Príprava rôznych káv a kávových nápojov

Moka kávovar - návod na prípravu

| 10.11.2019

Túto metódu prípravy asi nikomu nemusím predstavovať, pretože sa nájde takmer v každej domácnosti. Za tento vynález môžeme byť vďační pánovi Alfonsovi Bialettimu, ktorý ešte v roku 1919 založil firmu na výrobu domácich potrieb z hliníku a iných kovov. Až v roku 1933 ukončil vývoj svojej moka konvičky, ktorú nazval Bialetti Moka.

Celá konvička a jej princíp fungovania je veľmi jednoduchý. Je to určitá forma espressa, pretože aplikáciou tepla na spodnú časť konvičky dostávame do varu vodu. Táto voda previera cez sitko s natlačenou kávou a vyextrahovaná káva pretečie do hornej časti zbernej nádoby. Tlak, ktorý je počas extrakcie vyvinutý, je 1,5 barov. Podobne ako pri French Presse ani tu nie je žiadny papierový filter, a preto má káva z moka konvičky viac olejov, tým pádom má veľmi silné telo. Pri moka konvičke je intenzita chuti (teda % TDS) najväčšie zo všetkých alternatívnych metód, o ktorých píšem v tomto článku. Ako si pripraviť kávu cez tento vynález?

Moka kávovar môžete zakúpiť v našom e-shope

Návod na prípravu cez Moka kávovar

  1. Dajte zohriať vodu v rýchlovarnej kanvici.
  2. Kým sa voda zohrieva, tak si navážte zrnkovú kávu. Na 100 ml vody dávam približne 8 g kávy. Nebojte sa experimentovať s gramážou.
  3. Pomelte kávu na stredne jemné mletie (viď článok „všetko o mletí kávy a ako ju správne mlieť“). Nebojte sa experimentovať ani s hrúbkou mletia.
  4. Celý kávovar opláchnite a poumývajte v teplej vode, aby sa zohrial.
  5. Do spodnej nádobky nalejte horúcu vodu z rýchlovarnej kanvice. (Konvičky majú rôzne veľkosti, preto sa nedá napísať presné množstvo vody. Práve preto platí, že na 100 ml vody ide 8 g kávy. Ak teda použijete 150 ml vody, tak dajte 12 g kávy.)
  6. Namletú kávu presypte do sitka a veľmi jemne ju utlačte lyžičkou a zarovnajte.
  7. Nasaďte vrchnú časť konvičky, zapnite sporák na maximum a položte konvičku na sporák.
  8. Otvorte horný poklop, aby ste videli kedy začne vytekať káva.
  9. Keď začne extrakcia a káva natečie do cca polovice vrchnej nádoby, tak znížte teplotu na sporáku na minimum.
  10. Ihneď, ako začne vytekajúca káva bublotať, vypnite sporák a konvičku presuňte na vedľajšiu platňu, kde na ňu nepôsobí teplo.
  11. Počkajte, kým je extrakcia ukončená a obsah prelejte do predhriatej šálky.
  12. Bod č. 5 môžete robiť aj so studenou vodou, ale najlepšie skúsenosti mám, keď používam horúcu vodu z kanvice. Vďaka horúcej vode začne extrakcia kávy rýchlejšie a je prudšia.

Moka kávovar môžete zakúpiť v našom e-shope

Prečítajte si všetky návody na ostatné alternatívne spôsoby prípravy kávy

 

COFFEEIN Elite - espresso zmes