Voda - aká je pre kávu najvhodnejšia?

Peter Szabó - foto Peter Szabó
SCA roasting professional
COFFEEIN články 24.07.2018
Voda - aká je pre kávu najvhodnejšia?

Drvivú väčšinu šálky, v ktorej sa nachádza vaše obľúbené espresso či filter, tvorí voda. Preto je celkom pochopiteľné a logické, že ku kvalitnej káve patrí kvalitná voda. Ak doma disponujete nekvalitnou vodou, z kávy bohužiaľ nedokážete dostať všetko, čo v nej je.

 

Väčšina odborných zdrojov sa zhoduje v tom, že voda tvorí 98 až 99 percent finálneho nápoja. Vo fáze prípravy vodu dostaneme do kontaktu s mletou kávou a čakáme na zázrak. Funguje to asi tak, že voda rozpúšťa rozpustné látky nachádzajúce sa v káve a spolu s nimi mieri – preteká - do šálky alebo pohára. A práve voda dokáže napomôcť tomu, či sa látok, ktoré sú v káve, rozpustí dostatok.

 

Som presvedčený o tom, že o vodu by sa mal zaujímať každý človek, ktorý to s kávou myslí vážne. Môže si kúpiť aj ten najlepší kávový produkt, ale bez dobrej vody sa k chuťovému profilu deklarovanému na obale dopracuje len ťažko. Môže tam byť whisky, pomaranč, jahoda či bobuľové ovocie a vy sa k tomu nemusíte nikdy dopracovať.

 

Nie je voda ako voda

 

V podstate tu ide o to, že nie je voda ako voda. Voda z bežného vodovodného kohútika môže byť veľmi tvrdá a nasýtená minerálmi. Inak povedané, takáto voda už nemá priestor, aby na seba dokázala naviazať rozpustné látky nachádzajúce sa v zrne. Už totiž naviazala rôzne minerály a je akoby „obsadená“.

 

V takom prípade voda cez pomletú kávu pretečie bez toho, aby z nej vzala to, čo by mala. A my samozrejme nechceme, aby to dobré z kávy ostalo v grunte mieriacom do koša. Vodu teda potrebujeme „vyladiť“ a v ideálnom prípade ju upraviť tak, aby v nej vznikol priestor pre látky, ktoré by mala vedieť naviazať.

 

Mikro-svet, do ktorého nevidíme

 

Ak si poviete, že voda ako voda, robíte veľkú chybu. Na prvý pohľad síce môže vyzerať rovnako, ale problém je v tom, že celé kúzlo sa odohráva niekde v mikro-svete, ktorý voľným okom nevidíme. Ak by sme mali možnosť nahliadnuť doň, už by sme tie slová „voda ako voda“ pravdepodobne nikdy nepovedali.

 

Voda je síce priehľadná, ale nachádza sa v nej obrovské množstvo rozpustných i nerozpustných látok. Ak ju používame len na pitie, je to v poriadku. Uhasí smäd a urobí svoju úlohu. Avšak ako akýsi „extraktor“, ktorý má z kávy dostať maximum, už vôbec nemusí byť vhodná.

 

Jasne, kávu možno spraviť za pomoci akejkoľvek vody. Ale nie je káva ako káva. Človek, ktorý chce z pražených zŕn dostať maximum, to bez správnej vody nedokáže. Ak sa v živote uspokojíte s 80-percentnou kvalitou, vodu neriešte. Ak však chcete viac, začnite sa o ňu zaujímať. Dnes je o nej toľko informácií, že je to doslova samostatný vedný odbor.

 

Čo je to TDS?

 

V súvislosti s kvalitou vody v spojitosti s prípravou kávy musím napísať pár viet aj o skratke TDS. V preklade je to „total dissolved solids“, teda množstvo rozpustených tuhých látok. Čím ich je vo vode viac, tým menej „priestoru“ v nej ostalo pre extrahovanie.

