Ako si vybrať espresso kávovar a mlynček? Na čo si dať pozor?

Peter Szabó - foto Peter Szabó
SCA roasting professional
COFFEEIN články 16.04.2024
Ako si vybrať espresso kávovar a mlynček? Na čo si dať pozor?

Máte radi kvalitné espresso z kaviarne, ale najradšej by ste si ho pripravili doma? Za chutným espressom stojí niekoľko zásadných vecí. Najlepšie výsledky dosiahnete len s vhodnou výbavou, kvalitnou kávou a dostatočnými vedomosťami. Po sérii s automatickými kávovarmi sme si pre vás pripravili sériu o espresse a jeho príprave pomocou pákového kávovaru.

V tomto dieli vám pomôžeme s výberom toho najzákladnejšieho vybavenia pre prípravu domáceho espressa - kávovaru a mlynčeku.

Keď sa chcete espressu venovať do detailov a mať nad jeho prípravou čo najväčšiu kontrolu, budete potrebovať pákový espresso kávovar. Keď ste zástancom rýchlosti a efektívnosti, poobzerajte sa po automatických kávovaroch. Automatický kávovar vám uľahčí prácu, no neponúkne tak kvalitnú extrakciu a tak veľkú mieru voľnosti pri príprave espressa. S výberom správneho automatu vám pomôže tento článok. Teraz sa však pusťme do pákových kávovarov.

Správna voľba pákového kávovaru môže byť rovnako (keď nie viac) zapeklitá ako výber automatu. Na čo by ste si mali dať najväčší pozor? Do čoho investovať najviac peňazí? To a množstvo ďalšieho sa dozviete v nasledujúcich riadkoch.

pexels-noah-frohn-2881986Mlynček > Kávovar

Áno, čítate správne. Kvalita mlynčeka môže mať na výsledný nápoj väčší vplyv ako samotný kávovar. Ak sa rozhodnete pre pákový kávovar, zvážte investíciu do kvalitného mlynčeka. Väčšina pákových kávovarov v sebe na rozdiel od tých automatických neukrýva zabudovaný mlynček. Niektoré značky ponúkajú takzvané “all-in-one” kávovary so zabudovaným mlynčekom. Kvalita týchto mlynčekov však málokedy dosahuje úroveň externých mlynčekov.

pexels-teresa-jang-11439367Na čo sa zamerať pri kúpe mlynčeka?

 

1.   Stupnica nastavenia hrúbky mletia

Správne vyladenie espressa si vyžaduje precíznu stupnicu nastavenia mletia. Naraziť môžete na dva rôzne typy stupníc. Stupnicu obsahujúcu takzvané “kliky” a kontinuálnu stupnicu bez “klikov”. Každý “klik” predstavuje určitú zmenu v hrúbke mletia. Preto, ak vyberáte mlynček určený pre espresso, určite oceníte čo najjemnejšie rozostupy medzi “klikmi”. Čím menšiu zmenu v hrúbke mletia predstavujú jednotlivé “kliky”, tým jemnejšie a detailnejšie budete schopní svoj recept vyladiť.

O krok ďalej sú takzvané kontinuálne stupnice bez “klikov” (v angličtine “stepless”). Zatiaľ čo pri stupniciach s “klikmi” je každá zmena akýmsi skokom k ďalšej hrúbke, “stepless” stupnica sa posúva bez skokov, kontinuálne. Takýto mlynček vás, čo sa týka nastavenia hrúbky mletia, nebude nijak limitovať. Na druhej strane, pravdepodobne za neho zaplatíte o čosi viac.

 

2.   Mlecie kamene a ich rozmer

Určite sa vyhnite mlynčekom s keramickými mlecími kameňmi. Mlecie kamene z nehrdzavejúcej ocele alebo iných kovových materiálov sú precíznejšie a trvácnejšie. Čo sa týka rozmeru mlecích kameňov, vo všeobecnosti platí pravidlo: “čím väčšie, tým lepšie”. Všímajte si údaj priemeru kameňov v milimetroch (napr. 38 mm) a zároveň tvar kameňov. Pre espresso sú zväčša vyhovujúcejšie ploché mlecie kamene a o čosi menej vhodné tie kónické. Výnimky však potvrdzujú pravidlo.

 

3.   Výkon motora a hlučnosť

Hlavne v prípade svetlejších, modernejších káv môže byť kľúčovým aj výkon motora. Rovnako, ako pri mlecích kameňoch, aj v prípade výkonu sú lepšie tie vyššie hodnoty. Vďaka silnému motoru sa vyhnete zasekávaniu mlynčeka pri jemnom mletí svetlých káv. S vyšším výkonom je často spájaná vyššia hlučnosť. Výrobca však väčšinou udáva hodnotu hlučnosti v decibeloch. Keď ste na hluk obzvlášť citlivý, siahnite po mlynčekoch s nižšími decibelmi.

