5 tajných fínt pre lepšie espresso z automatu

Peter Szabó - foto Peter Szabó
SCA roasting professional
COFFEEIN články 07.03.2024
5 tajných fínt pre lepšie espresso z automatu

Automatické kávovary sú stavané tak, aby za vás urobili všetku dôležitú prácu. Postačí jeden klik a káva je na svete. Občas sa však stane, že espresso, ktoré z kávovaru vytečie, nie je najchutnejšie. Ako sa takýmto nezdarom vyhnúť a dosiahnuť najchutnejšie možné espresso aj za pomoci automatického kávovaru?

Existuje niekoľko premenných, s ktorými môžete pracovať aj pri automatických kávovaroch. Pomocou ich vyladenia budete schopní nastaviť správny recept pre takmer každú kávu. Poďte sa spoločne s nami pozrieť na zopár “hackov”, vďaka ktorým váš automat pripraví hutné a vyvážené espresso plné chutí.

CIN_81351.   Hrúbka mletia

Každý automatický kávovar má svoj spôsob nastavenia a vlastnú stupnicu hrúbky mletia. Jedno však platí: úpravou hrúbky mletia výrazne ovplyvníte mieru extrakcie kávy. Výsledok tak môžete vylepšiť, ale naopak aj pokaziť. Preto je dôležité chápať, ako sa správa káva pri zmene hrúbky mletia. 

Pri jej úprave sa viete pohybovať dvoma smermi; smerom k jemnejšiemu alebo smerom k hrubšiemu mletiu. Jemné mletie zapríčiní vznik menších čiastočiek namletej kávy. Tie k sebe zapadnú oveľa dokonalejšie ako hrubé čiastočky. Kávový puk vo vnútri kávovaru tak bude vode klásť väčší odpor, vďaka čomu voda pretečie kávou pomalšie a malé čiastočky sa viac vyextrahujú. 

Samozrejme, s jemným mletím to nemôžete prehnať. Keď totiž kávu nameliete až príliš na prach, kávovar vodu jednoducho nepretlačí. Vtedy musíte z jemnosti ubrať a s mlynčekom pohnúť smerom k hrubšiemu mletiu. Hrubé mletie zapríčiní vznik väčších medzierok medzi jednotlivými namletými čiastočkami. Vďaka tomu voda pretečie kávovým pukom jednoduchšie a rýchlejšie, čo zapríčiní nižšiu extrakciu. 

Pomocou zmeny hrúbky mletia dokážete v káve vybalansovať jej jednotlivé chuťové zložky. Keď sa vám káva zdá príliš acidná, pravdepodobne je podextrahovaná. Preto potrebujete staviť na jemnejšie mletie a dlhší čas kontaktu kávy s vodou. Naopak, ak je vaše espresso nepríjemne horké alebo zanecháva suchý pocit na jazyku, je preextrahované. V takomto prípade voľte hrubšie mletie. Kľučkovaním medzi príliš kyslým a príliš horkým sa určite dostanete do bodu, kedy bude káva vyvážená a sladká. Tento bod sa volá “sweet spot” a keď ho trafíte, dostanete z vašich zrniek tú najlepšiu chuť.

CIN_80472.   Vstupná gramáž kávy a objem použitej vody 

Pomocou hrúbky mletia ste recept dokázali nastaviť tak, aby boli všetky chute v káve vyvážené. Vášmu espressu však stále niečo chýba. Espresso z automatického kávovaru je často príliš vodnaté a chuťovo prázdne. Aj toto však dokážete vyriešiť veľmi jednoduchou zmenou: úpravou pomeru vstupnej dávky kávy a množstva vody použitej pre extrakciu. 

Tieto parametre nastavíte na každom kávovare iným spôsobom. Vstupná dávka sa vo väčšine prípadov upravuje pomocou niekoľkých kategórií intenzity kávy a tlačidiel označených stúpajúcim počtom zrniek kávy. S množstvom použitej vody to je často zložitejšie. Drahšie a inteligentnejšie kávovary väčšinou disponujú displejom s menu, ktoré vám ponúkne možnosť upravenia “veľkosti” výsledného nápoja. Kávovary nižších radov si často vyžadujú zložitejšie preklikanie. V oboch prípadoch sa však k tomuto nastaveniu určite dostanete pomocou priloženého manuálu. 

