Najlepšia káva do automatického kávovaru: Štyri body, ktoré by mala spĺňať

Peter Szabó - foto Peter Szabó
SCA roasting professional
COFFEEIN články 28.02.2024
Najlepšia káva do automatického kávovaru: Štyri body, ktoré by mala spĺňať

Vlastníte automatický kávovar alebo plánujete jeho kúpu? To, ako si vybrať tú správnu mašinu pre vašu domácnosť či kanceláriu, sa dozviete tu. Ale nezabúdajte, kvalita vášho kávovaru nie je jediná vec, ktorá ovplyvňuje obsah vašej šálky. Rovnako dôležité sú zrnká, ktoré doň nasypete. Na čo si dávať pozor pri výbere správnej kávy? Čo by mala mať tá najlepšia káva do automatu? Poďme sa na to spoločne pozrieť.

54541.   Čerstvosť zberu a praženia

S kávou je to veľmi podobné ako s inými potravinami. Čo si dáte na raňajky radšej? Čerstvo napečené pečivo alebo pečivo spred pár dní? Káva našťastie nedegraduje tak rýchlo, ale na jej čerstvosť si dávajte obrovský pozor. Čerstvosť kávy by sa dala rozdeliť do dvoch kategórií. Prvou je doba, ktorá uplynula medzi zberom kávy na farme a jej upražením. Zelená káva by nemala stáť na sklade príliš dlho. Postupom času totiž zrnká strácajú svoje chuťové kvality. Okrem toho môžu kávu napadnúť plesne a iní škodcovia. Stáli vrecia vašej kávy na sklade poriadne dlho? O to väčšia je pravdepodobnosť, že spolu so svojim espressom či kapučínom pijete mykotoxíny a iné škodliviny. U nás v pražiarni dohľadávame len tie najčerstvejšie zbery z celého sveta. Kávu následne pražíme a posielame priamo k vám domov. 

A presne o tom je druhá časť príbehu čerstvosti. Pražením sa v káve vytvoria jedinečné chute a vône. Tie sa každým dňom od praženia menia a vyvíjajú. Tesne po pražení môže káva pôsobiť “surovo”. Počas procesu praženia zrnká prechádzajú veľkými chemickými, ale aj štrukturálnymi zmenami. Okrem toho sa v nich nahromadí množstvo plynov, hlavne oxidu uhličitého. Postupným uvoľňovaním plynov sa chuť kávy ustáli a jej rozpustnosť vo vode sa zlepší. Preto by ste svojej káve mali nechať chvíľku času. Espresso roast, ktorý nasypete do svojho automatu, bude chutiť najlepšie po troch až štyroch týždňoch od praženia a svoju kvalitu si udrží ešte niekoľko týždňov. Jeho zrnká však oxidujú a zvetrávajú. Preto kávu nenechávajte na vzduchu príliš dlho. Postupom času stratí svoje kvality. A presne to je dôvod, prečo by ste mali poznať dátum praženia svojej kávy. Komoditné kávy z bežných supermarketov na poličkách často čakajú niekoľko mesiacov, v horších prípadoch dokonca niekoľko rokov. Aj tá najkvalitnejšia káva po takom čase postupne zdegraduje. Od nás dostanete kávu vždy v najlepšej kondícii, tesne po pražení. Potom je len na vás, koľko dní alebo týždňov ju necháte “odstáť”.

102.   Stupeň praženia

U nás v pražiarni nikdy nedostanete prepraženú kávu. Na to si dávame veľký pozor. Ctíme si kvalitu farmárskeho produktu, ktorý pražíme. Každá káva rastie v iných podmienkach a je spracovaná inou metódou. Preto sa v nej rozvinú jedinečné chute. Čím dlhší čas káva strávi v pražičke, tým viac unikátnych chutí sa z nej vytratí. Kávy, ktoré sú upražené príliš tmavo, chutia uniformne a sterilne. Pre automatické kávovary by ste mali voliť kávu praženú na espresso. Praženie na espresso je oproti praženiu na filtrovanú kávu o niečo tmavšie. Vďaka tomu je káva rozpustnejšia, ľahšie extrahovateľná a jej acidita zväčša menej ostrá. Preto z nej už za niekoľko sekúnd extrakcie dostanete príjemné espresso. Väčšina automatických kávovarov je, čo sa týka extrakcie, oproti tým pákovým mierne limitovaná. Preto neodporúčame siahať po najsvetlejších praženiach, ale radšej zvoliť konzervatívnejšie praženie. Odvážnym však šťastie praje. Keď ste fanúšik modernejších chutí, vyskúšajte niektorý z našich ovocnejších espresso roastov. Máme veľa zákazníkov, ktorým v automate vyhovujú aj takéto kávy.

3.   Sladká alebo ovocná?

Je len a len na vás, aké chute preferujete. Automatický kávovar si najľahšie poradí so sladšími kávami praženými konzervatívnejšie a pestovanými v nižších nadmorských výškach. Tieto kávy veľmi dobre ladia s mliekom a zachutia širšiemu spektru ľudí. To môže byť veľké plus pre vašu kanceláriu či domácnosť s viacerými členmi. Automatický kávovar dokáže z takýchto káv pri správnom nastavení vytvoriť espresso ako z vašej obľúbenej kaviarne - sladké s hutnou štruktúrou a plné chutí. Na druhej strane, množstvo automatických kávovarov si poradí aj s odvážnejšími a ovocnejšími kávami. Ak máte chuť, nebojte sa experimentovať.

