COFFEEIN články

5 receptov na ľadovú kávu

Peter Szabó | 11.06.2019

Leto je v plnom prúde a teplé cappuccino sa nikomu nežiada. Pripravil som preto 5 ľadových káv, ktoré si môžete pripraviť doma do 2 minút. Nech sa páči.

Klasická ľadová káva

  • Zdroj: espresso alebo doppio
  • Potrebujeme: 2 dcl plnotučného mlieka, ľad 
  • Postup: Ľad dáme do pohára a nalejeme na neho mlieko. Pripravíme si espresso, ktoré z džezvičky prelejeme do pohára s mliekom a ľadom.
  • Odporúčame kávu: tmavo praženú s čokoládovými tónmi, napríklad Honduras alebo Elite

Cold drip

  • Zdroj: Hario V60 alebo Aeropress
  • Postup: Ľad dáme do nádoby, do ktorej pripravíme kávu buď cez V60, alebo Aeropress. Veľmi jednoduchá príprava a skvelá, osviežujúca káva.
  • Odporúčame kávu: s ovocnými tónmi, ako je napríklad Kenya alebo Etiopia

Mohlo by vás tiež zaujímať: článok „ĽADOVÁ KÁVA – RECEPTY PRE LETNÉ OSVIEŽENIE!“

Pomarančová-ľadová káva

  • Zdroj: Hario V60 (odporúčam), Aeropress, espresso
  • Potrebujeme: 1 veľký pomaranč, ľad
  • Postup: Odštavíme pomaranč a šťavu aj s dužinou prelejeme do pohára. Pridáme ľad. Pripravíme cold drip alebo espresso a opatrne ho nalejeme do pohára s pomarančom a ľadom.
  • Odporúčame kávu: s ovocnými tónmi, ako je napríklad Kenya alebo Etiopia

Ľadové moccacino

  • Zdroj: espresso alebo doppio
  • Potrebujeme: ľad, plnotučné mlieko, mliečnu čokoládu (50 g), holandské kakao
  • Postup: roztopíme 50 g mliečnej čokolády do tekutého stavu a prelejeme ju do pohára. Do 2 dcl mlieka pridáme trošku holandského kakaa a pomaly nalejeme mlieko na čokoládu. Pridáme pár kociek ľadu a na vrch nalejeme espresso alebo doppio.
  • Odporúčame kávu: tmavo praženú s orechovými tónmi, napríklad Nicaraguu alebo Brazíliu 

Vanilkovo-kávový shake

  • Zdroj: espresso alebo doppio (odporúčam)
  • Potrebujeme: ľad, vanilkovú zmrzlinu (50 g), plnotučné mlieko, morskú soľ
  • Postup: Do mixéru dáme 50 g vanilkovej zmrzliny, 2 dcl plnotučného mlieka, doppio z tmavo praženej kávy a štipku morskej soli. Mixujeme cca 30 sekúnd, kým sa na povrchu nevytvorí pena.
  • Odporúčame kávu: tmavo praženú s čokoládovými tónmi, napríklad Guatemalu alebo Mexico

Je dôležité povedať, že fantázii sa medze nekladú, a preto môžete experimentovať s rôznymi kávami, chuťami a prísadami. Napríklad v Anglicku "letí" mint-choc, čo je mätovo-čokoládová ľadová káva, alebo oreo ľadová káva. Prajeme príjemné experimentovanie :-)

Mohlo by vás tiež zaujímať: článok „ĽADOVÁ KÁVA – RECEPTY PRE LETNÉ OSVIEŽENIE!“ 

 

COFFEEIN Elite - espresso zmes