 

4.   Single dose mlynčeky a retencia

Medzi najnovšie trendy vo svete espressa patria aj “single dose” mlynčeky. Takýto mlynček nedisponuje klasickým zásobníkom na kávu, na aký ste vo väčšine prípadov zvyknutý. Je stavaný tak, aby ste doň zakaždým nasypali len také množstvo kávy, aké potrebujete pre prípravu jednej dávky kávy (single dose). 

Tento typ mlynčekov vám ponúka možnosť jednoduchšieho striedania medzi rôznymi kávami, vďaka čomu môžete viac experimentovať. Ak hľadáte práve “single dose” mlynček, dávajte si pozor na takzvanú retenciu. Retencia predstavuje množstvo kávy, ktoré sa počas mletia uchytí v útrobách mlynčeka. Táto káva sa následne nedostane do páky kávovaru. To môže spôsobiť rozdiely v množstve kávy, ktoré navážite pred mletím, a ktoré sa vám dostane až do sitka portafiltra. Čím nižšiu retenciu mlynček ponúka, tým lepšie.

Zlaté pravidlo hovorí, že by ste do mlynčeka mali investovať minimálne toľko, ako do kávovaru. Kvalita mletia výrazne ovplyvňuje to, ako bude váš kávovar kávu extrahovať, a ako bude vo výsledku chutiť. Preto vyberajte obozretne a z vášho rozpočtu si určite vyhraďte veľkú časť práve pre samotný mlynček.

pexels-ketut-subiyanto-4349828Čo však kávovar? Na čo si dať obzvlášť pozor a naopak, do čoho investovať nepotrebujete?

 

1.   Bojler

Úplným základom každého pákového kávovaru je jeho bojler. Bojler je miesto, kde váš kávovar ohrieva vodu použitú pri extrakcii kávy, ale aj paru využitú pri napeňovaní mlieka. Rovnako, ako pri mlecích kameňoch, aj pri bojleroch platí pravidlo: “čím väčší, tým lepší”. V rôznych modeloch kávovarov nájdete bojlery s rôznym objemom, ale aj odlišnými technológiami. Najčastejšie narazíte na tri typy technológií:

 

  • “Single boiler” 

Tento anglický výraz označuje bojler, ktorý sa skladá len z jednej komory. V jedinej nádobe tak dochádza k ohrevu vody aj produkcii pary. Najväčšou nevýhodou takýchto kávovarov je nižšia tepelná stabilita a neschopnosť súčasnej extrakcie espressa a napeňovania mlieka. Kávovar má zároveň väčšie problémy s prípravou nápojov v rýchlom slede za sebou. “Single” bojler je nevhodný pre fanúšikov mliečnych nápojov. Na druhej strane, takýto bojler šetrí výrobné náklady a kávovary s ním sú často citeľne lacnejšie. Ak teda pijete hlavne nápoje bez mlieka, môžete si s ním poľahky vystačiť a ušetrené peniaze investovať napríklad do mlynčeka. Znovu však hľaďte na kapacitu bojlera. Vyššia kapacita vám zaručí lepšiu tepelnú stabilitu, vďaka čomu budú vaše nápoje konzistentnejšie.

 

  • “Heat exchanger boiler (HX)”

Ďalší anglický výraz, ktorý označuje veľmi populárny typ bojlerov. Takýto bojler obsahuje dve komory. Jedna väčšia komora je zodpovedná za tvorbu a ohrievanie vodnej pary potrebnej pre napeňovanie mlieka. V rámci nej je oddelená menšia komora, ktorá v sebe ukrýva ohriatu vodu využitú pri extrakcii espressa. Obe komory sa navzájom ovplyvňujú a vymieňajú si teplo (heat exchange). Takýto bojler má často väčší objem a lepšiu tepelnú stabilitu. Zároveň vám ponúka možnosť napeňovať mlieko a extrahovať espresso v jednom momente. Jeho najväčším nedostatkom je to, že teplota jednotlivých častí sa navzájom ovplyvňuje. Keď teda potrebujete silnejšiu trysku a viac pary, komora zodpovedná za produkciu pary sa ohreje viac. A keďže je priamo prepojený aj s časťou ohrievajúcou vodu pre extrakciu espressa, tá sa rovnako ohreje na vyššiu teplotu. Bojler založený na technológii výmeny tepla medzi dvomi komorami je však veľmi dobrým a kompaktným riešením, ktoré uspokojí aj milovníkov mliečnych nápojov. Avšak očakávajte, že pokročilejšia technológia sa odrazí aj na cene kávovaru.

