Hario V60 - návod na prípravu

Peter Szabó - foto Peter Szabó
SCA roasting professional
Príprava rôznych káv a kávových nápojov 10.11.2019
Hario V60 - návod na prípravu

Slovo „hario“ v preklade znamená kráľ skla. Táto japonská firma bola založená už v roku 1921 v Tokyu. Jej zakladateľ, pán Hiromu Shibata, na samom začiatku vyrábal teplu odolné sklenené odmerky, skúmavky a iné sklenené vybavenie pre chemické laboratória. Po takmer 30-ročnom výskume a vývoji priniesli na trh 100 % prírodné teplu odolné sklo a v roku 1949 vypustila firma Hario prvý produkt do domácnosti – sklenenú nádobu na filtrovanie kávy – Syphon. Obľúbenosť tohoto kávovaru nasmerovala firmu na nový trh, a tak postupne začali vyrábať rôzne kávovary a príslušenstvo zo skla, ako napríklad ručný mlynček Skerton.

Ďalší veľký míľnik firmy Hario bol v roku 2005, kedy na trh vypustili dripper na kávu s označením V60. Celý názov kávovaru je Vektor 60 pričom číslo 60 značí uhol dripperu. Dnes už firma Hario vyrába aj porcelánové a umelohmotné príslušenstvo a rôzne papierové filtre do svojich kávovarov. Chuť kávy pripravenej cez V60 je jemnejšia a ešte sladšia ako cez Aeropress, keďže extrakcia prebieha len pomocou gravitácie (pri rovnakom pomere kávy a vody). Ako si pripravujem kávu týmto spôsobom ja?

Hario V60 a všetkých jeho pomocníkov môžete zakúpiť v našom e-shope.

Návod na prípravu cez Hario V60

  1. Dajte zohriať vodu v rýchlovarnej kanvici na 96 °C. Ak nemáte teplomer alebo kanvicu s nastaviteľnou teplotou, tak vieko kanvice po zovretí vody otvorte a počkajte cca 45 – 60 sekúnd.
  2. Kým sa voda zohrieva, tak si navážte zrnkovú kávu. Na 120 ml vody dávam približne 10 g kávy. Nebojte sa experimentovať s gramážou.
  3. Pomelte kávu na stredné mletie (viď článok „všetko o mletí kávy a ako ju správne mlieť“). Nebojte sa experimentovať ani s hrúbkou mletia.
  4. Na prípravu kávy cez V60 budete potrebovať ešte jednu nádobu, do ktorej bude vytekať vyextrahovaná káva. Môže to byť väčšia šálka, čajník, alebo ideálne kanvica od Haria, ktorá je na to určená. (na fotkách)
  5. Vložte papierový filter do dripperu a poriadne ho premyte horúcou vodou. Horúcou vodou zohrejte aj nádobu / pohár kam bude tiecť vyextrahovaná káva.
  6. Pripravte si kuchynskú váhu a položte na ňu dripper s premytým filtrom aj nádobou, do ktorej bude tiecť káva.
  7. Namletú kávu nasypte do drippera a trošku ním potraste, aby sa káva rovnomerne rozložila. Potom vynulujte váhu tak, aby ukazovala 0 (dripper s nádobou a kávou je už ale na váhe).
  8. Vodou o teplote cca 95 °C krúživými pohybmi turbulentne zalievajte kávu, kým váha nebude ukazovať 120 gramov. Počkajte „magických“ 30 sekúnd. Počas čakania dajte dohriať vodu znovu na teplotu 95 – 96 °C.
  9. Keď sa voda dohreje, tak krúživými pohybmi a turbulentne znovu zalejte kávu a zas nalejte120 g vody (váha už bude dokopy ukazovať 240 g vody).
  10. Ihneď po zaliatí premiešajte obsah dripperu tak, aby sa každá čiastočka namletej kávy dostala do kontaktu s vodou. Počkajte ďalších 30 sekúnd. Počas čakania dajte dohriať vodu znovu na teplotu 95 – 96 °C.
  11. Keď sa voda dohreje, tak krúživými pohybmi dolejte zvyšných 120 g vody. Vo finále teda dostaneme 360 ml nápoja z 30 g kávy. Od prvého zaliatia do ukončenia extrakcie by príprava mala trvať 3 – 5 minút (záleží od hrúbky mletia).

 

Fotonávod

Hario V60 - návod na prípravu

Hario V60 - návod na prípravu

Hario V60 - návod na prípravu

Hario V60 - návod na prípravu

Hario V60 - návod na prípravu

Hario V60 - návod na prípravu

Hario V60 - návod na prípravu

Hario V60 - návod na prípravu

Hario V60 a všetkých jeho pomocníkov môžete zakúpiť v našom e-shope.

 

Ak ste pri čítaní tohto článku dostali chuť na kávu, tak navštívte náš e-shop s kávou www.coffeein.sk a vyberte si čersvto praženú kávu z celého sveta. Teraz so zľavovým kódom BLOG10 získate navyše aj 10% zľavu na celý nákup.

 

Prečítajte si všetky návody na ostatné alternatívne spôsoby prípravy kávy

 

COFFEEIN Elite - espresso zmes