Ako sa správne starať o automatický kávovar?

Peter Szabó - foto Peter Szabó
SCA roasting professional
COFFEEIN články 14.03.2024
Ako sa správne starať o automatický kávovar?

Staráte sa o svoj automatický kávovar dostatočne? Ako často by ste mali čistiť sparovaciu jednotku alebo mliečny napeňovací systém? Odpovede na tieto, ale aj iné, otázky týkajúce sa starostlivosti o automatický kávovar nájdete v nasledujúcich riadkoch.

 

Tri dôvody, prečo sa starať

Než sa spoločne s nami pustíte do hĺbkového čistenia, položme si dôležitú otázku. Prečo kávovar vôbec čistiť a udržiavať? 

Pravidelná a dôkladná údržba vám zaručí:

 

1.   Kvalitu a konzistenciu chutí

Stav vášho kávovaru sa priamo odrazí na kvalite kávy, ktorú bude produkovať. Do zásobníka môžete sypať tie najlepšie kávové zrná, no keď kávovar nie je v dobrej kondícii, chutnú kávu nepripraví. Nečistoty, usadeniny, oleje a vodný kameň narobia pri príprave poriadnu šarapatu, ktorá sa odrazí v chuti a vôni nápoja. 

 

2.   Dlhodobú funkčnosť kávovaru

Okrem chute môžu nečistoty v kávovare vplývať aj na jeho funkčnosť a zdravie. Usadený vodný kameň či oleje nepriaznivo pôsobia na jednotlivé súčiastky, ktoré sa opotrebujú oveľa rýchlejšie. Keď sa teda chcete vyhnúť častým návštevám servisov, či dokonca kúpe nového kávovaru, dôkladne sa oň starajte. Správne opatrovaný kávovar môže slúžiť až o niekoľko rokov dlhšie ako ten zanedbávaný.

 

3.   Zdravotnú nezávadnosť

Na chvíľu sa zamyslite. Dáte si do úst splesnivený kus jedla? Nie. Čo ak pleseň nevidíte? V takom prípade sa môže stať, že spolu s jedlom do seba dostanete aj množstvo nežiadúcich mykotoxínov. Presne taká situácia môže nastať pri zanedbanom automatickom kávovare. Nevysypané použité kávové puky a nečistená sparovacia jednotka môžu byť ložiskom tvorby plesne. Tá sa potom dostane aj do vášho nápoja a napokon do vášho tela. 

4Na čo sa zamerať pri údržbe automatického kávovaru?

Nie každá súčiastka automatického kávovaru si vyžaduje rovnako dôkladnú a častú opateru. Je dôležité vedieť, na čo sa pri údržbe zamerať a ako často sa jednotlivým dielom venovať.

Pri pravidelnej údržbe sa zamerajte hlavne na tieto časti kávovaru:

1.   Sparovacia jednotka

2.   Systém napeňovania mlieka a všetky časti prichádzajúce do kontaktu s mliekom.

3.   Rúrky a hadičky prichádzajúce do kontaktu s vodou a vodným kameňom.

 

Ako a kedy čistiť automatický kávovar?

Nebojte sa, nie všetky úkony si vyžadujú každodenné opakovanie. Frekvencia čistenia vo veľkej miere závisí od počtu káv, ktoré kávovar vyprodukuje. Avšak, existuje niekoľko pravidiel, ktoré vám pomôžu udržať kávovar v tej najlepšej kondícii.

61.   Čistenie podľa potreby 

Vyťaženie kávovaru priamo ovplyvňuje to, ako často ho budete musieť utierať, vysypávať kávový odpad či vylievať odkvapkávaciu misku. Pre tieto súčiastky platí pravidlo čistenia podľa potreby. Vyhadzovať použité puky a vylievať odkvapkávaciu misku nemusíte každý deň. 

Odpad však v kávovare nenechávajte ležať príliš dlho. Každý kávový puk časom splesnivie, príroda sa o to postará. Postačuje aj pár dní. Preto nečakajte, kým sa zberná nádoba naplní doplna. Odpadu sa zbavujte aspoň raz za dva dni. Povrchy utierajte pravidelne, nenechajte ich pokvapkané a ostriekané. Kvapky a fŕkance uberajú na estetike, ale rovnako aj na zdraví materiálov kávovaru. Je to jednoduché: čím viac kávy vypijete, tým častejšie sa musíte venovať jednotlivým úkonom.  

 

2.   Čistenie po každom použití

Áno, niektoré súčiastky si vyžadujú starostlivosť po každej pripravenej káve. Toto pravidlo sa týka všetkých častí kávovaru, ktoré prichádzajú do styku s mliekom. Či už váš kávovar disponuje manuálnou tryskou alebo automatickým napeňovacím systémom, čistiť ich musíte po každom kapučíne či “lattéčku”. 