Ako s týmito nastaveniami pracovať? Keď sa vám vaše espresso zdá byť príliš vodnaté, zvoľte vyššiu vstupnú dávku kávy alebo menší objem použitej vody (alebo kombináciu oboch). Pri tomto postupe sa môže stať, že pripravíte nápoj, ktorý bude až príliš koncentrovaný. Ten bude ostrý a jeho chute nebudú jasné. V takom prípade vám pomôže o stupienok menšia vstupná dávka alebo o pár mililitrov viac vody.  

Dosiahnutie správnej štruktúry nápoja si znovu bude vyžadovať nájdenie určité “sweet spotu”. Vo všeobecnosti však platí, že svetlé moderné roasty chutia lepšie pri väčšom pomere vody k vstupnej dávke kávy a tmavšie, konzervatívne roasty sú najchutnejšie pri menšom pomere.

 

Tip: Pre maximálnu extrakciu môže byť dobrým začiatočným bodom voľba najjemnejšieho mletia a najvyššej vstupnej dávky kávy. 

 

3.   Teplota extrakcie

Väčšina automatických kávovarov vám dá na výber, s ako veľmi horúcou vodou budete vašu kávu extrahovať. Teplota vody je výborným nástrojom pre doladenie posledných malých úprav vo vašom espresse. Teplejšia voda zvýši extrakciu, zmierni aciditu, zvýrazní sladkosť a horkosť. Chladnejšia voda extrakciu naopak zníži, zvýrazní aciditu a potlačí horkosť. Ak ste so svojím nápojom takmer dokonale spokojní, no vadí vám štipka acidity či horkosti naviac, skúste zmeniť teplotu vody. Vyhnete sa tak zložitejšiemu upravovaniu hrúbky mletia.

CIN_80344.   Káva

Možno najdôležitejšia premenná, ktorá najvýraznejšie ovplyvní to, akú kávu pripravíte, sa vôbec netýka samotného kávovaru. Kvalita a čerstvosť kávy, ktorú do zásobníka nasypete, je jednoducho kľúčová. Supermarketové zmesi majú niekoľko zásadných nevýhod. Drvivá väčšina kávy zo supermarketov v sebe ukrýva nekvalitné zrná napražené príliš tmavo. Tieto zrnká navyše stoja v skladoch a na poličkách pridlho, kvôli čomu strácajú svoje chuťové vlastnosti a kvality. 

Pre zaujímavejšie, chutnejšie a plnšie espressá by ste sa mali zamerať na čerstvosť a kvalitu. Automatický kávovar si za pomoci správneho nastavenia poradí aj so svetlejším pražením a modernejšími kávami. Je už len na vás, čo preferujete. Keď hľadáte sladké, čokoládové a orieškové kávy, siahnite po kávach pestovaných v nižších nadmorských výškach a pražených konzervatívnejšie. Vyskúšajte náš espresso blend Italy šitý na mieru automatickým kávovarom, alebo niektorý zo 100% arabík pražených na espresso vypestovaných prevažne v Južnej a Strednej Amerike.

Vyššie nadmorské výšky a svetlé praženie budú mať za následok ovocnejšie a florálnejšie chute. Nebojte sa siahnuť po niektorej z našich Etiópií či Kení, avšak nezabudnite si vybrať tmavšie praženie na espresso.

pexels-pixabay-3270905.   Kvalita vody

Poslednou, taktiež externou, fintou ako dosiahnuť lepšie espresso je voda. O jej dôležitosti som napísal aj celý článok, ktorý si prečítate TU. Voda, ktorou kŕmite kávovar, ovplyvňuje chuť kávy a rovnako tak chod a zdravie kávovaru. Pri automatickom kávovare by ste sa mali vyhnúť príliš tvrdej vode. Vysoký obsah vápnika neutralizuje ovocnosť kávy a zanáša vnútro kávovaru. V takomto prípade by sme mali do zásobníka na vodu pridať zmäkčovač vody alebo používať filtrovanú vodu či fľašovú vodu. Na druhej strane, príliš mäkká voda môže zvýrazniť aciditu a znížiť celkovú extrakciu vašej kávy. 

Aj s automatickým kávovarom sa dá experimentovať a skúšať lepšie recepty. Nebojte sa toho a pripravujte si lepšiu kávu stlačením jedného tlačidla. Nezabúdajte však na kvalitnú a čerstvo praženú kávu, ktorú nájdete na našom e-shope www.coffeein.sk

 

Ak ste pri čítaní tohto článku dostali chuť na kávu, tak navštívte náš e-shop s kávou www.coffeein.sk a vyberte si čersvto praženú kávu z celého sveta. Teraz so zľavovým kódom BLOG10 získate navyše aj 10% zľavu na celý nákup.

 

Prečítajte si aj ďalšie články zo série "automatický kávovar"