Kávová odroda Laurina

Peter Szabó - foto Peter Szabó
SCA roasting professional
COFFEEIN články 10.04.2024
Kávová odroda Laurina

Mnohí spotrebitelia na celom svete uprednostňujú kávu s menším obsahom kofeínu. Ľudia, ktorí chcú minimalizovať príjem kofeínu, sa zvyčajne rozhodnú pre bezkofeínovú kávu. Dekofeinácia zvyčajne zahŕňa namáčanie zelených fazúľ vo vode pred ich prechodom cez niekoľko filtrov, kým sa odstráni kofeín.

Ale čo druhy kávy, ktoré majú prirodzene nízky obsah kofeínu?

Laurina je jednou z najvýznamnejších káv na svete s nízkym obsahom kofeínu. Napriek tomu, že bola identifikovaná pred viac ako dvoma storočiami, za posledné roky zaznamenala oživenie.

Okrem toho, že obsahuje približne polovicu kofeínu v porovnaní s inými odrodami arabiky, má tiež požadovaný chuťový profil.

2Pôvod Lauriny

Odroda Laurina bola prvýkrát objavená ako divo rastúca na ostrove Réunion v Indickom oceáne (predtým známy ako Bourbon). Réunion je zámorský región Francúzska, ktorý sa nachádza východne od Madagaskaru.

Počas rokov 1600 a 1700 sa spotreba kávy v celej Európe zvýšila. Francúzi sa pokúšali pestovať kávu vo východnom Francúzsku, ale neúspešne, takže francúzski kolonisti hľadali iné regióny s vhodnejším podnebím a terénom.

V roku 1715 poslali francúzski kolonisti niekoľko kávových rastlín z Jemenu do Saint-Denis na Réunion. Tieto rastliny boli odrody Bourbon, čo predstavu jednu z geneticky najrozmanitejších odrôd kávy na svete.

Z pôvodných 20 kávovníkov odoslaných na Réunion len jedna priniesla čerešne. Produkcia Bourbonu na ostrove sa však v nasledujúcich rokoch neustále zvyšovala.

Keďže väčšina produkcie Réunionu bola zameraná na Bourbon, pôvodné druhy kávy na ostrove farmári a výskumníci vo veľkej miere ignorovali. V roku 1783 boli réunionské kávovníky vedecky uznané (pôvodne označované ako Coffea mauritiana, keďže Réunion sa nachádza blízko Maurícia), no výrobcovia sa viac zamerali na rastliny Bourbon s vyšším výnosom.

Okolo roku 1810 si podľa Múzea Réunion farmári všimli nové druhy rastlín Bourbon rastúcich na ostrove. Tieto rastliny boli menšie a produkovali oválne čerešne a semená, čo viedlo k ich prezývke „Bourbon pointu“.

V tom čase sa verilo, že Bourbon pointu je kríženec pôvodných kávových rastlín Réunion a rastlín Bourbon dovezených z Jemenu.

Avšak odhalenie pôvodu Coffea arabica „Bourbon pointu“ z La Réunion výskum z historického a vedeckého hľadiska potvrdzuje, že Bourbon pointu je v skutočnosti prirodzenou mutáciou odrody Bourbon. To znamená, že sú takmer geneticky identické.

Názov Laurina údajne pochádza z podobnosti kávovníka s vavrínovými rastlinami  (vždyzelený ker s veľkými, oválnymi listami). Výrobcovia ju tiež nazývali Le Roy, podľa prvého farmára, o ktorom sa predpokladá, že túto odrodu objavil.

3Laurina a jej vlastnosti 

Odroda Laurina sa vyznačuje tvarom pripomínajúcim vianočný stromček, malými listami, husto nabalenými konármi a špicatými čerešňami.

Kávovník je trpasličou mutáciou odrody Bourbon, čo znamená, že jeho rastliny sú zvyčajne malé. Trpaslík je pomerne bežný u odrôd, ktoré patria do rodiny Bourbonovcov, vrátane Caturra, Villa Sarchi a Pacas. Rastliny zvyčajne dosahujú výšku okolo dvoch metrov.

