých kultúrach už dlho významnou súčasťou pečených výrobkov a iných sladkých potravín, akými sú tradičné stredomorské koláče a zmrzlina.

 

Kto vynašiel tento nápoj?

Starbucks bol pravdepodobne prvá značka kávy, ktorá úspešne spustila predaj kávových nápojov s olivovým olejom, pričom všetky obsahovali ovsené mlieko. Reťazec Oleato nápojov zahŕňa Oleato Caffé Latte, ľadové espresso a Golden Penam, ako aj niekoľko ďalších charakteristických Starbucks Reserve nápojov, ktoré sú k dispozícii vo vybraných obchodoch v USA, UK, Francúzsku, Taliansku, Japonsku, Saudskej Arábii, Spojených arabských emirátoch a Kuvajte.

Bývalý generálny riaditeľ Howard Schultz našiel inšpiráciu pre vývoj nápojov Oleato počas svojej cesty na Sicíliu, kde je zvykom každý deň vypiť lyžičku olivového oleja.

Po pridaní do kávy Schultz povedal: „Vytvorilo to neočakávanú, zamatovú, maslovú chuť, ktorá zlepšila kávu a krásne pretrvávala na podnebí.“

Starbucks však nebola prvá spoločnosť, ktorá vyrábala kávu s olivovým olejom. Rohan vysvetľuje, že v roku 2022 Golden Brown Coffee vyvinul kávový nápoj s plant-based mliekom a olivovým olejom.

„Olivový olej je zdrojom tuku, tak sme ho pridali do rastlinného mlieka, aby sme napodobnili kravské mlieko,“ hovorí. „Keď sme to skúsili, boli sme prekvapení, že nápoj má dobrú chuť – mlieko bolo silnejšie a jeho chuť bola jasnejšia a živšia.

„Káva a olivový olej sú veľkou súčasťou talianskej kultúry, takže kombinácia oboch spôsobí, že ľudia spozornejú, alebo dokonca prekvapene zdvihnú obočie“, dodáva.

3

AKO PRIDAŤ OLEJ DO KÁVY

Hoci môžete pridať olivový olej do horúcich aj studených kávových nápojov, Rohan vysvetľuje, že najlepšie výsledky dosiahnete, keď sa mlieko parí s olivovým olejom. Pomáha to čo najviac emulgovať olej a mlieko, aby sa nerozdelili.

Morgan súhlasí a hovorí: „Nebola som schopná ochutnať všetky Oleato nápoje, ale keď som ich doma opätovne vyrábala, zistila som, že horúce verzie sú príjemnejšie.

„Olivový olej má tendenciu rozdeľovať sa a vytvárať vrstvu na povrchu nápoja,“ dodávajú obaja.

https://youtu.be/-2cwmkSKi-E

Na dosiahnutie správnej rovnováhy chuti a štruktúry sa odporúča pridať do zvoleného mlieka približne jedna polievková lyžička olivového oleja. Keďže kravské mlieko má vysoký obsah tuku, najlepšie je použiť mlieko, ktoré obsahuje menej tuku, napríklad odtučnené kravské mlieko alebo ovsené mlieko.

Je však nevyhnutné vždy používať olivový olej vysokej kvality, v opačnom prípade môže mať nápoj horkú alebo trpkú chuť.

„Tak ako pri káve, je to všetko o kvalite zložiek,“ hovorí Rohan. „Musíte použiť prvotriedny studený olivový olej, ktorý chutí čerstvo a ostro. “ 

„Snažili sme sa použiť lacný olivový olej nízkej kvality zo supermarketu a bolo to veľmi nepríjemné,“ dodáva.

Je tiež dôležité zvážiť, ktoré druhy kávy  kombinovať s olivovým olejom. Rohan vraví, že radšej používa výraznejšiu kávu, aby konkuroval zemitým, bylinným chutiam olivového oleja.

„Napríklad stredne pražená zmes espressa vrátane čokoládovej brazílskej a sladkej kolumbijskej kávy by bola dobrá,“ navrhuje.

Morgan tiež odporúča použiť stredné praženie a povedal: „Každá káva, ktorá má dobré telo a je viac čokoládová, je dobrý začiatok. “

„Aj ja však vysoko odporúčam experimentovať s rôznymi kávami,“ dodávajú.