 

  • “Double boiler”

V slovenčine takzvaný “duálny bojler” predstavuje technológiu založenú na dvoch úplne oddelených bojleroch. Jeden je zodpovedný za horúcu paru a druhý za horúcu vodu. Oba sú ohrievané oddelenými ohrievačmi, čo ponúka najlepšiu kontrolu nad teplotou pary a vody. Duálny bojler je určite tou najstabilnejšou možnosťou a alternatívou, ktorá vám ponúkne najviac voľnosti. Espresso môžete pripravovať súčasne s mliečnou penou, bez toho aby sa navzájom akokoľvek ovplyvnili. Táto technológia je najdrahšia zo spomenutých alternatív. Preto sa pripravte na väčšiu investíciu.

pexels-amirhoin-tavkoli-198453922. PID a kontrola nad teplotou extrakcie

Ako sme spomínali už pri bojleroch, tepelná stabilita a kontrola nad teplotou extrakcie je jednou z kľúčových vlastností kávovaru. Ak chcete vedieť, pri akej teplote extrahujete svoje espresso, bude sa vám hodiť takzvané PID. PID je funkcia kávovaru, ktorá vám pomocou displeja zobrazuje aktuálnu teplotu vody v bojleri. Táto skvelá vychytávka vám pomôže nahliadnuť do vnútra kávovaru a bližšie pochopiť priebeh extrakcie. PID môže navyše pomôcť kávovarom s menším objemom bojlera a teda horšou tepelnou stabilitou. Pri každom espresse si jednoducho počkáte na moment, kedy PID zahlási tú správnu teplotu vody, a môžete sa pustiť do prípravy. 

 

3. Rozmer portafiltra

Zdanlivo zanedbateľná maličkosť, akou je priemer portafiltra, môže výrazne ovplyvniť vaše užívateľské skúsenosti s kávovarom. Najrozšírenejším rozmerom vo svete espressa je priemer 58 mm. Preto je aj väčšina príslušenstva pre prípravu espressa šitá presne pre túto veľkosť portafiltra. Keď sa chcete ponoriť do búrlivých vôd rôznych tamperov a distribútorov zabezpečujúcich rovnomernejšiu distribúciu, siahajte po kávovare s 58-milimetrovým portafiltrom. V opačnom prípade sa môže stať, že budete limitovaný len na príslušenstvo od výrobcu vášho kávovaru.

pexels-adrian-vocalan-8736397

4. Pumpa a tlak extrakcie

Pumpa kávovaru je zodpovedná za tlak, pod ktorým prúdi horúca voda do páky. Väčšina kávovarov obsahuje dva rôzne typy púmp. Tou menej presnou a menej výkonnou je vibračná pumpa. Vibračná pumpa produkuje oveľa viac hluku. Nájdete ju hlavne v lacnejších modeloch kávovarov. Opakom je takzvaná rotačná pumpa. Je tichšia a precíznejšia. Bohužiaľ je aj výrazne drahšia, čo sa odrazí aj na cene kávovaru. 

S pumpou sa spája aj tlak, pod ktorým je vaše espresso extrahované. Je dlhodobo zaužívané a vedecky potvrdené, že najideálnejšia hodnota tlaku pri príprave espressa je 9 barov. Preto hľadajte kávovary prispôsobené práve na túto hodnotu, poprípade kávovary s možnosťou úpravy tlaku podľa vašej potreby. 

 

5. Prívod vody

Samotná voda je veľmi dôležitá a ak chcete piť kávu ako z kaviarne musíte mať aj upravenú vodu. (link na článok o vode) Väčšina domácich kávovarov je zásobovaná vodou z tankov zabudovaných priamo v kávovare. V takomto prípade určite oceníte dobrú prístupnosť k nádobe na vodu a zároveň jej dostatočnú kapacitu. Chcete sa vyhnúť neustálemu dopĺňaniu zásobníka na vodu a vylievaniu odpadu z odkvapkávacej tácky? Vyberte si kávovar s možnosťou napojenia na váš vodovodný a odpadový systém. 

 

6. Cena

Ako hlboko sa ponoríte do espressa, tak hlboko si siahnete do vrecka. Ako ste pravdepodobne vytušili, každá technológia niečo stojí. Pri výbere kávovaru a mlynčeku odporúčame zvážiť pre a proti každého modelu. Zamyslite sa nad tým, čo je pre vás dôležitejšie a investujte do tej konkrétnej technológie. Nepijete kapučína? Pravdepodobne nebudete potrebovať pokročilejší bojler. Radšej nájdite lacnejší bojler s PID a ušetrené peniaze investujte do kvalitného mletia. Rovnako to platí aj v opačnom prípade. Kvalitné domáce espresso nie je lacnou záležitosťou, ale je extrémne pestrým a zaujímavým hobby. 

pexels-tim-douglas-62055787. Káva

Posledným, no rozhodne nie najmenej dôležitým faktorom, je samotná káva. Z nekvalitnej, zvetranej a prepraženej kávy nepripravíte chutné espresso ani na tom najlepšom kávovare. Preto si svojho kávového miláčika a hlavne seba vážte natoľko, že ho budete kŕmiť čerstvými a kvalitnými zrnami napríkald aj z našej pražiarne kávy COFFEEIN.

 

Ak ste pri čítaní tohto článku dostali chuť na kávu, tak navštívte náš e-shop s kávou www.coffeein.sk a vyberte si čersvto praženú kávu z celého sveta. Teraz so zľavovým kódom BLOG10 získate navyše aj 10% zľavu na celý nákup.

 

Prečítajte si aj ďalšie články zo série "espresso a jeho príprava pomocou pákového kávovaru"