Menšie kávovníky sú vo všeobecnosti prospešné pre pestovateľov kávy, pretože môžu byť vysadené hustejšie a ľahšie sa zbierajú. Čerešne Laurina sú však chúlostivejšie ako iné odrody, preto ich treba zbierať opatrne. Sú tiež náchylné na predčasné spadnutie rastlín kvôli silným dažďom.

Okrem toho, nízky obsah kofeínu v Laurine môže byť škodlivý pre jej rast. Kofeín pôsobí ako prirodzený odpudzovač škodcov, takže znížené hladiny kofeínu môžu spôsobiť, že je citlivejší na poškodenie.

Teraz sa však verí, že odroda je odolnejšia voči suchu, čo jej pomohlo prežiť.

Výskumníci, ktorí pestujú Laurinu na Havaji, tvrdia, že rastlina rastie pomalšie ako iné odrody arabiky, čo je ďalší faktor, ktorý prispieva k jej obmedzenej prítomnosti na širšom trhu s kávou. Zároveň však prináša viac čerešní na rastlinu ako iné odrody arabiky, čo naznačuje určitý potenciál na zvýšenie produkcie.

4Návrat odrody

Produkcia začala koncom 19. storočia klesať a odroda bola takmer na pokraji vyhynutia.

Pestovanie cukrovej trstiny nakoniec nahradilo produkciu kávy na Réunione, keďže bolo výnosnejšie. To znamená, že pôvodné kávovníky na ostrove rástli iba divoko, namiesto toho, aby boli zámerne pestované.

José Yoshiaki Kawashima je kávový agronóm a zakladateľ MI CAFETO Co. Ltd v Japonsku. Predtým študoval na Národnom inštitúte pre výskum kávy v Salvádore a potom sa pripojil k UCC Ueshima Coffee Co., aby založil kávové farmy na Jamajke, Havaji a Sumatre. O Laurine sa prvýkrát dozvedel počas štúdia v roku 1975. Odvtedy túžil po ceste na Réunion, aby zistil o tejto odrode viac.

Počas svojej prvej cesty na ostrov hovoril s tamojším poľnohospodárskym riaditeľom. José ho informoval o význame Réunionu pre kávový priemysel vo všeobecnosti a presvedčil ho, že ak kávu nájdu, môžu ju znovu vyvíjať. 

José a miestny tím počas tejto cesty hľadali rozmanitosť, ale nevedeli ju nájsť. Pred odchodom zanechal všetky informácie, ktoré mal o Bourbon pointu a vrátil sa na Havaj. O pár mesiacov neskôr mu riaditeľ poľnohospodárstva zavolal, aby sa vrátil na Réunion, pretože našli 30 kávovníkov rastúcich vo voľnej prírode.

O niekoľko rokov neskôr, v roku 2001, sa vláda ostrova Réunion rozhodla, že José začne s prestavbou kávového priemyslu s podporou Poľnohospodárskeho výskumného centra pre medzinárodný rozvoj (CIRAD) a Národného výskumného inštitútu pre trvalo udržateľný rozvoj (IRD). V roku 2002 začali so skúšobnou kultiváciou na celom ostrove.

José a jeho tím naverbovali dobrovoľných farmárov po celom ostrove prostredníctvom rádiových oznámení. Viac ako 300 farmárov odpovedalo a 105 z nich bolo vybraných, aby sa zúčastnili testu.

Vypestovali okolo 50 000 sadeníc z 30 kávovníkov. Každé pestovateľské miesto meralo okolo 1000 metrov štvorcových. José a jeho tím sledovali a hodnotili rýchlosť rastu, obsah kofeínu a kvalitu. 50 000 sadeníc bolo starostlivo vybraných a oddelených od 30 kávovníkov, pretože niektoré z nich neboli čistokrvné.

Do konca roka 2006 sa vyzbieralo 800 kg zelených zŕn Laurina. Z tých vybral José to najlepšie a vyviezlo sa okolo 200 kg.

V priebehu jedného týždňa sa vypredali. Káva sa predávala za 70 USD za 100 g.

5Zvýšila sa produkcia Lauriny v iných regiónoch?

