Aeropress - návod na prípravu

Peter Szabó | 10.11.2019 Príprava rôznych káv a kávových nápojov
Aeropress - návod na prípravu

Vyzerá to tak, že Aeropress je jednou z najmladších metód prípravy kávy. V roku 2005 prišiel na trh Alan Adler s patentom na tento jednoduchý kávovar, pomocou ktorého dokážete pripraviť výbornú kávu. Za posledné desaťročie sa stal Aeropress veľmi obľúbenou metódou prípravy kávy v domácnostiach, ale aj v moderných kaviarňach, kde sa neboja pripravovať kávu formou alternatív.

Výhoda Aeropressu je skladnosť a jeho nízka váha, preto je výborný partner aj na cesty a dovolenky. Aeropress je v podstate umelohmotný valec, kde na jeden koniec umiestnime papierový filter s držiakom a pridáme požadované množstvo namletej kávy, ktorú potom zalejeme horúcou vodou. Druhá časť Aeropressu je tiež valec, ale má menší priemer a na jeho konci je guma. Pri príprave sa tento druhý valec s menším priemerom vloží do toho prvého, väčšieho, čím vznikne vzduchová bublina a podtlak. Následne rukami pretlačíte túto vzduchovú bublinu aj s vodou cez kávu a filter. Pri príprave kávy teda nepôsobí len gravitácia, ale aj tlak, ktorý je zhruba 0,7 baru. Vďaka papierovému filtru sa zachytí väčšina olejov, a preto je chuť kávy pripravenej cez Aeropress oveľa sladšia a jemnejšia (so slabším telom) než cez Moka kávovar alebo French Press. Ako si pripravujem Aeropress?

Aeropress a filtre do neho si môžete zakúpiť v našom e-shope.

Na aeropress odporúčame výberovú kávu praženú na filter (svetlé praženie)

Návod na prípravu cez Aeropress

  1. Dajte zohriať vodu v rýchlovarnej kanvici na 89 °C. Ak nemáte teplomer, tak po zovretí počkajte cca 2 minúty.
  2. Kým sa voda zohrieva, tak si navážte zrnkovú kávu. Na 100 ml vody dávam približne 9 g kávy. Nebojte sa experimentovať s gramážou.
  3. Pomelte kávu na stredné mletie (viď článok „všetko o mletí kávy a ako ju správne mlieť“). Nebojte sa experimentovať ani s hrúbkou mletia.
  4. Celý kávovar opláchnite a poumývajte v teplej vode, aby sa zohrial.
  5. Vložte papierový filter do držiaka na filter a poriadne ho opláchnite horúcou vodou (oplach papierového filtra sa robí preto, aby sme zmyli papierovú pachuť).
  6. Zložte Aeropress tak, aby menší valec s gumou na konci bol tesne pod číslom 4 na stupnici väčšieho valca.
  7. Postavte Aeropress zvislo a nasypte do neho namletú kávu. Trošku ním potraste, aby sa namletá káva rovnomerne rozložila.
  8. Kávu zalejte vodou o teplote cca 88 °C. Vody nalejte toľko, aby hladina kávy bola tesne pod číslom 2 na stupnici.
  9. Ihneď po zaliatí turbulentne pomiešajte celý obsah tak, aby sa každá čiastočka namletej kávy dostala do kontaktu s vodou. Po zamiešaní počkajte 30 sekúnd.
  10. Počas čakania dajte dohriať vodu na teplotu cca 94 °C.
  11. Keď uplynie 30 sekúnd, tak dolejte zvyšok vody tesne pod okraj Aeropressu. Po doliatí turbulentne premiešajte obsah a potom počkajte ďalších 30 sekúnd.
  12. Nasaďte držiak na filter (aj s premytým papierovým filtrom) na Aeropress a počkajte 30 sekúnd.
  13. Otočte Aeropress filtrom dolu do vopred nahriatej šálky / nádoby a začnite tlačiť na valec. Extrakcia by mala trvať cca 30 sekúnd, takže netlačte príliš rýchlo ani príliš pomaly. Keď započujete syčanie, tak ukončite extrakciu.
  14. Odmontujte držiak aj s filtrom a nad košom dotlačte celý valec až do konca. Kávový puk vyletí do koša. Aeropress stačí umyť pod vlažnou vodou bez saponátu. Odporúčam kávovar umývať ihneď po príprave kávy.
  15. Pri príprave používam „pravidlo 30“, takže vždy čakám 30 sekúnd a aj extrakcia je 30 sekundová. Aeropress je ale geniálny práve preto, lebo na neho neexistuje jediná správna cesta prípravy. Na internete môžete nájsť desiatky rôznych metód prípravy, kde sa ľudia hrajú s gramážou, hrúbkou mletia, teplotou vody a inými premennými. Nebojte sa experimentovať ani vy.

 

Fotonávod

Aeropress - návod na prípravu

Aeropress - návod na prípravu

Aeropress - návod na prípravu

Aeropress - návod na prípravu

Aeropress - návod na prípravu

Aeropress - návod na prípravu

Aeropress - návod na prípravu

Aeropress - návod na prípravu

Aeropress - návod na prípravu

Aeropress a filtre do neho si môžete zakúpiť v našom e-shope.

Na aeropress odporúčame výberovú kávu praženú na filter (svetlé praženie)

 

Ak ste pri čítaní tohto článku dostali chuť na kávu, tak navštívte náš e-shop s kávou www.coffeein.sk a vyberte si čersvto praženú kávu z celého sveta. Teraz so zľavovým kódom BLOG10 získate navyše aj 10% zľavu na celý nákup.

 

Prečítajte si všetky návody na ostatné alternatívne spôsoby prípravy kávy

 

COFFEEIN Elite - espresso zmes