CIN_80344.   Arabika a robusta

Večná dilema a predmet sporu mnohých ľudí. Arabika alebo robusta? Na túto dilemu existuje veľmi jednoduchá odpoveď. Tieto dva druhy kávovníka sa líšia v niekoľkých vlastnostiach. Pre vás budú pri rozhodovaní najdôležitejšie dve veci: obsah kofeínu a chuť. Robusta rastúca v nižších nadmorských výškach potrebuje na svoju obranu pred škodcami oveľa viac kofeínu ako arabika, ktorá rastie vyššie. Áno, kofeín slúži rastline ako obranný mechanizmus proti hmyzu. Ak teda chcete ráno poriadne nakopnúť, siahajte po vyššom obsahu robusty. A čo chuť? Plody arabiky rastúcej v nehostinnejších podmienkach vo vyššej nadmorskej výške dozrievajú oveľa pomalšie ako plody robusty. Za dlhší čas dozrievania sa v čerešniach arabiky rozvinie výrazne viac ovocných, acidných, sladkých či florálnych chutí. Od arabiky tak vo všeobecnosti očakávajte vyššiu aciditu, ovocnosť, sladkosť a kvetinovosť. Naopak, robusta chutí horkejšie a zemitejšie. Je len na vás a na vašich preferenciách, či zvolíte čistú arabiku alebo robustu, alebo si vyberiete zmes týchto dvoch druhov namiešanú tak, aby vám ponúkla kvality robusty aj arabiky zároveň.

Espresso Zmes Italy

Možností je skutočne veľa. My vám rozhodovanie uľahčíme. Pripravili sme kávu, ktorá splní každý z týchto štyroch bodov a spolu s vašim automatickým kávovarom vytvorí nerozlučnú dvojicu. Espresso zmes Italy je pocta talianskemu espressu a dôkaz, že aj konzervatívnejšie praženie sa dá robiť chutne a kvalitne.

 

Prečo si vybrať espresso zmes Italy?

1.   Italy sa skladá z arabiky a robusty, ktorých pôvod je dohľadateľný. Zmes obsahuje kávy z čerstvých zberov, ktoré nestrácajú na kvalite a nenaberajú na škodlivosti. Váš kúsok Talianska od nás dostanete vždy čerstvý. Kávy pražíme čerstvo a odosielame už niekoľko hodín od vašej objednávky. V šálke tak neucítite prázdnotu a zvetranosť, ale bohaté a plné chute.

2.   Zmes Italy pražíme konzervatívne, ale s citom. Pri pražení sa vyhýbame pyrolýze a rozpadu cukrov v zrne. Preto nečakajte mastný balíček a olejový kúpeľ. Horkosť tejto kávy nepochádza z prepraženia a zo spálených olejov. Je príjemná a vzniká karamelizáciou cukrov. Vďaka tomu nebude mať váš kávovar žiadny problém s extrakciou a výsledné espresso bude hutné a plné chutí.

3.   Italy sa nesie na vlne talianskej kávy. V jej chutiach nájdete množstvo sladkosti spolu s príjemnou horkosťou. To z nej robí kávu, ktorá sadne širšej skupine ľudí. Neprekvapí vás nepríjemná acidita a ani prílišná horkosť. V šálke nájdete mohutné čokoládové a kakaové tóny so štipkou korenistosti a dymovosti v dochuti.

4.   V káve Italy nájdete arabiku aj robustu. Obe sme namiešali tak, aby sme dosiahli balans a z oboch zložiek vytiahli len tie pozitívne vlastnosti. Arabika tvorí 75 percent zmesi. Káve dodáva sladkú čokoládu a kakao. Zvyšných 25 percent predstavuje robusta. Tá zvýrazňuje horkosť a telo kávy. Robí ju plnšou a chuťovo výraznejšou. Okrem toho dodáva zmesi potrebný kofeínový “kick”, ktorý vás nakopne aj do toho najnáročnejšieho dňa.

 

Káva Italy tak spĺňa všetky štyri body dokonalej kávy do automatických kávovarov. Ale pozor! Zabudli sme na poslednú, veľmi dôležitú vec. Tou je cena. Italy dostanete na našom eshope za veľmi priaznivú cenu: 200 gramov vás vyjde len na 6,50€ a kilo tejto kávy len na 28,90€. Preto zabudnite na zvetrané či nadmerne horké supermarketové kávy a vyskúšajte čerstvé Taliansko zo slovenskej pražiarne. Kliknite na link a ochutnajte čerstvo praženú kávu na espresso ITALY.

Použite teraz kód ITALY10 a uplatníme vám 10% zľavu na celý nákup v našom e-shope www.coffeein.sk

 

Ak ste pri čítaní tohto článku dostali chuť na kávu, tak navštívte náš e-shop s kávou www.coffeein.sk a vyberte si čersvto praženú kávu z celého sveta. Teraz so zľavovým kódom BLOG10 získate navyše aj 10% zľavu na celý nákup.

 

Prečítajte si aj ďalšie články zo série "automatický kávovar"