Gabriel Agrelli (Daterra) v Brazílii vyrába Laurinu už nejakých 20 rokov.

Laurina bola prvýkrát privezená do Brazílie v 19. storočí. V roku 1932 výskumníci túto odrodu študovali v Instituto Agronômico de Campinas (IAC).

Daterra začala experimentovať s odrodou prostredníctvom partnerstva s illycaffè a IAC a v súčasnosti pestuje rastliny na približne 6 ha poľnohospodárskej pôdy. Za posledných 20 rokov farma vybrala tie najproduktívnejšie rastliny na reprodukciu, čím jej pomohla prispôsobiť sa klíme ich farmy.

Zakaždým, keď vysádzajú nové pole Lauriny, približne 30 % rastlín uhynie v prvom roku.

To je výrazne vyššia úmrtnosť ako u iných odrôd arabiky. Je to hlavne kvôli nižšiemu obsahu kofeínu v odrode.

Monitorovanie úrovne škodcov a chorôb je nevyhnutné, aby sa zabezpečilo, že väčšina rastlín Laurina nebude kontaminovaná.

Po celej farme, najmä okolo rastlín Laurina, sa umiestňujú pasce, aby prilákali hmyz a škodcov. Výhodou jej pestovania je však to, že nie je taká náchylná na sucho ako iné odrody.

Prostredníctvom vybraných pokusov Daterra zistila, že odroda rastie lepšie v tienistých podmienkach, takže farma pestuje väčšinu svojich rastlín Laurina v tieni, aby sa zlepšili výnosy a kvalita.

6Má Laurina potenciál na trhu?

Hoci sa odroda väčšinou predáva ako prírodná alternatíva kávy bez kofeínu, viac pražiarov predáva túto odrodu ako vzácnu kávu s jedinečným chuťovým profilom.

Laurina má chuťový profil, ktorý u iných brazílskych káv často nezažívame. Je svetlý, sladký a jemný, s jemným telom, citrusovou príchuťou a minimálnou horkosťou.

Jedinečná ponuka Lauriny v sektore kávy viedla k vysokým cenám za jednotlivé šarže. V roku 2016 Daterra vydražila anaeróbne fermentovanú Laurinu za 58 USD/lb, čo bola v tom čase rekordná cena zaplatenú za brazílsku kávu.

Dopyt po tejto odrode sa v posledných rokoch zvyšuje, najmä vďaka jej rastúcej účasti na svetových súťažiach kávy.

V roku 2018 vyhrala Emi Fukahori z MAME Coffee šampionát World Brewers Cup s použitím anaeróbne fermentovanej Lauriny od Daterra.

Laurina je delikátna káva, preto musia byť pražiari pri vývoji profilu praženia opatrní. Svetlejšie pražené budú často nedostatočne rozvinuté s kyslejšími tónmi, zatiaľ čo profily stredného praženia umožňujú preniknúť viac z prirodzenej sladkosti odrody.

Laurina je malá a hustá, takže medzi nedostatočným a nadmerným rozvojom je tenká hranica.

Vo všeobecnosti platí, že čím sú kávové zrná hustejšie a menšie, tým viac energie je potrebných na ich upraženie, čo znamená, že pražiarne by mali byť pri tejto odrode opatrnejšie.

7Napriek svojim výzvam predstavuje Laurina životaschopnú príležitosť pre výrobcov aj pražiarov, ktorí hľadajú vzácne alebo nezvyčajné odrody kávy.

Vďaka svojmu prirodzene nízkemu obsahu kofeínu a chuťovému profilu sa stáva čoraz obľúbenejšou u mnohých konzumentov specialty kávy, preto existuje dôvod veriť v jej potenciál.

 

Zdroj: https://perfectdailygrind.com/2022/04/what-is-laurina-coffee/

 

Ak ste pri čítaní tohto článku dostali chuť na kávu, tak navštívte náš e-shop s kávou www.coffeein.sk a vyberte si čersvto praženú kávu z celého sveta. Teraz so zľavovým kódom BLOG10 získate navyše aj 10% zľavu na celý nákup.