4

Len výstrelok alebo potenciálny signature drink?

Specialty coffee v priebehu rokov predstavila mnoho rôznych kombinácií chutí a signature drinks. Patria sem espresso tonik a pumpkin spice latte. Zatiaľ však nie je isté, či sa to isté dá povedať o káve s olejom.

Zatiaľ čo kvalitný olivový olej môže mať sladkú, ovocnú a bylinnú chuť, väčšina ľudí ho spája len so slanou kuchyňou. V súlade s tým môže trvať nejaký čas, kým sa kávové nápoje z olivového oleja stanú populárnejšími.

„Vnímam to skôr ako výstrelok,“ hovorí Morgan. „Z toho, čo som videl na internete, reakcie na Oleato drinky boli zmiešané. Nemyslím si, že by tento trend dlhodobo pokračoval.“

„Vždy ma však zaujímalo, ktoré trendy v oblasti nápojov budú v kurze a získajú väčšie uznanie,“ dodáva.

Rohan súhlasí a hovorí: „Myslím si, že káva z olivového oleja je výstrelok, ktorý z dlhodobého hľadiska nevydrží. Môže sa objaviť tu a tam ako signature drink, nie však na každodenné pitie.“

Zatiaľ Starbucks ešte neoznámil, aký úspešný bol jeho Oleato nápoj. Ale vzhľadom na to, že tieto nápoje sú stále dostupné len vo vybraných obchodoch v malom počte krajín, mohlo by to znamenať, že predaj zostáva relatívne nízky.

Okrem toho sa niektorí ľudia sťažujú na problémy so žalúdkom po tom, čo vypili kávu z olivového oleja. Mohlo by to byť spôsobené vyšším obsahom tuku v týchto nápojoch, ako aj skutočnosťou, že kofeín je povzbudzujúci, zatiaľ čo olivový olej má upokojujúce účinky, takže konzumácia oboch môže v niektorých prípadoch viesť k žalúdočným kŕčom a bolestiam.

 

Používanie olivového oleja na svetovom šampionáte World Barista Championship

Mnohí konkurenti používajú jedinečné a nezvyčajné zložky na majstrovstvách sveta – najmä počas kola signature drink. Je možné, že v nasledujúcich rokoch bude vo svojich rutinách stále viac baristov používať olivový olej.

„V mnohých kaviarňach som nevidel pridávať olivový olej do nápojov, ale používal sa ako ingrediencia v súťažiach baristov“, vysvetľuje Morgan. „Napríklad vo finále amerického šampionátu v bariste v roku 2023 Dakota Graff použil originálny akostný olivový olej vo svojom kole signature drink.“

Dakota vo svojej rutine vysvetlil, že pridal do svojho signature drink 10g olivového oleja, aby „vyvážil sladkosť ovocného espressa, ako aj sirupu“. 

V konečnom dôsledku sa Morgan tvrdí, že olivový olej je niečo ako „inovácia“ medzi ingredienciami. 

„Jeho príťažlivosť je predovšetkým v tom, že je to nová zložka pridávaná do kávy,“ hovoria. „Po nekonečných variáciách rôznych sirupov a mlieka používaných na výrobu signature drinks je olivový olej viac pútavou možnosťou.“

5

O kávu s olivovým olejom je určite istý záujem. Nezvyčajné, ale vzájomne sa dopĺňajúce chute spolu s vytvorením hladšej a hodvábnejšej štruktúry môžu byť príťažlivé pre baristov aj spotrebiteľov.

Len čas však ukáže, ako populárna sa káva s olivovým olejom stane z dlhodobého hľadiska. Zatiaľ sa zdá, že týmto trendom prechádza mnoho špecializovaných kaviarní. 

 

Zdroj: https://perfectdailygrind.com/2023/08/olive-oil-specialty-coffee/

 

Ak ste pri čítaní tohto článku dostali chuť na kávu, tak navštívte náš e-shop s kávou www.coffeein.sk a vyberte si čersvto praženú kávu z celého sveta. Teraz so zľavovým kódom BLOG10 získate navyše aj 10% zľavu na celý nákup.