 

Voda, s ktorou si viete pripraviť najlepšiu kávu, by mala mať 100 až 120 TDS. Voda z vodovodného kohútika má zväčša omnoho viac, pokojne aj 300. Ak by však mala veľmi málo, teda napríklad pod 50, už by to takisto nebolo dobré. Aj minerály naviazané vo vode totiž dotvárajú chuť finálneho nápoja.

 

Ako na úpravu vody?

 

Vodu si viete upraviť aj sami a nie je to nič náročné. Asi najjednoduchšou metódou sú filtračné kanvice, veľmi známe značky sú Brita či BWT, pričom asi najvyššiu kvalitu dosiahnete s Peak Water. Ďalšou možnosťou je filtrovanie vody, pričom filtračný patrón možno namontovať priamo na hlavný prívod pitnej vody do vášho domu či bytu.

 

Teoretickou alternatívou je kupovanie balených vôd, ale nie je to ideálne. Dojčenské vody môžu mať optimálne TDS, ale zväčša sú balené v plastoch a nepovažujem to za ekologické ani zdraviu prospešné riešenie. V každom prípade je však aj balená voda lepšia ako neupravená.

 

Dokonalá voda na prípravu kávy je nasledovná

TDS: 100 – 120 mg
ph: 7,0
Tvrdosť: 70 – 90 mg

Voda - aká je pre kávu najvhodnejšia?

Ako si vybrať vhodnú vodu?

Teraz, keď už viete, aké hodnoty sledovať, máte úlohu trošku uľahčenú. Voda z kohútika je na prípravu kávy príliš tvrdá a obsah TDS je na úrovni 500 – 1500 mg / l. Všetko, samozrejme, závisí, v akom kúte krajiny žijete. Ak sa jedná o domácnosť, tak máme 2 lacné možnosti, ako sa dostať ku kvalitnej vode, ktorá je vhodná na prípravu kávy.

1) Filtračná kanvica

Túto formu úpravy vody asi nikomu nemusím predstavovať. Na trhu sú rôzni výrobcovia, tak si stačí len vybrať. Do kanvíc sa dajú vložiť rôzne filtre, ktoré majú rôzne stupne filtrácií. Na základe vlastných skúseností viem odporučiť filtračnú kanvicu PEAK WATER, vďaka ktorej viete pripraviť dokonalú vodu na kávu. Ročný náklad: cca 150 €.

2) Filtračný patrón

Ide o filtračný patrón, ktorý napojíte na prívod studenej vody, ktorý vedie do vodovodného kohútika. Funguje na rovnakej báze ako filtračná kanvica s tým rozdielom, že upravená voda vám vyteká už priamo z kohútika. Takéto patróny vyrába firma Brita či BWT v rôznych veľkostiach, ktoré si môžete určiť podľa vašej ročnej spotreby. Ročný náklad: cca 250 €.

 

Ja viem, určite si poviete, že autor knihy žije kávou, a preto robí také „haló“ okolo kvality a výberu vody. Ak sa ale obzrieme, akú dlhú cestu naša káva prešla, tak by bolo hriechom pripraviť ju z nekvalitnej a tvrdej vody. Ak sa vám nechce strácať čas filtrovaním alebo montážou filtračného patrónu, tak majte v zásobe aspoň pár fliaš dojčenskej vody, ktorú budete používať len na prípravu kávy. Verím, že ak čítate tento článok, tak vás káva a jej príprava zaujíma natoľko, že výberu kvalitnej vody obetujete dostatok času.

 

Ak ste pri čítaní tohto článku dostali chuť na kávu, tak navštívte náš e-shop s kávou www.coffeein.sk a vyberte si čersvto praženú kávu z celého sveta. Teraz so zľavovým kódom BLOG10 získate navyše aj 10% zľavu na celý nákup.

 

COFFEEIN Elite - espresso zmes