Aj vy ste organická, bio, fairtrade ovca?

Peter Szabó | 25.11.2015 COFFEEIN články
Aj vy ste organická, bio, fairtrade ovca?

Ani neviem, odkedy sú tak „in“ takéto „cool“ slová. Je vôbec táto paradajka BIO? Bŕŕŕ, ak nie, tak sa jej ani nedotknem, lebo som alergický na... ehm, na všetko, čo nie je BIO. Bavme sa ale o káve. Pomerne častokrát sa stáva, že sa ma zákazníci pýtajú, či máme BIO kávu. Lebo firma XY má uvedené, že má len organickú, BIO kávu, tak tá bude určite lepšia než naša. Moja odpoveď je vždy rovnaká, máme aj nemáme v jednom.

Predstavte si malého farmára v Guatemale. Pracuje 12 a viac hodín denne na svojej malej plantáži aj so svojimi 6-timi deťmi a manželkou. Je rád, keď majú dobrú úrodu a majú na pár mesiacov postarané o stravu. Pestovaniu kávy sa venuje už 40 rokov a farmu zdelil po svojom otcovi. Nepotrebuje žiadne pesticídy, pretože vie, ako sa starať o svoje kávovníky. Takže má BIO kávu, ale nemá o tom certifikát. Potom ich navštívi nejaký pán z organizácie, ktorá mu môže dať certifikáciu BIO za určitý obnos peňazí. Farmár si spočíta 2 a 2, a vyjde mu, že za „kus papiera“ by dal peniaze za ročnú úrodu. Pána z organizácie pošle preč a pestuje si svoju kávu aj naďalej rovnako.

Čo by sa zmenilo, ak by farmár pristúpil na túto BIO „hru“? Dostal by certifikát. Tento papier by ale nijakým spôsobom neovplyvnil kvalitu kávy. Jediné, čo by ovplyvnil, je cena kávy. Keďže by musel zaplatiť veľký obnos peňazí za certifikát, tak by ich musel niekde nahnať naspäť, a tak zvýšiť cenu kávy.

Kto by na tom získal? Zákazník nie, pretože by dostával ten istý produkt, od tých istých ľudí, len za vyššiu cenu. Farmár tiež nie, pretože by dal kopec peňazí za „kus papiera“ a ešte by musel zvýšiť ceny, aby stratu niekde dohnal. Jediným víťazom by tu bola spoločnosť, ktorá vydala certifikát.

Ale nemusíme sa baviť len o BIO. Podobne to funguje aj s fairtraide, rainforrest a mnohými inými certifikáciami. Korporácie vytvorili umelý dopyt po týchto slovách a ľudia ich chcú, aj keď nevedia prečo.

Áno, aj my máme v ponuke kávy, ktoré majú niektoré z týchto certifikácií. Sú farmy, kde si to môžu dovoliť a berú to ako určitú formu marketingu. Ale pokiaľ sa jedná o nano-loty, kde pestujú výberovú kávu, tak je to naozaj zbytočné. Ani rajčiny zo záhradky Vašej babky nemajú žiadny certifikát, ale sú vždy tie najlepšie.

 

Ak ste pri čítaní tohto článku dostali chuť na kávu, tak navštívte náš e-shop s kávou www.coffeein.sk a vyberte si čersvto praženú kávu z celého sveta. Teraz so zľavovým kódom BLOG10 získate navyše aj 10% zľavu na celý nákup.

 

COFFEEIN Elite - espresso zmes