Ako si správne vybrať automatický kávovar?

Peter Szabó - foto Peter Szabó
SCA roasting professional
COFFEEIN články 20.02.2024
Ako si správne vybrať automatický kávovar?

Chutná káva za pár sekúnd stlačením jedného gombíka. Presne to ponúka stroj nesúci názov automatický kávovar. Šikovné mašiny, ktoré za vás urobia pri príprave takmer všetku robotu, si prešli obrovským vývojom. Dnes dokážu produkovať výbornú kávu a očariť vás stále novšími a novšími technológiami. Ale ako si vybrať správny automatický kávovar?

Automaty vyrába množstvo známych aj menej známych značiek. Každá z nich ponúka niekoľko rôznych modelov s kvantom funkcií, vychytávok a schopností. Aby toho nebolo málo, technológie sa posúvajú vpred raketovou rýchlosťou a modely veľmi často dostávajú nový “facelift”. Ako sa v tom má človek vyznať? Nákup automatického kávovaru do domácnosti či kancelárie vie byť skutočne vyčerpávajúci a mätúci. My sme si preto pre vás pripravili niekoľko bodov, ktoré by ste mali pri voľbe svojho pomocníka zohľadniť. 

 

1.   Cena

Bohužiaľ, nič vás pri nákupe automatického kávovaru nebude limitovať viac ako váš budget. Dnes sa bežne pohybujú v cenovej hladine od niekoľkých stoviek až do tisícov eur. Je len a len na vás, akú časť svojho rozpočtu na kávovar uvoľníte. Peniaze, ktoré do svojho automatu investujete, vám váš stroj časom tak či tak vráti. Káva, ktorú vám pripraví, bude jednoducho lacnejšia ako káva z kaviarne. 

So zvyšujúcou cenou môžete očakávať kvalitnejšie spracovanie, odolnejšie materiály, inteligentnejšie funkcie a technológie. Vždy berte do úvahy, ktoré vlastnosti kávovaru sú pre vás naozaj dôležité. Obmedzíte tým vyhadzovanie peňazí na technológie, ktoré nevyužijete. Nepijete mliečne nápoje? Načo investovať do drahšieho kávovaru s pokročilejším systémom napeňovania mlieka? Pri každom modeli zohľadnite jeho plusy a mínusy a porovnajte ich s jeho cenou. 

pexels-cottonbro-studio-59901442.   Koľkým ľuďom bude kávovar slúžiť?

Hľadáte stroj do domácnosti alebo na pracovisko? Počet ľudí, ktorým bude automatický kávovar slúžiť, je veľmi dôležitý faktor, na ktorý nesmiete zabudnúť. Kupujete ho len pre seba, prípadne pre svojho partnera? Postačí vám stroj s menším zásobníkom na kávu či vodu a slabším výkonom. Navyše sa môžete zamerať na technológie, ktoré vyhovujú vám. Ak si potrpíte na čo najkvalitnejšie espresso, zainvestujte do kávovaru s kvalitnejším systémom extrakcie. Chcete čo najpríjemnejšie kapučíno? Obzrite sa po najnovších technológiách napeňovania.

Je vás v rodine alebo na pracovisku viac? Pravdepodobne budete potrebovať väčší stroj s väčšou kapacitou na zrnká a vodu. Komu sa predsa bude chcieť zakaždým dosypávať kávu a kŕmiť nádobku čerstvou vodou? V takomto prípade sa vám bude hodiť čo najvšestrannejší kávovar so širokou škálou nápojov, ktoré bude schopný pripraviť. Navyše, dnes automaty často obsahujú inteligentné funkcie a dotykové displeje. 

Nie je zriedkavosťou, keď vám kávovar ponúkne vytvorenie osobných profilov pre niekoľkých členov domácnosti či officu. V takom prípade vám umožní upravovať parametre a recepty vo svojom užívateľskom prostredí bez toho, aby ste upravili nápoje svojmu kolegovi. Takáto funkcia dokáže ušetriť nejednu domácnosť či kanceláriu od kávových sporov. A ak s kolegami alebo blízkymi nezdieľate rovnaký kávový vkus, existujú kávovary s dvoma oddelenými zásobníkmi na kávu. Vďaka tomu budete môcť jeden naplniť konzervatívnejšou a druhý kľudne odvážnejšou kávou.

 

3.   Dizajn a materiály

Pre mnohých z nás je jednou z kľúčových vlastností vzhľad. Dizajn však nie je len o vzhľade kávovaru. Zahŕňa aj praktické vlastnosti ako jeho rozmery. Máte malú kuchyňu a ešte menší priestor vyhradený ako kávový kútik? Dajte si poriadny pozor na to, či práve nekupujete obra. 

