Moka kávovar (koťogo) - návod na prípravu

Túto metódu prípravy asi nikomu nemusím predstavovať, pretože sa nájde takmer v každej domácnosti. Za tento vynález môžeme byť vďační pánovi Alfonsovi Bialettimu, ktorý ešte v roku 1919 založil firmu na výrobu domácich potrieb z hliníku a iných kovov. Až v roku 1933 ukončil vývoj svojej moka konvičky, ktorú nazval Bialetti Moka.
Celá konvička a jej princíp fungovania je veľmi jednoduchý. Je to určitá forma espressa, pretože aplikáciou tepla na spodnú časť konvičky dostávame do varu vodu. Táto voda previera cez sitko s natlačenou kávou a vyextrahovaná káva pretečie do hornej časti zbernej nádoby. Tlak, ktorý je počas extrakcie vyvinutý, je 1,5 barov. Podobne ako pri French Presse ani tu nie je žiadny papierový filter, a preto má káva z moka konvičky viac olejov, tým pádom má veľmi silné telo. Pri moka konvičke je intenzita chuti (teda % TDS) najväčšie zo všetkých alternatívnych metód, o ktorých píšem v tomto článku. Ako si pripraviť kávu cez tento vynález?
Moka kávovar môžete zakúpiť v našom e-shope.
Návod na prípravu cez Moka kávovar
- Navážte si zrnkovú kávu. Na 100 ml vody dávam približne 8 - 9 g kávy. Nebojte sa experimentovať s gramážou.
- Pomelte kávu na stredne jemné mletie (viď článok „všetko o mletí kávy a ako ju správne mlieť“). Nebojte sa experimentovať ani s hrúbkou mletia.
- Do spodnej nádobky nalejte vodu tesne pod poistný ventil.
- Namletú kávu presypte do sitka a vyrovnajte prstami tak, aby sa rovnomerne rozložila v sitku. Kávu môžete aj veľmi jemne utlačiť lyžičkou.
- Nasaďte vrchnú časť moka konvičky, zapnite sporák na maximum a položte konvičku na sporák.
- Keď začne extrakcia a káva natečie do cca. polovice vrchnej nádoby, tak znížte teplotu na sporáku na minimum.
- Ihneď, ako začne vytekajúca káva bublotať, vypnite sporák a konvičku presuňte na vedľajšiu platňu, kde na ňu nepôsobí teplo.
- Počkajte, kým je extrakcia ukončená a obsah prelejte do šálky.
Fotonávod
Moka kávovar môžete zakúpiť v našom e-shope.
Ak ste pri čítaní tohto článku dostali chuť na kávu, tak navštívte náš e-shop s kávou www.coffeein.sk a vyberte si čersvto praženú kávu z celého sveta. Teraz so zľavovým kódom BLOG10 získate navyše aj 10% zľavu na celý nákup.
Prečítajte si všetky návody na ostatné alternatívne spôsoby prípravy kávy
- French Press - návod na prípravu
- Aeropress - návod na prípravu
- Hario V60 - návod na prípravu
- Chemex - návod na prípravu
- Exktrakcia kávy pri alternatívnych spôsoboch prípravy