Mlieko sa pri izbovej a vyššej teplote kazí raketovou rýchlosťou. Zaschnuté a zabudnuté kvapky mlieka v tryske môžu zapríčiniť vznik nepríjemných zápachov a chutí. A ako už asi viete, pokazené mlieko nepoteší ani váš zažívací systém. Preto by ste mali klásť obrovský dôraz na udržanie týchto častí v absolútnej čistote. Vo väčšine prípadov postačí ľahké pretretie navlhčenou handričkou alebo opláchnutie pod teplou vodou. Z času na čas (aspoň raz za mesiac) by ste však mali napeňovací systém rozobrať a podrobiť hĺbkovej starostlivosti. To z veľkej časti závisí od počtu mliečnych nápojov, ktoré denne vypijete. 

23.   Čistenie raz za jeden až dva týždne 

Viete, že vo vnútri každého automatického kávovaru sa nachádza súčiastka nesúca názov sparovacia jednotka? Sparovacia jednotka je srdcom automatických kávovarov a miestom, kde sa odohráva extrakcia každého espressa, ktoré kávovar pripraví. Preto na ňu rozhodne nesmiete zabúdať. 

Automatické kávovary by sa s ohľadom na typ sparovacej jednotky dali rozdeliť do dvoch skupín:

1.   kávovary s odnímateľnou sparovacou jednotkou

2.   kávovary so sparovacou jednotkou zabudovanou napevno

Sparovaciu jednotku by ste mali prečistiť aspoň raz za jeden až dva týždne. V prípade modelov s odnímateľnou jednotkou ju podľa návodu vyberte z kávovaru a dôkladne opláchnite pod vlažnou vodou. Nepoužívajte čistiace prostriedky ani horúcu vodu. Tie by mohli zapríčiniť vznik netesností a nesprávny chod kávovaru.

Modely s napevno zabudovanou jednotkou zväčša ponúkajú program čistenia tejto časti kávovaru. V takom prípade musíte postupovať podľa návodu. V obidvoch prípadoch by ste mali sparovacej jednotke z času na čas dopriať aj dávku chemikálií. Preto by vo vašej kuchyni nemali chýbať tablety pre čistenie sparovacej jednotky. Aj v tomto prípade si dávajte veľký pozor na správny postup a dodržiavanie pokynov od výrobcu. Vyhnete sa tak nechcenému poškodeniu kávovaru.

 

4. Čistenie raz za jeden až niekoľko mesiacov 

Posledným, rovnako dôležitým pravidlom, je čistenie hadičiek a rúrok kávovaru od vodného kameňa a usadenín. Hadičky a rúrky by sa dali prirovnať ku krvnému obehu kávovaru. Práve pomocou nich sú ostatné orgány zásobované vodou. Voda však obsahuje množstvo rozpustených látok, ktoré sa postupne usadzujú na stenách hadičiek. Usadenina znižuje ich priechodnosť a ovplyvňuje chuť kávy. 

Príliš veľa vápnika tak môže neutralizovať ovocnosť a aciditu espressa. Interval, v ktorom by ste sa mali venovať odvápňovaniu, závisí od prirodzenej tvrdosti vašej vody. Údaje o zložení vody vo vašej domácnosti sa môžete dozvedieť z webových stránok dodávateľa vody vo vašom meste. Druhou možnosťou je vlastnoručné zmeranie tvrdosti pomocou kvapiek na to určených. V prípade veľmi tvrdej vody odvápňujte minimálne raz mesačne. Keď kávovar kŕmite mäkkou vodou, pravdepodobne postačí odvápňovať raz za dva až tri mesiace. 

dokonale espresoTip: Interval, v ktorom musíte svoj kávovar odvápňovať, môžete predĺžiť pomocou filtrácie vody a zmäkčovača vody. Filter alebo zmäkčovač znížia tvrdosť vody ešte predtým, než natečie do útrob kávovaru. Filtrovaná voda môže navyše produkovať sladšiu a ovocnejšiu kávu.

 

Doprajte svojmu kávovaru poriadny wellness.

 

Ak ste pri čítaní tohto článku dostali chuť na kávu, tak navštívte náš e-shop s kávou www.coffeein.sk a vyberte si čersvto praženú kávu z celého sveta. Teraz so zľavovým kódom BLOG10 získate navyše aj 10% zľavu na celý nákup.

 

Prečítajte si aj ďalšie články zo série "automatický kávovar"