A čo  materiály použité pri konštrukcii tela kávovaru? Tie môžu výrazne ovplyvniť čas, ktorý budete venovať utieraniu odtlačkov, šmúh či nebodaj prachu. V tomto prípade je šťastnejšie riešenie voľba matných a svetlých materiálov. Premýšľate skôr prakticky alebo jednoducho hľadíte na to, či kávovar zapadne do vašej kuchyne? V oboch prípadoch bude jeho dizajn neoddeliteľnou súčasťou vášho rozhodovania.

pexels-vlada-karpovich-40504634.   S mliekom alebo bez mlieka?

Slová mlieko a napeňovanie ste v tomto článku už zaregistrovali. Napeňovacie systémy jednotlivých značiek a modelov sa môžu výrazne líšiť. Zatiaľ čo jeden model môže v príprave mliečnych nápojov vynikať, iný v ňom citeľne zaostáva. Preto je pri rozhodovaní veľmi dôležité, koľko mliečnych nápojov bežne vypijete a aké mlieko pri ich príprave používate. 

Ak obľubujete najmä kapučína, či iné mliečne nápoje, oplatí sa investovať do stroja s pokrokovým systémom napeňovania. Peniaze naviac sa odrazia v oveľa lepšej štruktúre mliečnej peny a širšej škále pripravovaných mliečnych nápojov. Osobitný pozor si dajte v prípade, ak preferujete alternatívne mlieka. Rastlinné mlieka si vyžadujú kvalitné napenenie, čo nemusí zvládnuť každá mašina. 

Na opačnej strane, ak mlieko v káve takmer nevyužívate, nepotrebujete do neho investovať. Postačí vám malá manuálna tryska, na ktorej budete schopní občasne napeniť mlieko pre návštevu. Radšej sa zamerajte na technológie zamerané na rovnomernejšiu a správnejšiu extrakciu espressa.  

 

5.   Inteligentný alebo old school?

Patríte do skupiny ľudí, ktorí si potrpia na inteligentné hračky alebo skôr veríte analógovej klasike? Automatické kávovary z lacnejšej cenovej skupiny sa väčšinou spoliehajú na analógové tlačidlá a old schoolové nastavenia. To vôbec nemusí byť na škodu. Dbajte však na to, či vám kávovar umožňuje zmeniť tie najdôležitejšie parametre. 

Pri nastavovaní receptu pre novú kávu sa vám zídu možnosti úpravy hrúbky mletia, množstva použitej kávy a vody použitej pri extrakcii. Práve pomocou týchto parametrov môžete z kávy vytiahnuť maximum aj v automatickom kávovare. Na druhej strane, drahšie a novšie modely často disponujú dotykovým displejom, inteligentnými funkciami či možnosťou prepojenia s mobilným telefónom. To všetko sa môže stať užitočnou pomôckou, no len v prípade, že sa dostanú do správnych rúk. Preto zvážte, či sa chcete púšťať do pokročilej inteligencie alebo vám postačí lacnejší, no dobrý analóg.

pexels-dominika-roseclay-9129016.   Akú kávu do neho budete sypať?

Zásadná otázka, na ktorú existuje jednoduchá odpoveď. Automatické kávovary sa za tie roky kvalitatívne citeľne posunuli ďalej. Za pomoci správneho nastavenia sa statočne popasujú aj s kvalitnejšími, moderne praženými kávami. Napríklad aj s tymi z našej pražiarne kávy COFFEEIN. Sypať do automatov len prepražené komoditné kávy zo supermarketov je už dávno minulosťou. Začnite si vážiť svoje chuťové bunky a doprajte im čerstvú kávu s jasným pôvodom. 

Z našej ponuky jednoznačne odporúčame na začiatok espresso blend ITALY a k nemu skúste aj Brazíliu a Dominikánsku Republiku. Všetko sú to naše TOP kávy a ani jedna vás zaručene nesklame.

pexels-doğu-tuncer-147647107.     Aké konkrétne kávovary odporúčame?

Osobné skúseností mám s kávovarmi Saeco, Delonghi aj Jura. Pri výbere treba zvážiť vyššie spomenuté body a potom sa už len rozhodnúť na základe sympatií. Ak by som mal zvoliť nejaký lacný a jednoduchý kávovar, ktorý pripraví fajn kávu, tak volím De Longhi Magnifica. Za 300 eur je to skvelý pomer cena/kvalita.

 

Ak ste pri čítaní tohto článku dostali chuť na kávu, tak navštívte náš e-shop s kávou www.coffeein.sk a vyberte si čersvto praženú kávu z celého sveta. Teraz so zľavovým kódom BLOG10 získate navyše aj 10% zľavu na celý nákup.

 

Prečítajte si aj ďalšie články zo série "automatický kávovar"