French Press - návod na prípravu

Peter Szabó - foto Peter Szabó
SCA roasting professional
Príprava rôznych káv a kávových nápojov 10.11.2019
French Press - návod na prípravu

 

Príprava pomocou French Press-u je najjednoduchšia metóda prípravy kávy, ktorá je na trhu už vyše 100 rokov. Odporúčam ju hlavne milovníkom zalievanej kávy. Keďže pri nej kávu nefiltrujeme cez papierový filter, tak sa nám do nápoja vyplaví veľké množstvo olejov a tukov, čím dostaneme chuťovo silný nápoj s mohutným telom. Veľká výhoda oproti zalievanej káve je, že vďaka kovovému sitku – filtru, ktorý má French Press, odfiltrujete čiastočky mletej kávy, a tak nápoj nepreextrahujete.

French Press môžete zakúpiť v našom e-shope.

Návod na prípravu cez French Press

  1. Dajte zohriať vodu v rýchlovarnej kanvici.
  2. Kým sa voda zohrieva, tak si navážte zrnkovú kávu. Na 100 ml vody dávam približne 7 g kávy. Nebojte sa experimentovať s gramážou.
  3. Pomelte kávu na stredne hrubé až hrubé mletie (viď článok „všetko o mletí kávy a ako ju správne mlieť“). Nebojte sa experimentovať ani s hrúbkou mletia.
  4. Po tom, čo voda zovrela, prelejte cca 100 ml do French Pressu, aby sa zohrial.
  5. Ak používate kanvicu s nastaviteľnou teplotou, tak ju nastavte na 96 °C. Ak nie, tak veko kanvice po zovretí vody otvorte a počkajte cca 45 – 60 sekúnd, alebo teplotu vody môžete zmerať vpichovým teplmerom.
  6. Vylejte čistú vodu z French Pressu a nasypte do neho namletú kávu (povedzme, že ste si zvolili 14 g kávy = 200 ml vody).
  7. Položte French Press na kuchynskú váhu a vynulujte ju.
  8. Krúživými pohybmi môžete začať zalievať kávu v kávovare. Kávu zalejte vodou hmotnosti 100 gramov = 100 ml.
  9. Po zaliatí počkajte 30 sekúnd, kým káva „kvitne“. Zatiaľ dajte zovrieť zvyšnú vodu v rýchlovarnej kanvici na 96 °C.
  10. Premiešajte lyžičkou obsah kávovaru. Uistite sa, že miešanie nie je len povrchové.
  11. Krúživými pohybmi turbulentne dolejte zvyšných 100 gramov vody a nasaďte viečko kávovaru. Pustite si stopky (Aj toto doliatie musí byť horúcou vodou, ktorá má okolo 95 °C.) Teplota vody z prvého zovretia už bude veľmi nízka, preto ju treba dať zovrieť, ako píšem v bode 9).
  12. Keď stopky ukážu 4 minúty, tak stlačte filter, ktorým oddelíte namletú kávu od vody.
  13. Obsah prelejte do predhriatej šálky (horúcou vodou z kanvice) a užite si vašu kávu.

 

Fotonávod

French Press - návod na prípravu

French Press - návod na prípravu

French Press - návod na prípravu

French Press - návod na prípravu

French Press - návod na prípravu

French Press - návod na prípravu

French Press - návod na prípravu

French Press - návod na prípravu

French Press - návod na prípravu

French Press môžete zakúpiť v našom e-shope.

 

Ak ste pri čítaní tohto článku dostali chuť na kávu, tak navštívte náš e-shop s kávou www.coffeein.sk a vyberte si čersvto praženú kávu z celého sveta. Teraz so zľavovým kódom BLOG10 získate navyše aj 10% zľavu na celý nákup.

 

Prečítajte si všetky návody na ostatné alternatívne spôsoby prípravy kávy

 

COFFEEIN Elite - espresso zmes