Najlepší recept na ľadovú kávu - COLD BREW

Peter Szabó - foto Peter Szabó
SCA roasting professional
COFFEEIN články 08.06.2021
Najlepší recept na ľadovú kávu - COLD BREW

Mojím hitom leta 2023 bude jednoznačne cold brew. Už druhý týždeň po sebe si každý deň pripravím do chladničky pol litra, ktorý popíjam v priebehu celého dňa. Milujem tú jemnú, sladkú chuť kávy, ktorá ma dokáže osviežiť a zároveň nakopnúť.

Cold Brew je kávový nápoj, ktorý vzniká lúhovaním kávy v studenej vode a zároveň je čas extrakcie značne predĺžený. Kým pri príprave filtrovanej kávy horúcou vodou trvá extrakcia do 5 min. (napríklad Hario V60), tak extrakciu pri cold brew môžete natiahnuť až na 36 hodín. Takto pripravená káva má mohutné telo, ale zároveň je plná ovocných a čokoládových tónov a sladkého ovocia. (chuťový profil samozrejme záleží aj od kávy)

V našej kaviarni používame na prípravu cold brew skvelý mizudashi kávovar vďaka ktorému sa dá pripraviť veľké množstvo za studena luhovanej kávy. Toto leto som sa rozhodol zaradiť ho do našej ponuky v e-shope, pretože ma fascinuje jednoduchosť tohoto kávovaru/filtra. Páči sa mi, že je ľahký, spratný, príprava kávy v ňom si nevyžaduje žiadne špeciálne schopnosti a ani baristické pomôcky. A cena je tiež veľmi prijateľná. Ak teda hľadáte možnosť ako si doma pripraviť skvelú ľadovú kávu, tak mojim tipom je hario mizudashi.

Hario Mizudashi - Cold Brew

 

Návod na prípravu:

Na začiatok by som rád povedal, že sa jedná o alternatívnu metódu prípravy, čo znamená, že sa fantázii medze nekladú. Nižšie je môj recept a postup, ale vy môžete experimentovať podľa seba. Nebojte sa upraviť pomer gramáže kávy a vody, hrúbku mletia, alebo čas lúhovania.

1. Na 700ml vody používam 50g svetlo praženej kávy

2. Kávu si pomeliem na stredne hrubé mletie (niečo ako na V60, alebo moka konvičku) a pomletú kávu presypem do filtra

3. Do sklenenej nádoby si napustím 500ml studenej vody a filter s kávou vložím do nádoby s vodou. Potom napustím na kávu vo filtri cca. 200ml studenej vody (asi 2cm pod okraj) a kávu vo filtri poriadne premiešam veľkou lyžicou

4. Nádobu uzavriem a dám do chladničky na 16 – 18 hodín

5. po 16 – 18 hod. vyberiem filter s kávou z nádoby a vylúhovanú kávu vyhodím do koša. Filter stačí opláchnuť studenou vodou

TIP! Pred pitím nezabúdajte premiešať obsah celej nádoby, aby sa extrakt rovnomerne rozložil

Krátky videonávod na prípravu cold brew v Mizudashi

 

 

+ bonusový recept – LEMON BREW

 

Ten, kto navštívil našu bratislavskú kaviareň v letných mesiacoch vie, že náš legendárny lemon brew je best seller. Je to skvelá, osviežujúca kávová limonáda a o jej recept sa s vami rád podelím.

  • pripravte si cold brew kávu v mizudashi
  • do 500 ml cold brew dajte 50ml čerstvo vyšťavenej citrónovej šťavy, 5g trstinového cukru a dolejte 150 ml sódy. Nápoj poriadne premiešajte. Voilá, Lemon Brew je na svete. V jednoduchosti je krása :-)

Krátky videonávod na prípravu lemon brew

---

Hario Mizudashi nájdete v našom eshope. Stačí kliknúť SEM  Využite teraz špeciálnu letnú ZĽAVU 10% na celý nákup. V 1. kroku košíka použite kód mizumizu

Na cold brew odporúčam svetlo pražené kávy, ktoré hrajú rôznymi ovocnými, karamelovými a čokoládovými tónmi. V našom e-shope nájdete široký výber takýchto káv. Stačí kliknúť SEM

Ak ste na tento článok natrafili hľadajúc mliečne ľadové kávy tak, mám skvelú správu. V TOMTO ČLÁNKU je pár receptov aj s mliekom a espressom :-)

Ak ste pri čítaní tohto článku dostali chuť na kávu, tak navštívte náš e-shop s kávou www.coffeein.sk a vyberte si čersvto praženú kávu z celého sveta. Teraz so zľavovým kódom BLOG10 získate navyše aj 10% zľavu na celý nákup.