Aeropress - návod na prípravu
Vyzerá to tak, že Aeropress je jednou z najmladších metód prípravy kávy. V roku 2005 prišiel na trh Alan Adler s patentom na tento jednoduchý kávovar, pomocou ktorého dokážete pripraviť výbornú kávu. Za posledné desaťročie sa stal Aeropress veľmi obľúbenou metódou prípravy kávy v domácnostiach, ale aj v moderných kaviarňach, kde sa neboja pripravovať kávu formou alternatív.
Výhoda Aeropressu je skladnosť a jeho nízka váha, preto je výborný partner aj na cesty a dovolenky. Aeropress je v podstate umelohmotný valec, kde na jeden koniec umiestnime papierový filter s držiakom a pridáme požadované množstvo namletej kávy, ktorú potom zalejeme horúcou vodou. Druhá časť Aeropressu je tiež valec, ale má menší priemer a na jeho konci je guma. Pri príprave sa tento druhý valec s menším priemerom vloží do toho prvého, väčšieho, čím vznikne vzduchová bublina a podtlak. Následne rukami pretlačíte túto vzduchovú bublinu aj s vodou cez kávu a filter. Pri príprave kávy teda nepôsobí len gravitácia, ale aj tlak, ktorý je zhruba 0,7 baru. Vďaka papierovému filtru sa zachytí väčšina olejov, a preto je chuť kávy pripravenej cez Aeropress oveľa sladšia a jemnejšia (so slabším telom) než cez Moka kávovar alebo French Press. Ako si pripravujem Aeropress?
Aeropress a filtre do neho si môžete zakúpiť v našom e-shope.
Na aeropress odporúčame výberovú kávu praženú na filter (svetlé praženie)
Návod na prípravu cez Aeropress
- Dajte zohriať vodu v rýchlovarnej kanvici na 89 °C. Ak nemáte teplomer, tak po zovretí počkajte cca 2 minúty.
- Kým sa voda zohrieva, tak si navážte zrnkovú kávu. Na 100 ml vody dávam približne 9 g kávy. Nebojte sa experimentovať s gramážou.
- Pomelte kávu na stredné mletie (viď článok „všetko o mletí kávy a ako ju správne mlieť“). Nebojte sa experimentovať ani s hrúbkou mletia.
- Celý kávovar opláchnite a poumývajte v teplej vode, aby sa zohrial.
- Vložte papierový filter do držiaka na filter a poriadne ho opláchnite horúcou vodou (oplach papierového filtra sa robí preto, aby sme zmyli papierovú pachuť).
- Zložte Aeropress tak, aby menší valec s gumou na konci bol tesne pod číslom 4 na stupnici väčšieho valca.
- Postavte Aeropress zvislo a nasypte do neho namletú kávu. Trošku ním potraste, aby sa namletá káva rovnomerne rozložila.
- Kávu zalejte vodou o teplote cca 88 °C. Vody nalejte toľko, aby hladina kávy bola tesne pod číslom 2 na stupnici.
- Ihneď po zaliatí turbulentne pomiešajte celý obsah tak, aby sa každá čiastočka namletej kávy dostala do kontaktu s vodou. Po zamiešaní počkajte 30 sekúnd.
- Počas čakania dajte dohriať vodu na teplotu cca 94 °C.
- Keď uplynie 30 sekúnd, tak dolejte zvyšok vody tesne pod okraj Aeropressu. Po doliatí turbulentne premiešajte obsah a potom počkajte ďalších 30 sekúnd.
- Nasaďte držiak na filter (aj s premytým papierovým filtrom) na Aeropress a počkajte 30 sekúnd.
- Otočte Aeropress filtrom dolu do vopred nahriatej šálky / nádoby a začnite tlačiť na valec. Extrakcia by mala trvať cca 30 sekúnd, takže netlačte príliš rýchlo ani príliš pomaly. Keď započujete syčanie, tak ukončite extrakciu.
- Odmontujte držiak aj s filtrom a nad košom dotlačte celý valec až do konca. Kávový puk vyletí do koša. Aeropress stačí umyť pod vlažnou vodou bez saponátu. Odporúčam kávovar umývať ihneď po príprave kávy.
- Pri príprave používam „pravidlo 30“, takže vždy čakám 30 sekúnd a aj extrakcia je 30 sekundová. Aeropress je ale geniálny práve preto, lebo na neho neexistuje jediná správna cesta prípravy. Na internete môžete nájsť desiatky rôznych metód prípravy, kde sa ľudia hrajú s gramážou, hrúbkou mletia, teplotou vody a inými premennými. Nebojte sa experimentovať ani vy.
Fotonávod
Aeropress a filtre do neho si môžete zakúpiť v našom e-shope.
Na aeropress odporúčame výberovú kávu praženú na filter (svetlé praženie)
Ak ste pri čítaní tohto článku dostali chuť na kávu, tak navštívte náš e-shop s kávou www.coffeein.sk a vyberte si čersvto praženú kávu z celého sveta. Teraz so zľavovým kódom BLOG10 získate navyše aj 10% zľavu na celý nákup.
Prečítajte si všetky návody na ostatné alternatívne spôsoby prípravy kávy
- French Press - návod na prípravu
- Moka kávovar - návod na prípravu
- Hario V60 - návod na prípravu
- Chemex - návod na prípravu
- Exktrakcia kávy pri alternatívnych spôsoboch prípravy